W ramach projektu STYLOWA ZAWODOWA ZSG zapraszamy was na tydzień kultury hiszpańskiej, który przeniesie nas w słoneczne rejony kolorowych barw i tęczowych smaków. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem pani Agnieszki Pawlak-Zubki, który jest dla nas wszystkich wspaniałym biletem w zagraniczną podróż!
W ciągu roku w Hiszpanii przeważają ciepłe i słoneczne dni. Pod tym pięknym niebem rozwija się wspaniały kraj, który słynie z pysznej kuchni, niesamowitego dziedzictwa kulturowego oraz leniwych chwil podczas sjesty.
Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ tworzą ją regiony
o odmiennych możliwościach kulinarnych wynikających z położenia geograficznego, tradycji oraz różnych dobrodziejstw natury. Aby poznać hiszpański smak należy wyruszyć w drogę pod niebem rozświetlonym słońcem za dnia i blaskiem gwiazd po zmroku. Hiszpańska kraina kryje wiele do odkrycia: Andaluzja – nadmorski region obfitujący w ryby i owoce morza. Słynne potrawy to spescaito frito (smażone sardele, gazpacho (chłodnik, w różnych odmianach), ajo blanco (chłodnik migdałowy), natomiast szynka jamon serrano (jabugo) to wysokiej jakości wyrób z mięsa świń rasy iberyjskiej. Region słynie również z tapas – tradycyjnych przystawek, oliwy z oliwek oraz tocino de cielo (deser na bazie daktyli, migdałów i pigwy). Aragonia – cieszy się popularnością potraw mięsnych (na bazie jagnięciny i dziczyzny) oraz wykorzystaniem czarnych trufli. Charakterystyczne elementy tej kuchni to przyprawy, wyśmienite w smaku brzoskwinie, bogactwo warzyw, szynka jamon serrano, kandyzowane owoce podawane na deser.
Asturia – obfituje w niezwykle zróżnicowane dania – od lekkich na bazie ryb i owoców morza, do sycących potraw mięsnych. Nazywana jest krainą serów, bowiem stąd pochodzi niemal 50 różnych gatunków tego wyrobu (m.in. queso de Cabrales, Casin, Gamoneu). Nieodłącznym elementem kuchni Asturii jest biała fasola (fabada) oraz jabłka, z których produkuje się słynny cydr (sidra). Baleary i Majorka – tereny obfitujące w soczyste plony warzywne (m.in. pomidory, bakłażany, cukinie oraz karczochy) i owocowe (min. brzoskwinie, papaja). Wśród znakomitości należy wymienić tumbet (danie wegetariańskie), coca (placek z dodatkami np. warzywami, rybami czy wędliną), caldareta de langosta (duszone langusty w sosie pomidorowym), sombrasada (wędlina wieprzowa), caldareta de llagosta (zupa z homarów) oraz dania z ryżem tzw. arros brut np. z dodatkiem szafranu, czy mięsa z królika. Galicja – region, którego sztuka kulinarna jest mocno ograniczona z uwagi na warunki klimatyczne.
Dania opierają się głównie na rybach, owocach morza, warzywach (m.in.: ziemniaki, kapusta, buraki, cebula, pomidory), mięsie wieprzowym. Specjałami z tego regionu są ser żółty (tetilla), papryczki (pimientos de Padrón), pieczone pierogi, gotowane ośmiornice, małże (spożywane często na śniadanie) oraz tarta de santiago – ciasto migdałowe. Estremadura – choć tereny tego regionu nie sprzyjają turystyce, a kuchnia jest dość prosta to produkuje się tutaj wiele znakomitych przysmaków mięsnych np. słynną szynkę jamon iberico, chorizo, morcón, cachuela. Z tego regionu pochodzą pyszne oliwki oraz wysokiej jakości oliwa z oliwek, czereśnie (picota del Jerte) oraz suszona papryka (pimentón). Kastylia la Mancha – to właśnie tutaj hiszpańskie słońce świeci najmocniej. W związku z tym, ograniczony jest dostęp do różnych surowców, a kuchnia dość prostolinijna w swojej odsłonie. Symbolem Kastylii jest białe złoto – czosnek, szafran, ser owczy (manchego), dania z jagnięciny i wieprzowiny, dania na bazie dziczyzny (galianos), bakłażany i dania wegetariańskie na ich bazie, marcepan oraz biszkopciki z dodatkiem alkoholu (bizcochos borrachos). Katalonia – bogaty region słynący z krewetek, małż, ryb (dorsza, dorady, żabnicy) oraz mięs (drób, jagnięciny, dziczyzny). Obfituje również w sery (słynny kozi mató), warzywa i owoce. Specjałem są wyroby mięsne (fuet, butifarra, salchichón), desery (roscón, crema catalana, penellets) oraz sosy (alioli, salsa romesco, samfaina). Kraj Basków – kuchnia tego regionu opiera się głównie na rybach (dorsz, tuńczyk, morszczuk) oraz owocach morza (krab, kałamarnice, homar). Popularnością cieszą się nie tylko ryby świeże, ale także suszone tj. klipfisz (suszony dorsz) oraz sztokfisz (suszony kablion). Specjały pochodzące z tego terenu to sery tj. idiazabal czy cuajada a także cydr oraz wina. Wyjątkową cechą Basków są pintxos (będące odmianą tapas), potrawy z królika, duszone grzyby oraz słodkości – np. pastel vasco i suspiros. Nawarra – ojczyzna najlepszej jakości warzyw w całej Hiszpanii. Region słynący z pieczonych pstrągów nadziewanych szynką oraz ziołami, małych papryczek (pimientos del piquillo), białych szparagów, owczego sera, cielęciny, chistorra (pikantnych kiełbasek) oraz costrady (ciastek z kremem i biszkoptem ). Walencja – typową potrawą jest paella (danie na bazie ryżu, szafranu, warzyw, mięs, owoców morza czy innych dodatków). Specjałami tej krainy są soczyste cytrusy, znakomite warzywa (w tym pomidory i coroczna pomidorowa fiesta La Tomatica), ryby (np. żabnica, dorada) i owoce morza (m.in.: kalmary, małże, homary) oraz nugat i chufas (na bazie cibory jadalnej). Wyspy Kanaryjskie – wyjątkowy charakter tego regionu wynika z położenia geograficznego. W tej części Hiszpanii możemy zauważyć egzotyczne wpływy np. plantacje bananów, ananasów, kiwi, awokado czy mango. W kuchni popularnością cieszą się bataty oraz młode ziemniaki. Synonimem kuchni kanaryjskiej jest sos mojo (verde oraz rojo), mąka gofio, kozie sery, ryby (sardynki, makrela, tuńczyk, dorsz) oraz morskie ślimaki (lapas) oraz deser w postaci kremu na bazie mielonych migdałów z dodatkami.
Oprócz typowych dań regionalnych wszędzie w Hiszpanii można spróbować patatas bravas (tapas ze smażonych ziemniaków z dodatkami), tortilla de patatas (tradycyjny hiszpański omlet z ziemniakami i innymi dodatkami), chorizo (tradycyjnej dojrzewającej wieprzowej kiełbasy), churros (smażone wypieki) oraz turron (nugat z całymi migdałami). Symbolem Hiszpanii są również wina, niemal zawsze podawane do przeróżnych potraw. Najpopularniejsze to Cava, sherry, Rioja, malaga. Bardzo znanym napojem na bazie wina jest sangria – podawana w restauracjach, nadmorskich barach czy przyrządzana w domach. Ciekawostką jest, że Hiszpanie zwykle nie piją herbaty. Większą popularnością cieszy się woda, kawa (m.in.: cafe bombón – espresso z dodatkiem słodkiej śmietanki; cafe leche y lecha – kawa z mlekiem spożywczym i skondensowanym), piwo (m.in.:Estrella Damm, San Miguel) lub horchata (na bazie suszu chufy).
Dania kuchni hiszpańskiej często proste w swojej odsłonie, a jednocześnie wykwintne. Dziś jedynie oczami wyobraźni możemy przenieś się do tej krainy słońca by delektować się smakami, zapachami i życzyć QUE APROVECHE!