Aktualności
Druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
- Szczegóły
W Instytucie Kulinarnym Transgourmet, odbyła się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego.
Uczniowie z naszej szkoły Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski pod opieką pani Lidii Łojek zajęli pierwsze miejsce. Na przystawkę przygotowali: tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym, a na danie główne: polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.
Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w kategorii: "Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego".
Serdecznie gratulujemy!
Uroczyste wręczenie dyplomów
- Szczegóły
W sali konferencyjnej odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów i podziękowań dla uczniów Technikum i ich opiekunów za osiągnięcia uzyskane w olimpiadach i konkursach przedmiotowych. Uczniowie zostali nagrodzeni przez p. dyrektor Marzenę Cieślak.
Serdecznie gratulujemy!
Pham Ngoc Minh Phuong z klasy IV H - laureatka II edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.
Julia Czerwińska z klasy II H - finalistka XV edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.
Julia Oszczyk z klasy IV D i Grzegorz Wojtkowski z klasy II D – I miejsce w II edycji Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, opiekun p. Lidia Łojek.
Antoni Nowakowski oraz Aleksander Jakubowski z klasy III B – I miejsce w konkursie kulinarnym Crispy Cook-Off podczas Targów EuroGastro 2024, opiekun p. Iwona Namysław.
Eko(Waste) - jak gotować i planować, by nie marnować
- Szczegóły
Uczniowie klas Ia, IIId, IVd TGH uczestniczyli w warsztatach kulinarnych projektu "Eko(Waste) - jak gotować i planować, by nie marnować" w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych. Mieliśmy ogromną przyjemność współpracować podczas zajęć projektowych z Panią Sylwią Majcher - edukatorką kuchni zero waste, nazywaną mistrzynią kuchennej improwizacji. Pani Sylwia ze światła w lodówce potrafi wyczarować obiad dla rodziny. Było smacznie i ekologicznie. Wykorzystaliśmy surowce od korzonka do ogonka. Zachęcamy wszystkich do stosowania zasad zero waste w swojej kuchni, bo to nie tylko oszczędność finansowa, ale także ochrona naszej planety.
Wycieczka o charakterze edukacyjno-zawodowym
- Szczegóły
Uczniowie klas 4 a i 4 b technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w wycieczce o charakterze edukacyjno-zawodowym do hotelu Novotel Warszawa Airport wraz z panią wicedyrektor Marzeną Niedośpiał, panem Grzegorzem Skierkowskim, panem Michałem Żarowskim. Uczniowie zwiedzili hotel ukierunkowany na przyjęcia gości biznesowych oraz konferencje. Usłyszeli od menagera hotelu ciekawe informacje na temat obłożenia hotelu, stosowanych rozwiązań ekologicznych. Poznali organizację, a także techniki pracy poszczególnych działów funkcjonujących w obiekcie: pracę działu służby pięter, recepcji, gastronomii, kompleksu sal konferencyjnych oraz usług dodatkowych. Uczniowie zostali oprowadzeni po pokojach typu standard i superior, restauracji, salach konferencyjnych, a także po lobby i strefie fitness. Całość spotkania zwieńczył słodki poczęstunek.
„Pozostać człowiekiem w nieludzkich czasach”
- Szczegóły
Dnia 13 marca 2024r. w małej sali gimnastycznej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego został przeprowadzony szkolny konkurs wiedzy i umiejętności, pod nazwą:
"Pozostać człowiekiem w nieludzkich czasach”
Arkusz konkursowy składał się z 21 ponumerowanych zadań. Część pierwsza zawierała zadania zamknięte i była testem jednokrotnego wyboru, natomiast część druga zestawu służyła kształtowaniu umiejętności i polegała na przeprowadzaniu procesów myślowych oraz pracy ze źródłami historycznymi.
W konkursie wzięło udział 56 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych spośród 80 osób, które zgłosiły chęć uczestnictwa. Tradycją naszej szkoły stała się dbałość o wszechstronny rozwój podopiecznych. Ten kierunek działań Dyrekcji oraz nauczycieli ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego został podtrzymany poprzez zorganizowanie konkursu historycznego kształtującego postawy obywatelskie i patriotyczne. Zakres tematyczny konkursu składał się z trzech działów: ruch oporu-walka cywilna, Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata, żołnierze niezłomni/ wyklęci. Uroczystość uświetnił występ wokalny naszych uczennic, które pięknie wykonały pieśń patriotyczną ,,To nasz kraj”. Zaangażowanie uczniów miało swój wyraz także w przygotowaniu prezentacji dotyczącej konkursu oraz wykonywanego utworu muzycznego.
Dyrekcja oraz organizatorzy składają wyrazy podziękowania uczniom za kultywowanie chlubnej tradycji naszej szkoły.
Prezentacja - Kliknij, aby pobrać
Edukacja Varsawianistyczna
- Szczegóły
5 marca klasa 4c wraz z Panią Moniką Stempień, udała się do Muzeum Niepodległości na finisaż wystawy "Sławę nam znaczono stworzyć...".
Wystawa została poświęcona opowieści o życiu społecznym oraz politycznym Polaków w okresie dwudziestolecia międzywojennego, ze szczególnym uwzględnieniem historii Warszawy. Uczniowie mogli również zapoznać się ze stałą ekspozycją Muzeum, następnie udali się na spacer śladami przedwojennej Warszawy, zwiedzając warszawską Wolę i Śródmieście.