Organizacja roku szkolnego
Tydzień sportu w ZSG Poznańska
- Szczegóły
O nas
- Szczegóły
werwrevfrsrsv dfdf
Druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
- Szczegóły
W Instytucie Kulinarnym Transgourmet, odbyła się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego.
Uczniowie z naszej szkoły Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski pod opieką pani Lidii Łojek zajęli pierwsze miejsce. Na przystawkę przygotowali: tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym, a na danie główne: polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.
Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w kategorii: "Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego".
Serdecznie gratulujemy!
Uroczyste wręczenie dyplomów
- Szczegóły
W sali konferencyjnej odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów i podziękowań dla uczniów Technikum i ich opiekunów za osiągnięcia uzyskane w olimpiadach i konkursach przedmiotowych. Uczniowie zostali nagrodzeni przez p. dyrektor Marzenę Cieślak.
Serdecznie gratulujemy!
Pham Ngoc Minh Phuong z klasy IV H - laureatka II edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.
Julia Czerwińska z klasy II H - finalistka XV edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.
Julia Oszczyk z klasy IV D i Grzegorz Wojtkowski z klasy II D – I miejsce w II edycji Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, opiekun p. Lidia Łojek.
Antoni Nowakowski oraz Aleksander Jakubowski z klasy III B – I miejsce w konkursie kulinarnym Crispy Cook-Off podczas Targów EuroGastro 2024, opiekun p. Iwona Namysław.
IKA Culinary Olympics 2024
- Szczegóły
Z IKA Culinary Olympics 2024 Weronika Gurynow wraca ze złotym medalem i 3 miejscem
w klasyfikacji generalnej kategorii Culinary Art. Jest to historyczny wynik!
Przygotowania do tego wydarzenia trwają rok. Na początku Kulinarna Kadra Narodowa Polski spotyka się dwa razy w miesiącu, aby w drugiej połowie roku zintensyfikować spotkania do dwóch dni w tygodniu. Rozpoczęcie treningów z tak dużym wyprzedzeniem jest konieczne, gdyż jest to wydarzenie kulinarne na najwyższym poziomie.
Weronika w swojej konkurencji miała do zaprezentowania cztery rodzaje finger foodów - dwa wykonane na zimno oraz dwa na gorąco:
Na zimno:
- Makaronik buraczany z kozim serem i kawiorem z jesiotra
- Koperkowa tartaletka ze sferą z kwaśnej śmietany
Na ciepło:
- Łosoś pieczony w brioszce z farszem ziołowym
- Taco cebulowe z kiełbaską z królika i kremem chrzanowym
oraz pięciodaniowe menu fine dining, które składało się z:
Startera: jajko przepiórcze po szkocku z kurkami na chrupiącym porze / roladka z pora z kurkami / karmelizowana cebula z jarmużem / sos holenderski z kawiorem grzybowym / puree z jarmużu
Zupy: Consomme dyniowe / pierożek nadziewany twarogiem i dynią / flan z zielonego groszku na krakersie z pestek dyni / piklowana dynia z trybulą / olej z zielonej pietruszki
Ciepłej przystawki: roladka z pstrąga z rakami / rybne veloute / pomidor faszerowany chutneyem z cukinii / rillettes z pstrąga zawijane marynowaną cukinią / tartaletka z kompresowanym jabłkiem, koprem włoskim i cytryną / puree z cukinii
Dania głównego: kaczka z mousseline z czarnej kurki / demi glace z kaczki z czarną porzeczką / czerwona kapusta nadziewana farszem z kaczki / gratin ziemniaczane / brokuł z ziołami
Deseru: mus z białej czekolady z żelką malinową / sorbet malinowy z wodą różaną na waniliowej kruszonce / pate de fruit malinowe / bezy z pudrem malinowym / żel miętowy
W jej konkurencji najważniejsza była prezentacja dań, kompozycja oraz kreatywność prezentowanych potraw. Liczyła się perfekcja w proporcjach oraz wykonaniu każdego z elementów na talerzu.
Właśnie te aspekty dopracowywała podczas każdego treningu pod okiem swojego trenera - i jednocześnie kapitana Narodowej Reprezentacji Kucharzy - Bartosza Petera.
W końcu ciężka praca Weroniki oraz całej drużyny dała ogromny sukces, z którego możemy być dumni!
JESTEŚMY WICEMISTRZAMI POLSKI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH EXPO SWEET 2024.
- Szczegóły
Nasza drużyna zdobyła srebrny medal w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Wiktor Szewczyk z klasy drugiej cukierniczej, ambity, zdolny oraz Karolina Arendt- artystyczna dusza, samouk cukiernictwa, uczennica klasy trzeciej technikum to drużyna na medal, która pod opieką Pani Magdaleny Szatanek, po wielu miesiącach wytężonej pracy, stanęła do konkursu podczas tegorocznych targów EXPO SWEET 2024.
Zmagania konkursowe obejmowały przygotowanie dwóch tortów i ośmiu porcji deseru talerzowego, oczywiście pod czujnym okiem jurorów i publiczności.
Serdeczne gratulacje i życzenia dalszych sukcesów.
Organizacja roku szkolnego
Podręczniki 2023/2024
Lista podręczników na kolejny rok szkolny już jest dostępna - TU
Doradztwo zawodowe
Szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich
8.04.2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Hala Selgros Piaseczno, odbyło się kolejne szkolenie zawodowe dla uczniów klas ...
Hotelarstwo
Błąd: Brak artykułów do wyświetlenia
Działania samorządu
Błąd: Brak artykułów do wyświetlenia