Kucharz |
Kucharz to kierunek nauki dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną |
W trakcie nauki w zawodzie kucharz uczeń: · poznaje sekrety sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli · realizuje praktykę zawodową pod kierunkiem mistrzów ze znanych restauracji i hoteli · produkuje wyroby kulinarne o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach · poznaje kuchnie i tradycje kulinarne innych narodów · poznaje nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością · rozwija swój talent pod okiem mistrzów kuchni · poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności · uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych |
Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie kucharz absolwent może: · podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie · prowadzić własną działalność gastronomiczną · w sposób kreatywny łączyć różne techniki i metody pracy · tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne · kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych |
Uczniowie, kształcący się w zawodzie kucharz, uczestniczą w szkoleniach zgodnie z najnowszymi trendami w gastronomii i mają możliwość korzystania z doświadczeń najlepszych szefów kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet. |