Cukiernik |
Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, czekoladek, pieczywa cukierniczego, lodów oraz ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Posiada umiejętności obsługi urządzeń, takich jak: piece cukiernicze, ubijarki, temperówki do czekolady, aeratory i sprzęt do karmelu. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców. |
W trakcie nauki w zawodzie cukiernik uczeń: · poznaje sekrety sztuki cukierniczej pod kierunkiem specjalistów ze znanych restauracji · produkuje wyroby cukiernicze o niepowtarzalnych smakach i dekoracjach · tworzy własne receptury ciastkarskie i cukiernicze · poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności · zdobywa doświadczenie u boku znanych szefów kuchni · uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych.
|
Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie cukiernik absolwent może: · prowadzić własną działalność cukierniczą · pracować w cukierniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach · tworzyć desery, lody, pieczywo cukiernicze oraz wyroby czekoladowe · wytwarzać praliny i trufle · robić atrakcyjne formy i dekoracje z karmelu, czekolady oraz kwiatów cukrowych · produkować torty o niepowtarzalnych smakach oraz niezwykłych dekoracjach · kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia. |