Aktualności
Konferencja historyczna "Dzień pamięci"
- Szczegóły
A przyzwoity jest człowiek wtedy, gdy pomaga słabszym – te słowa Marka Edelmana uświetniły wydarzenie historyczno-kulturalne w naszej szkole - Dzień Pamięci Polaków ratujących Żydów w czasie niemieckiej okupacji. Dziękujemy pani Monice Stempień za wstęp, ukazujący tło historyczne oraz za przypomnienie o tym, jak wielką rolę odgrywa w życiu społecznym pielęgnowanie wartości, takich jak szacunek dla drugiego człowieka, tolerancja, poczucie odpowiedzialności za świat, w którym żyjemy. Dziękujemy pani Monice Gryboś za piękną, angażującą opowieść o rodzinie Ulmów, Sebastianowi Gawędzie, absolwentowi naszej szkoły, studentowi na Wydziale Historii Uniwersytetu Warszawskiego, za prelekcję o Marku Edelmanie. Annie Lorek-Maciejuk za przybliżenie sylwetek Henryka Sławika i Józefa Antalla – bohaterów trzech narodów: polskiego, żydowskiego i węgierskiego. Wydarzenie zostało uświetnione oprawą artystyczną w wykonaniu uczennic i uczniów naszej szkoły. Mikołaj Rudnicki z klasy 1c zagrał na akordeonie utwór „Skrzypek na dachu”. Kaja Fabiszewska z klasy 1c oraz Julia Karwacka z klasy 2f zachwyciły nas wokalnym wykonaniem utworu „Taki kraj”. Natalia Traczyk z klasy 1a oraz Faris Sanni z klasy 1c uświetnili wydarzenie recytacją wierszy Władysława Szlengela „Okno na tamtą stronę” oraz „Mała stacja Treblinka”.
Dziękujemy, że dzielicie się swoim talentem i entuzjazmem.
Bardzo dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie wydarzenia.
Szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich
- Szczegóły
8.04.2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Hala Selgros Piaseczno, odbyło się kolejne szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich, którzy pod okiem specjalistów gotowali nowoczesne i atrakcyjne potrawy z wykorzystaniem podrobów.
Dziękujemy za wspaniałe wrażenia.
Druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
- Szczegóły
W Instytucie Kulinarnym Transgourmet, odbyła się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego.
Uczniowie z naszej szkoły Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski pod opieką pani Lidii Łojek zajęli pierwsze miejsce. Na przystawkę przygotowali: tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym, a na danie główne: polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.
Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w kategorii: "Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego".
Serdecznie gratulujemy!
Uroczyste wręczenie dyplomów
- Szczegóły
W sali konferencyjnej odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów i podziękowań dla uczniów Technikum i ich opiekunów za osiągnięcia uzyskane w olimpiadach i konkursach przedmiotowych. Uczniowie zostali nagrodzeni przez p. dyrektor Marzenę Cieślak.
Serdecznie gratulujemy!
Pham Ngoc Minh Phuong z klasy IV H - laureatka II edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.
Julia Czerwińska z klasy II H - finalistka XV edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.
Julia Oszczyk z klasy IV D i Grzegorz Wojtkowski z klasy II D – I miejsce w II edycji Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, opiekun p. Lidia Łojek.
Antoni Nowakowski oraz Aleksander Jakubowski z klasy III B – I miejsce w konkursie kulinarnym Crispy Cook-Off podczas Targów EuroGastro 2024, opiekun p. Iwona Namysław.
Eko(Waste) - jak gotować i planować, by nie marnować
- Szczegóły
Uczniowie klas Ia, IIId, IVd TGH uczestniczyli w warsztatach kulinarnych projektu "Eko(Waste) - jak gotować i planować, by nie marnować" w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych. Mieliśmy ogromną przyjemność współpracować podczas zajęć projektowych z Panią Sylwią Majcher - edukatorką kuchni zero waste, nazywaną mistrzynią kuchennej improwizacji. Pani Sylwia ze światła w lodówce potrafi wyczarować obiad dla rodziny. Było smacznie i ekologicznie. Wykorzystaliśmy surowce od korzonka do ogonka. Zachęcamy wszystkich do stosowania zasad zero waste w swojej kuchni, bo to nie tylko oszczędność finansowa, ale także ochrona naszej planety.
Wycieczka o charakterze edukacyjno-zawodowym
- Szczegóły
Uczniowie klas 4 a i 4 b technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w wycieczce o charakterze edukacyjno-zawodowym do hotelu Novotel Warszawa Airport wraz z panią wicedyrektor Marzeną Niedośpiał, panem Grzegorzem Skierkowskim, panem Michałem Żarowskim. Uczniowie zwiedzili hotel ukierunkowany na przyjęcia gości biznesowych oraz konferencje. Usłyszeli od menagera hotelu ciekawe informacje na temat obłożenia hotelu, stosowanych rozwiązań ekologicznych. Poznali organizację, a także techniki pracy poszczególnych działów funkcjonujących w obiekcie: pracę działu służby pięter, recepcji, gastronomii, kompleksu sal konferencyjnych oraz usług dodatkowych. Uczniowie zostali oprowadzeni po pokojach typu standard i superior, restauracji, salach konferencyjnych, a także po lobby i strefie fitness. Całość spotkania zwieńczył słodki poczęstunek.