Aktualności
W naszej szkole Dzień Otwarty
- Szczegóły
23 marca 2023 roku w słoneczne czwartkowe popołudnie w ZSG na Poznańskiej miało miejsce niezwykłe wydarzenie, prawdziwe święto Szkoły. Budynek wypełnili po brzegi kandydaci na przyszłych uczniów, ich rodzice, absolwenci, a także zaproszeni na uroczystość goście, przedstawiciele zaprzyjaźnionych restauracji, hoteli i innych współpracujących z nami instytucji. Uroczystość rozpoczęła się o godzinie 16:00 w odświętnie udekorowanej sali gimnastycznej. Pani Dyrektor Marzena Cieślak serdecznie przywitała licznie zgromadzonych gości i zaprezentowała ofertę edukacyjną na nadchodzący rok. Oprócz niezbędnych informacji dotyczących rekrutacji, podczas przedstawionej przez Panią Dyrektor prezentacji, można było poznać bogatą bazę dydaktyczną naszej szkoły, nowoczesne zaplecze sportowe oraz świetnie wyposażone pracownie zawodowe. Chwaliliśmy się wybitnymi osiągnięciami uczniów, zdobywającymi laury w niezliczonych konkursach gastronomicznych, co oczywiste!, ale także olimpiadach z wiedzy ogólnej i festiwalach artystycznych.
Pani dyrektor przybliżyła profil kandydata na ucznia ZSG. Opowiedziała o pożądanych cechach, które gwarantują osiągnięcie sukcesu w proponowanych zawodach gastronomiczno – hotelarskich. Przedstawiła proces zdobywania umiejętności jako niezwykle ciekawą drogę, do której przebycia potrzebna jest pasja, wyobraźnia i ciekawość świata, by wciąż poszukiwać nowych smaków i komponować niezwykłe, oryginalne dania. Pani Dyrektor Marzena Cieślak przedstawiła również naszych sławnych absolwentów, którym udało się zrobić kariery poza granicami kraju czy kariery medialne.
Na koniec do swoich młodszych kolegów przemówili przedstawiciele samorządu szkolnego, którzy starali się dodać im otuchy i zapewnili, że dołączenie do naszej społeczności będzie dla nich wielką, niekończącą się przygodą. Po wystąpieniach Pani Dyrektor zaprosiła wszystkich zgromadzonych do zwiedzania budynku szkoły i spotkań z młodzieżą, która wraz ze swoimi nauczycielami i mistrzami zawodu, przygotowała wiele kulinarnych niespodzianek. Na licznych stoiskach można było skosztować własnoręcznie przygotowanych przez uczniów przekąsek i potraw z różnych stron świata.
Dzięki sponsorowi, firmie Selgros, uczniowie zorganizowali festiwal kuchni włoskiej, a także pokaz kulinarny finger food. W ramach obsługi konsumenta i serwisu restauracyjnego w pracowni specjalistycznej czwartoklasiści przygotowali ciekawe i różnorodne aranżacje nakrycia stołów.
Cukiernicy popisywali się biegłością w dekorowaniu ciast oraz innych słodkich, artystycznie wykonanych cudów.
W pracowni barmańsko- kelnerskiej, dzięki uprzejmości i współpracy z autorską Szkołą Baristów Colour of coffe, można było otrzymać solidną dawkę wiedzy z zakresu Latte art oraz poznać techniki parzenia i przygotowywania kawy.
Na korytarzach unosił się wspaniały zapach kawy i tiramisu, a w eleganckich zakamarkach szkolnej restauracji oglądano pokaz live cooking. Szef kuchni na oczach obserwujących przygotowywał potrawy kuchni Wschodu. Goście mogli przyjrzeć się, jak wygląda proces przygotowywania składników i kolejne etapy procesu tworzenia dań, aż po ostateczne podanie potrawy.
W jednej z pracowni byli z nami obecni przedstawiciele firmy Rational, którzy przedstawili metody profesjonalnego przygotowywania potraw zgodnie z najnowszymi technologiami.
Firma Marfruts, zorganizowała festiwal warzywno – owocowy. Na przepięknych, barwnych stoiskach można było zobaczyć egzotyczne, mało znane owoce oraz skosztować świeżych soków i zdrowych smoothie przygotowanych przez naszych uczniów.
Jak zwykle podczas dni otwartych obecni byli współpracujący z nami od wielu lat przedstawiciele najlepszych warszawskich hoteli, w których nasi uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie w zawodzie.
- Hotel Bellotto
- Hotel Courtyard Marriott
- Hotel Mercury Grand
- Hotel Nobu - Warszawa
- Hotel Novotel Centrum
- Hotel Raffles Europejski Warsaw
- Hotel Sheraton Grand Warsaw
- Hotel Sofitel Warsaw Victoria
Na piątym piętrze budynku swe podwoje dla miłych gości otworzył Internat Koedukacyjny ZSG. Pani kierownik - Barbara Jurkowska - zaprezentowała kandydatom zasady współpracy. Odwiedzający mieli możliwość zapoznania z nowoczesnym kampusem mieszkaniowym oraz wychowankami, którzy dzielili się swoim doświadczeniem i opowieściami o możliwościach rozwoju, jakie daje pobyt w placówce. Oferujemy 21 przestronnych dwuosobowych, nowocześnie wyposażonych pokoi. Umożliwiamy nieograniczony dostęp do sal rekreacyjnych wyposażonych w TV i komputery, biblioteki oraz stałego łącza internetowego full-open. Na odwiedzających czekały gry i zabawy integracyjne, a każdy uczestnik, biorący udział w przygotowanych konkurencjach, otrzymał upominek na pamiątkę wizyty.
To był niezwykle udany wieczór! Uczestnikom dopisywały dobre humory. Widać było radość z bycia wspólnotą połączoną pasją i zainteresowaniami. Z przyjemnością dzieliliśmy się swoją wiedzą i miłością do kuchni oraz dobrego jedzenia, a nasi goście opuszczali budynek zadowoleni i zaciekawieni czekającą ich przygodą kulinarna…
Dni Otwarte w Nobu Hotel Warsaw
- Szczegóły
NASZA UCZENNICA NAJLEPSZA NA MAZOWSZU!
- Szczegóły
Podczas wojewódzkich eliminacji XXVIII edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, I miejsce zajęła Wiktoria Auguścińska, uczennica klasy 3c Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia. Tematem przewodnim była „Współczesna architektura” w cukiernictwie.
Gratulujemy Wiktorii i opiekunom, Pani Magdalenie Szatanek i Jakubowi Nastałkowi, którzy przygotowali uczennicę do zmagań wojewódzkich.
Trzymamy kciuki za Wiktorię w etapie centralnym!!!
160 rocznica wybuchu powstania styczniowego
- Szczegóły
22 stycznia każdego roku w całej Polsce mają miejsce uroczystości upamiętniające kolejne rocznice wybuchu powstania styczniowego z 1863roku.
W miniony piątek, 20 stycznia 2023 r., w powstającym kompleksie Muzeum Wojska Polskiego na terenie Pawilonu X warszawskiej cytadeli miała miejsce szczególna uroczystość dla uczczenia 160 rocznicy wybuchu powstania. W uroczystościach złożenia wieńców oraz apelu poległych uczestniczyła delegacja społeczności szkolnej z Zespołu Szkół Gastronomicznych, reprezentowana przez panią wicedyrektor szkoły Anetę Jarosińską oraz nauczycieli historii – panią Monikę Stempień i Janusza Sękowskiego wraz z uczniami klasy 2 A i 3 A TGH.
Po zakończeniu centralnych uroczystości miało miejsce uroczyste otwarcie wernisażu zatytułowanego ,,Pamięć o Powstaniu Styczniowym w źródłach pisanych i zabytkach”
Załączamy fotorelację z tego wydarzenia.
Sukces!
- Szczegóły
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1 ze Złotą Tarczą Rankingu PERSPEKTYW 2023!!!
„Słodka Eko-WIEdza”
- Szczegóły
Projekt edukacyjny „Słodka Eko-WIEdza” finansowany w ramach XVII edycji programu „Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne” na rok 2022 został zakończony. Autorem i koordynatorem tego projektu jest pani Dorota Zaręba. W dniu 8 grudnia odbyło się uroczyste wręczenie podziękowań dla Pani Dyrektor Marzeny Cieślak i kadry pedagogicznej oraz administracyjnej zaangażowanej w pomoc przy realizacji projektu „Słodka Eko-WIEdza”. W projekcie uczestniczyli uczniowie klas 2a i 2e. Wszyscy uczniowie realizujący projekt „Słodka Eko-WIEdza” otrzymali dyplomy gratulacyjne i drobne upominki. Spośród uczestników projektu wyróżniono 12 Uczniów, którzy na poszczególnych etapach realizacji projektu otrzymali największą liczbę punktów.
W czasie realizacji zadań projektowych uczniowie uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych Instytutu Nauk o Żywności, zajęciach warsztatowo-pokazowych zakładu przetwórstwa spożywczego Bakoma, warsztatach kulinarnych Centrum Kulinarnego Develey oraz podjęli próbę stworzenia autorskiej receptury napoju o niskiej zawartości cukru.
Projekt cieszył się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Czekamy na następne pyszne i smaczne tematy.