Historia Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego |
|
|
|
1 września 1936 r. |
Rozpoczęcie działalności Szkoły Przysposobienia w Gospodarstwie Rodzinnym i Domowym z siedzibą przy ul. Mokotowskiej 1 w Warszawie. |
1938 r. |
Przeniesienie siedziby szkoły na ul. Obrońców 25. Kształci się w niej wówczas około 100 uczennic. |
1939 r. |
Wybuch II wojny światowej i zamknięcie szkoły przez władze niemieckie. |
1940 r. |
Ponowne uruchomienie szkoły pod nazwą Staatliche Haushaltungsschule. Funkcjonuje wówczas jako szkoła zawodowa. W tym czasie w szkole prowadzono także tajne nauczanie na poziomie liceum ogólnokształcącego. |
1944 r. |
Zniszczenie całego majątku szkoły wraz z archiwum. |
1945 r. |
Reaktywacja szkoły. Dyrektorem placówki zostaje Stefania Kruszyńska, pełniąca tę funkcję do 1963 roku. |
1 września 1958 r. |
Przeniesienie szkoły na ul. Poznańską 6/8. Przed 1922 rokiem ulica Poznańska nazwana była ulicą Wielką. Początkowo funkcjonowało tam tylko technikum. |
9 maja 1963 r. |
Utworzenie Zespołu Szkół Zawodowych, którego dyrektorem zostaje Bogdan Jakubowski. Powstają wówczas pracownie technologiczne, warsztaty szkolne, restauracja i stołówka. Zmienia się również profil kształcenia. |
31 sierpnia 1975 r. |
Nadanie szkole nazwy Zespół Szkół Gastronomicznych |
1976 r. |
Po niespodziewanej śmierci dyrektora Bohdana Jakubowskiego, przez pół roku obowiązki dyrektora pełni Włodzimierz Kazalski, wcześniejszy wicedyrektor. |
1 marca 1977 r. |
Dyrektorem Zespołu zostaje mgr Władysław Gotowiec, który kieruje placówką do przejścia na emeryturę w 2002 roku. |
16 października 1981 r. |
Nadanie szkole imienia profesora Eugeniusza Pijanowskiego. |
2002–2006 |
Funkcję dyrektora pełni mgr Helena Szczekowska. |
2006–2016 |
Funkcję dyrektora pełni mgr inż. Jolanta Litniewska. |
2016–2024 |
Funkcję dyrektora pełni mgr inż. Marzena Cieślak. |
1 września 2024 r. |
Funkcję dyrektora obejmuje mgr Aneta Jarosińska. |