Udział Wolontariuszy naszej szkoły w jubileuszowej gali w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria.

Do udziału w przygotowaniach kulinarnych do uroczystej gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP, która odbyła się 2 lutego 2024r. w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria, zostali zaproszeni uczniowie naszej szkoły.

Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiadali Paweł Kałuski- szef kuchni hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz specjalnie na tę okazję zaproszony francuski mistrz kuchni Pascal Barbot, szef paryskiej restauracji L´Astance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.

Wyśmienite dania na ponad 520 osób, takie jak m.in. karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym, przygotowywało aż 30 kucharzy i serwowało 90 kelnerów.

Szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej, nasi wspaniali Wolontariusze Przemysław Stromecki i Janek Dróżdż z klasy IV F technikum.

Gratulujemy uczniom niezapomnianych wrażeń. Dziękujemy za wyróżnienie dla naszej szkoły przez Hotel Sofitel Warsaw Victoria.

 

Dnia 9 grudnia 2022 roku w małej sali gimnastycznej zebrali się uczniowie i nauczyciele o wielkich sercach, by wesprzeć seniorów i działania Fundacji "Senior w koronie". Akcja "Piernik" przeszła nasze najśmielsze oczekiwania! Wykonaliśmy ponad 450 pierniczków, a każdy z nich udekorowany słodkim lukrem i czułością naszych wspaniałych Wolontariuszy! Uczniowie, pełni pozytywnej energii i zapału do pracy, z uśmiechem na ustach dekorowali, pakowali i przygotowywali paczki z pierniczkami, by na zakończenie zaśpiewać jednym głosem: Mam tę moc!
 
Drodzy Uczniowie, Wolontariusze, dziękujemy za wasze zaangażowanie i chęć niesienia pomocy bliźnim. Dziękujemy wszystkim uczestnikom zbiórki produktów, bez których nie moglibyśmy wypiec pierników. Każdy słoik miodu, opakowanie mąki i słodkich dekoracji było na wagę złota!
 
 

W ostatnim tygodniu kwietnia członkowie Szkolnego Klubu Wolontariatu działającego przy Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie wzięli  udział w dwóch znaczących wydarzeniach.

      Pierwszym z nich było pakowanie świątecznych paczek dla rodzin z Ukrainy w ramach akcji # PaczkaNaKresy2022, która odbywała się pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.

       W sobotę, 23 kwietnia, nasi wolontariusze uczestniczyli w charytatywnym pokazie kulinarnym „Smak Warszawy dla Ukrainy – Gotujemy wspólnie dla Ukrainy”. Wydarzenie to miało miejsce w warszawskiej Hali Gwardii, jego głównym organizatorem był Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, a honorowy patronat nad imprezą sprawował Prezydent Miasta Stołecznego Warszawa.

Wszystkim uczestnikom akcji serdecznie dziękujemy.

Skład osobowy wolontariatu ZSG

"Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi"

                                                                                                                                                             Jan Paweł II

Wolontariat to nie tylko sposób na spędzenie wolnego czasu, czy bycie użytecznym. Wolontariat to przede wszystkim wyjście naprzeciw drugiemu człowiekowi, to podjęcie odpowiedzialności za drugiego człowieka, to wspaniałe doświadczenie obdarowywania i bycia obdarowanym. Wolontariat to również troska o naturę, środowisko i zdrowie.

Wolontariat rozwija wśród  młodzieży postawę otwartości i wrażliwości na potrzeby innych, jest alternatywą dla konsumpcyjnego stylu życia i uzależnień. Stwarza okazję do poszukiwania autorytetów i budowania świata wartości.