Organizacja roku szkolnego
Tydzień sportu w ZSG Poznańska
- Szczegóły
O nas
- Szczegóły
werwrevfrsrsv dfdf
IKA Culinary Olympics 2024
- Szczegóły
Z IKA Culinary Olympics 2024 Weronika Gurynow wraca ze złotym medalem i 3 miejscem
w klasyfikacji generalnej kategorii Culinary Art. Jest to historyczny wynik!
Przygotowania do tego wydarzenia trwają rok. Na początku Kulinarna Kadra Narodowa Polski spotyka się dwa razy w miesiącu, aby w drugiej połowie roku zintensyfikować spotkania do dwóch dni w tygodniu. Rozpoczęcie treningów z tak dużym wyprzedzeniem jest konieczne, gdyż jest to wydarzenie kulinarne na najwyższym poziomie.
Weronika w swojej konkurencji miała do zaprezentowania cztery rodzaje finger foodów - dwa wykonane na zimno oraz dwa na gorąco:
Na zimno:
- Makaronik buraczany z kozim serem i kawiorem z jesiotra
- Koperkowa tartaletka ze sferą z kwaśnej śmietany
Na ciepło:
- Łosoś pieczony w brioszce z farszem ziołowym
- Taco cebulowe z kiełbaską z królika i kremem chrzanowym
oraz pięciodaniowe menu fine dining, które składało się z:
Startera: jajko przepiórcze po szkocku z kurkami na chrupiącym porze / roladka z pora z kurkami / karmelizowana cebula z jarmużem / sos holenderski z kawiorem grzybowym / puree z jarmużu
Zupy: Consomme dyniowe / pierożek nadziewany twarogiem i dynią / flan z zielonego groszku na krakersie z pestek dyni / piklowana dynia z trybulą / olej z zielonej pietruszki
Ciepłej przystawki: roladka z pstrąga z rakami / rybne veloute / pomidor faszerowany chutneyem z cukinii / rillettes z pstrąga zawijane marynowaną cukinią / tartaletka z kompresowanym jabłkiem, koprem włoskim i cytryną / puree z cukinii
Dania głównego: kaczka z mousseline z czarnej kurki / demi glace z kaczki z czarną porzeczką / czerwona kapusta nadziewana farszem z kaczki / gratin ziemniaczane / brokuł z ziołami
Deseru: mus z białej czekolady z żelką malinową / sorbet malinowy z wodą różaną na waniliowej kruszonce / pate de fruit malinowe / bezy z pudrem malinowym / żel miętowy
W jej konkurencji najważniejsza była prezentacja dań, kompozycja oraz kreatywność prezentowanych potraw. Liczyła się perfekcja w proporcjach oraz wykonaniu każdego z elementów na talerzu.
Właśnie te aspekty dopracowywała podczas każdego treningu pod okiem swojego trenera - i jednocześnie kapitana Narodowej Reprezentacji Kucharzy - Bartosza Petera.
W końcu ciężka praca Weroniki oraz całej drużyny dała ogromny sukces, z którego możemy być dumni!
JESTEŚMY WICEMISTRZAMI POLSKI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH EXPO SWEET 2024.
- Szczegóły
Nasza drużyna zdobyła srebrny medal w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Wiktor Szewczyk z klasy drugiej cukierniczej, ambity, zdolny oraz Karolina Arendt- artystyczna dusza, samouk cukiernictwa, uczennica klasy trzeciej technikum to drużyna na medal, która pod opieką Pani Magdaleny Szatanek, po wielu miesiącach wytężonej pracy, stanęła do konkursu podczas tegorocznych targów EXPO SWEET 2024.
Zmagania konkursowe obejmowały przygotowanie dwóch tortów i ośmiu porcji deseru talerzowego, oczywiście pod czujnym okiem jurorów i publiczności.
Serdeczne gratulacje i życzenia dalszych sukcesów.
Sukces podczas targów Euro Gastro 2023
- Szczegóły
Podczas targów Euro Gastro odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera. Uczestnicy za zadanie mieli przygotować dania, które były oceniane przez 3 sędziów: Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz Michała Świerada. Do oceny sędziowie mieli tylko czystą kartkę i długopis, a jedynymi kryteriami oceny były języki i zmysły sędziów. Uczestnicy mieli dowolność w przygotowaniu dań, mogli przygotować to co uważali za najlepsze.
NASZA UCZENNICA NAJLEPSZA NA MAZOWSZU!
- Szczegóły
Podczas wojewódzkich eliminacji XXVIII edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, I miejsce zajęła Wiktoria Auguścińska, uczennica klasy 3c Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia. Tematem przewodnim była „Współczesna architektura” w cukiernictwie.
Gratulujemy Wiktorii i opiekunom, Pani Magdalenie Szatanek i Jakubowi Nastałkowi, którzy przygotowali uczennicę do zmagań wojewódzkich.
Trzymamy kciuki za Wiktorię w etapie centralnym!!!
Organizacja roku szkolnego
Podręczniki 2023/2024
Lista podręczników na kolejny rok szkolny już jest dostępna - TU
Doradztwo zawodowe
Warsztaty barmańskie
W dniu 06.03.204 uczniowie klas 1a TGH, 1b TGH, 1c TGH oraz 1e TGH wzięli udział w warsztatach barmańskich, które poprowadził barm...
Hotelarstwo
Błąd: Brak artykułów do wyświetlenia
Działania samorządu
Błąd: Brak artykułów do wyświetlenia