Aktualności
„Pozostać człowiekiem w nieludzkich czasach”
- Szczegóły
Dnia 13 marca 2024r. w małej sali gimnastycznej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego został przeprowadzony szkolny konkurs wiedzy i umiejętności, pod nazwą:
"Pozostać człowiekiem w nieludzkich czasach”
Arkusz konkursowy składał się z 21 ponumerowanych zadań. Część pierwsza zawierała zadania zamknięte i była testem jednokrotnego wyboru, natomiast część druga zestawu służyła kształtowaniu umiejętności i polegała na przeprowadzaniu procesów myślowych oraz pracy ze źródłami historycznymi.
W konkursie wzięło udział 56 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych spośród 80 osób, które zgłosiły chęć uczestnictwa. Tradycją naszej szkoły stała się dbałość o wszechstronny rozwój podopiecznych. Ten kierunek działań Dyrekcji oraz nauczycieli ZSG im. Eugeniusza Pijanowskiego został podtrzymany poprzez zorganizowanie konkursu historycznego kształtującego postawy obywatelskie i patriotyczne. Zakres tematyczny konkursu składał się z trzech działów: ruch oporu-walka cywilna, Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata, żołnierze niezłomni/ wyklęci. Uroczystość uświetnił występ wokalny naszych uczennic, które pięknie wykonały pieśń patriotyczną ,,To nasz kraj”. Zaangażowanie uczniów miało swój wyraz także w przygotowaniu prezentacji dotyczącej konkursu oraz wykonywanego utworu muzycznego.
Dyrekcja oraz organizatorzy składają wyrazy podziękowania uczniom za kultywowanie chlubnej tradycji naszej szkoły.
Prezentacja - Kliknij, aby pobrać
Edukacja Varsawianistyczna
- Szczegóły
5 marca klasa 4c wraz z Panią Moniką Stempień, udała się do Muzeum Niepodległości na finisaż wystawy "Sławę nam znaczono stworzyć...".
Wystawa została poświęcona opowieści o życiu społecznym oraz politycznym Polaków w okresie dwudziestolecia międzywojennego, ze szczególnym uwzględnieniem historii Warszawy. Uczniowie mogli również zapoznać się ze stałą ekspozycją Muzeum, następnie udali się na spacer śladami przedwojennej Warszawy, zwiedzając warszawską Wolę i Śródmieście.
Rzecznik Praw Ucznia ZSG
- Szczegóły
W tym szczególnym dla każdej damy dniu, jedna z nich została w sposób szczególny wyróżniona przez społeczność szkolną.
8 marca Pani Agnieszka Pawlak-Zubka otrzymała od Samorządu Uczniowskiego nominację na funkcję Rzecznika Praw Ucznia Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
Bardzo serdecznie gratulujemy wspaniałego wyróżnienia.
Rzecznik Praw Ucznia będzie reprezentował interes wszystkich uczniów naszej szkoły.
Dzień Kobiet 2024
- Szczegóły
W Dniu Kobiet pamiętaliśmy o każdej damie w naszej szkole.W ramach szkolnej akcji samorządu uczniowskiego ,,Babeczki dla babeczki” wszystkie Panie zostały obdarowane słodkościami przygotowanymi przez panów.
Dziękujemy, że jesteście.
Mistrzostwa Polski Kelnerów Junior Waiter 2024
- Szczegóły
Regulamin- Kliknij, aby otworzyć
Karta Zgłoszeniowa- Kliknij, aby otworzyć
IKA Culinary Olympics 2024
- Szczegóły
Z IKA Culinary Olympics 2024 Weronika Gurynow wraca ze złotym medalem i 3 miejscem
w klasyfikacji generalnej kategorii Culinary Art. Jest to historyczny wynik!
Przygotowania do tego wydarzenia trwają rok. Na początku Kulinarna Kadra Narodowa Polski spotyka się dwa razy w miesiącu, aby w drugiej połowie roku zintensyfikować spotkania do dwóch dni w tygodniu. Rozpoczęcie treningów z tak dużym wyprzedzeniem jest konieczne, gdyż jest to wydarzenie kulinarne na najwyższym poziomie.
Weronika w swojej konkurencji miała do zaprezentowania cztery rodzaje finger foodów - dwa wykonane na zimno oraz dwa na gorąco:
Na zimno:
- Makaronik buraczany z kozim serem i kawiorem z jesiotra
- Koperkowa tartaletka ze sferą z kwaśnej śmietany
Na ciepło:
- Łosoś pieczony w brioszce z farszem ziołowym
- Taco cebulowe z kiełbaską z królika i kremem chrzanowym
oraz pięciodaniowe menu fine dining, które składało się z:
Startera: jajko przepiórcze po szkocku z kurkami na chrupiącym porze / roladka z pora z kurkami / karmelizowana cebula z jarmużem / sos holenderski z kawiorem grzybowym / puree z jarmużu
Zupy: Consomme dyniowe / pierożek nadziewany twarogiem i dynią / flan z zielonego groszku na krakersie z pestek dyni / piklowana dynia z trybulą / olej z zielonej pietruszki
Ciepłej przystawki: roladka z pstrąga z rakami / rybne veloute / pomidor faszerowany chutneyem z cukinii / rillettes z pstrąga zawijane marynowaną cukinią / tartaletka z kompresowanym jabłkiem, koprem włoskim i cytryną / puree z cukinii
Dania głównego: kaczka z mousseline z czarnej kurki / demi glace z kaczki z czarną porzeczką / czerwona kapusta nadziewana farszem z kaczki / gratin ziemniaczane / brokuł z ziołami
Deseru: mus z białej czekolady z żelką malinową / sorbet malinowy z wodą różaną na waniliowej kruszonce / pate de fruit malinowe / bezy z pudrem malinowym / żel miętowy
W jej konkurencji najważniejsza była prezentacja dań, kompozycja oraz kreatywność prezentowanych potraw. Liczyła się perfekcja w proporcjach oraz wykonaniu każdego z elementów na talerzu.
Właśnie te aspekty dopracowywała podczas każdego treningu pod okiem swojego trenera - i jednocześnie kapitana Narodowej Reprezentacji Kucharzy - Bartosza Petera.
W końcu ciężka praca Weroniki oraz całej drużyny dała ogromny sukces, z którego możemy być dumni!