Aktualności
JESTEŚMY WICEMISTRZAMI POLSKI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH EXPO SWEET 2024.
- Szczegóły
Nasza drużyna zdobyła srebrny medal w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Wiktor Szewczyk z klasy drugiej cukierniczej, ambity, zdolny oraz Karolina Arendt- artystyczna dusza, samouk cukiernictwa, uczennica klasy trzeciej technikum to drużyna na medal, która pod opieką Pani Magdaleny Szatanek, po wielu miesiącach wytężonej pracy, stanęła do konkursu podczas tegorocznych targów EXPO SWEET 2024.
Zmagania konkursowe obejmowały przygotowanie dwóch tortów i ośmiu porcji deseru talerzowego, oczywiście pod czujnym okiem jurorów i publiczności.
Serdeczne gratulacje i życzenia dalszych sukcesów.
Finał projektu "Krokus"
- Szczegóły
PODSUMOWANIE SZÓSTEJ EDYCJI PROJEKTU „KROKUS”
Nasze krokusy zakwitły! Tym samym to finał międzynarodowego projektu zainicjowanego przez Holocaust Education Trust Ireland. Dziękujemy Dyrekcji i uczniom klas IV a i IV c TGH za udział w projekcie.
Uczestnictwo w projekcie to nauka tolerancji, promowanie właściwych postaw i wskazywanie na zagrożenia związane z antysemityzmem, szowinizmem i rasizmem.
Uroczysta gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP
- Szczegóły
Udział Wolontariuszy naszej szkoły w jubileuszowej gali w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Do udziału w przygotowaniach kulinarnych do uroczystej gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP, która odbyła się 2 lutego 2024r. w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria, zostali zaproszeni uczniowie naszej szkoły.
Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiadali Paweł Kałuski- szef kuchni hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz specjalnie na tę okazję zaproszony francuski mistrz kuchni Pascal Barbot, szef paryskiej restauracji L´Astance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.
Wyśmienite dania na ponad 520 osób, takie jak m.in. karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym, przygotowywało aż 30 kucharzy i serwowało 90 kelnerów.
Szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej, nasi wspaniali Wolontariusze Przemysław Stromecki i Janek Dróżdż z klasy IV F technikum.
Gratulujemy uczniom niezapomnianych wrażeń. Dziękujemy za wyróżnienie dla naszej szkoły przez Hotel Sofitel Warsaw Victoria.
„Nowy porządek- karykatury Artura Szyka”.
- Szczegóły
16 lutego uczniowie z klasy 4a wraz z wychowawczynią, panią Moniką Stempień (w ramach stałej współpracy) udali się do Muzeum Niepodległości na wernisaż wystawy „Nowy porządek- karykatury Artura Szyka”.
Tytuł wystawy nawiązuje do działań państw totalitarnych, które w latach 1939-1945 dążyły do ustanowienia nowego ładu w Europie, podważając tym samym porządek ustalony na konferencji w Wersalu.
Artur Szyk swoimi karykaturami chciał przedstawić obraz wojny szerszej publiczności, jego prace wystawiane były w Londynie i Nowym Jorku, a wydrukowane odbitki prac Szyka zrzucane były przez angielskie samoloty na terytorium III Rzeszy. Niemcy w akcie zemsty zamordowali całą rodzinę artysty, mieszkającą w okupowanej Łodzi, a za jego głowę wyznaczona została nagroda.
Radni Młodzieżowej Rady Dzielnicy Śródmieście
- Szczegóły
Konferencja "Historycznie, Jesiennie, Smacznie"
- Szczegóły
15 listopada miało miejsce wydarzenie, które już wpisuje się w poczet tradycji naszej szkoły: Historycznie, Jesiennie, Smacznie.
Mottem przewodnim tegorocznej edycji były słowa Mariana Turskiego „Nie bądź obojętny” oraz Alberta Camusa „W człowieku więcej zasługuje na podziw niż na pogardę”.
Wydarzenie zainaugurowała pani dyrektor Marzena Cieślak, całość poprowadziła pani Monika Stempień. Następnie nauczyciele naszej szkoły wygłosili prelekcje: pani Monika Stempień przybliżyła historię rodziny Ulmów, pani Monika Gryboś starała się odpowiedzieć na pytanie, czy Józef Ulma był człowiekiem uzdolnionym, pani Anna Lorek-Maciejuk przybliżyła słuchaczom postawę „nieobojętności” na zło Antoniny i Jana Żabińskich, a pan Janusz Sękowski opowiedział o dawnych sposobach dbania o zdrowie i tajnikach ziołolecznictwa.
Gościem specjalnym naszego wydarzenia była pani Agnieszka Kuś, edukatorka z Muzeum Polin, która wprowadziła nas w arkana kuchni żydowskiej. Mogliśmy skosztować smakołyków, przygotowanych przez uczniów pod okiem nauczycieli - zawodowców, p. Edyty Gulińskiej i Emila Bździucha.
Całość naszego wydarzenia uświetniła patriotyczna oprawa muzyczna przygotowana przez uczniów naszej szkoły: Kaja z klasy 1c wykonała pieśni Białe róże i My, Pierwsza Brygada, Mikołaj z klasy 1c zachwycił etiudą graną na akordeonie, natomiast Gabriel z klasy 3g zagrał na skrzypcach Rotę i Szarą piechotę.
Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w realizację tego wydarzenia.