ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1 
Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski
2 minuty czytania

Kucharz

Kucharz to kierunek nauki dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną
i zdrowym odżywianiem.  Kucharz przyrządza potrawy, dania, przekąski, ciasta i desery. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik i prawdziwy artysta, który potrafi stworzyć dzieło kulinarne. Ma możliwość pracy na stanowisku szefa, którego zadaniem jest zapewnienie sprawnego funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.

W trakcie nauki w zawodzie kucharz uczeń:

·       poznaje sekrety sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli

·       realizuje praktykę zawodową pod kierunkiem mistrzów ze znanych restauracji i hoteli

·    produkuje wyroby kulinarne o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach

·       poznaje kuchnie i tradycje kulinarne innych narodów

·       poznaje nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością

·       rozwija swój talent pod okiem mistrzów kuchni

·       poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności

·       uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych

Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie kucharz absolwent może:

·       podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie

·       prowadzić własną działalność gastronomiczną

·       w sposób kreatywny łączyć różne techniki i metody pracy

·       tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne

·       kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia

i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych

Uczniowie, kształcący się w zawodzie kucharz, uczestniczą w szkoleniach zgodnie z najnowszymi trendami w gastronomii i mają możliwość korzystania z doświadczeń najlepszych szefów kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Poprzedni artykuł
REKTRUTACJA Kształcimy w zawodach Kucharz
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe