ZSG im. E. Pijanowskiego
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie Nr 1                                          Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia
znaczek bipHerb Polski

WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI

1 minuta czytania

WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI: TWÓRCY SKAMANDRA W PORTUGALII - KRAJU UCIECZKI I WYGNANIA

W ramach projektów: RETOPEA, Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne, WARS I SAWA, Stylowa Zawodowa przedstawiamy OBIAD CZWARTKOWY ZSG - 25.02.2021 cz.1

W 1940 roku poeta Julian Tuwim, wygnaniec (ofiara nietolerancji religijnej i ideologii totalitaryzmu faszystowskiego), jako przymusowy emigrant poznał kilkanaście zatłoczonych kafejek i barów Lizbony i Porto, poczuł klimat tego miasta i został ponoć zaproszony na obiad przez Mariano Olegario.

Julian Tuwim

CZY TO PRAWDA? Nie wiemy, ale na pewno na gościnnym stole portugalskiego poety pojawiłaby się typowa dla lipcowych smaków Portugalii zupa pomidorowa z ziemniakami i kuminem - Sopa de tomate, być może również Gaspacho, a na pewno Cenoura com Sumo de Limao (smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny) oraz ukochane Ovos Verdes, czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki lub lubianej przez Portugalczyków… kolendry!  Brzmi ciekawie?

Julian Tuwim, znany ze swego upodobania do warzyw, na pewno byłby zadowolony, widząc tak skomponowane menu, prosto z warzyw „na straganie” w dniu targowym Porto.

Poprzedni artykuł
Praca szkoły Projekty Projekty WIE WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe