Ciastko z ciecierzycy
W ramach Komisji Promocji Ekologii w naszej szkole jest realizowany mini-projekt GOTUJ RAZEM Z NAMI, w trakcie którego nauczyciele i uczniowie wspólnie przygotowują zdrowe, często wegańskie smakołyki, których cechą wspólną jest dobra jakość surowców, gwarantujących zdrowie i dobre samopoczucie.  Dziś Zuzanna Krzyżanowska z klasy II dp prezentuje przepyszne ciastka upieczone według przepisu pani Ewy Bielak, która inspirowała się książką "Wegańskie słodycze".
Przedstawiamy przepis i zdjęcie tego finalnego produktu szkolnej współpracy. KARNAWAŁOWA SŁODYCZ czyli wegańskie, bezglutenowe sezamowe ciasteczka z ciecierzycy
Czas przygotowania: 10 minut + 20-25 minut pieczenia
Porcje: 15-20 sztuk ciasteczek
SKŁADNIKI
1 szklanka (200 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki
1/3 szklanki (50 g) mąki bezglutenowej
2 łyżki (30 ml) oleju ( do wyboru)
2 łyżki (20 g) cukru pudru lub 1 zmielonego ksylitolu
1 łyżka (15 ml) syropu daktylowego lub miodu
3 łyżki (30 g) ziaren sezamu + 3-4 łyżki (30-40 g) do obtoczenia
1/2 łyżeczki (2,5 g) bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
szczypta różowej soli
Opcjonalnie: starta skórka z wybranych cytrusów lub wanilia
PRZYGOTOWANIE
1. Miękką ciecierzycę zblendować na puszystą masę i dodać wszystkie składniki. Całość zagnieść na jednolitą masę.
2. 3-4 łyżki sezamu wysypać na talerzyk.
3. Rwać porcje ciasta i formować z nich kulki. Spłaszczyć w rękach i obtoczyć w sezamie. Docisnąć, aby ziarna sezamu wtopiły się w ciasto.
4. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią.
5. Wyjąć na piękny talerzyk, popatrzeć i zjeść, popijając herbatą.