Realizacja praktycznej nauki zawodu

W roku szkolnym 2023/2024 uczniowie ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego zdobywają doświadczenie zawodowe, realizując praktyczną naukę zawodu:

w uznanych warszawskich restauracjach, takich jak:

Plater by Karol Okrasa, Moonsfera, Butchery&Wine, Café Zamek, Belvedere, N31, Le Braci, Mokolove, Świętoszek, STIXX Bar & Grill , PrimeCut

w markowych hotelach warszawskich, takich jak:

Raffles Europejski, Nobu Hotel Warsaw, Regent Warsaw Hotel, Sheraton Grand Hotel, Hilton Warsaw Hotel & Convention Center, InterContinental, Hotel Marriott, Novotel Warszawa Centrum, DoubleTree by Hilton, Hotel Bellotto, Westin Hotels & Resorts, Sofitel Warszawa Victoria, H15 Boutique Hotel,  Courtyard by Marriott Warsaw Airport, Hotel Bristol a Luxury Collection Hotel Warsaw, Polonia Hotel, Renaissance Warsaw Airport Hotel, Hotel Puławska Residence, Arche Hotel Krakowska, Arche Hotel Geologiczna, Puro Hotel Warszawa Centrum, Mercure Grand


oraz w Instytucie Kulinarnym Transgourmet


Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z wieloma uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami.

Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom  zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach, w których odbywali praktyki.

 

Regulamin praktyk

 

Szkolenie zawodowców

 

9 października 2021 r. nauczyciele przedmiotów zawodowych wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zaczęło się niewinnie - od filiżanki aromatycznej kawy w doborowym towarzystwie. Grono pedagogiczne z pasją i zaangażowaniem dyskutowało na temat genezy kuchni polskiej oraz produktów i dań regionalnych. Nie łatwo było dojść do pełnego porozumienia - gdy przy jednym, potwornie długim stole zasiądzie niemal dwudziestu pasjonatów kuchni, nawet największa oczywistość okazuje się tematem godnym zażartej dyskusji.

Przed rozpoczęciem części praktycznej uczestnicy warsztatów zwiedzili ogrody, znajdujące się na tyłach budynku. Stare, dawno zapomniane odmiany roślin - niegdyś porządnych i powszechnie używanych, wzbudziły niemałe zainteresowanie. Trudno się dziwić - w końcu nie codziennie ma się okazję zobaczyć warzywa uprawiane na ziemiach polskich kilkadziesiąt lat temu.

Część praktyczna, na którą wszyscy z niecierpliwością czekali, była prawdziwą inspiracją. Nauczyciele, podzieleni na grupy, przygotowali cztery dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską. Gotowe potrawy zachwyciły perfekcyjnie dopracowanym wyglądem i niebagatelnym smakiem.

Warsztaty były doskonałą okazją do zacieśnienia więzi w zespole zawodowców, ale przede wszystkim poszerzyły wiedzę naszych nauczycieli, którzy z pewnością wykorzystają zdobyte umiejętności podczas zajęć prowadzonych w ZSG Poznańska.

Poniżej fotorelacja