ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 
Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski
2 minuty czytania

Cukiernik

Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, czekoladek, pieczywa cukierniczego, lodów oraz ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Posiada umiejętności obsługi urządzeń, takich jak: piece cukiernicze, ubijarki, temperówki do czekolady, aeratory i sprzęt do karmelu. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.

W trakcie nauki w zawodzie cukiernik uczeń:

·    poznaje sekrety sztuki cukierniczej pod kierunkiem specjalistów ze znanych restauracji

·       produkuje wyroby cukiernicze o niepowtarzalnych smakach i dekoracjach

·       tworzy własne receptury ciastkarskie i cukiernicze

·       poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności

·       zdobywa doświadczenie u boku znanych szefów kuchni

·       uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych.

 

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie cukiernik absolwent może:

·       prowadzić własną działalność cukierniczą

·       pracować w cukierniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach

·       tworzyć desery, lody, pieczywo cukiernicze oraz wyroby czekoladowe

·       wytwarzać praliny i trufle

·       robić atrakcyjne formy i dekoracje z karmelu, czekolady oraz kwiatów cukrowych

·       produkować torty o niepowtarzalnych smakach oraz niezwykłych dekoracjach

·       kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
REKTRUTACJA Kształcimy w zawodach Cukiernik
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe