Aktualności
Dzień Kobiet 2024
- Szczegóły
W Dniu Kobiet pamiętaliśmy o każdej damie w naszej szkole.W ramach szkolnej akcji samorządu uczniowskiego ,,Babeczki dla babeczki” wszystkie Panie zostały obdarowane słodkościami przygotowanymi przez panów.
Dziękujemy, że jesteście.
Mistrzostwa Polski Kelnerów Junior Waiter 2024
- Szczegóły
Regulamin- Kliknij, aby otworzyć
Karta Zgłoszeniowa- Kliknij, aby otworzyć
IKA Culinary Olympics 2024
- Szczegóły
Z IKA Culinary Olympics 2024 Weronika Gurynow wraca ze złotym medalem i 3 miejscem
w klasyfikacji generalnej kategorii Culinary Art. Jest to historyczny wynik!
Przygotowania do tego wydarzenia trwają rok. Na początku Kulinarna Kadra Narodowa Polski spotyka się dwa razy w miesiącu, aby w drugiej połowie roku zintensyfikować spotkania do dwóch dni w tygodniu. Rozpoczęcie treningów z tak dużym wyprzedzeniem jest konieczne, gdyż jest to wydarzenie kulinarne na najwyższym poziomie.
Weronika w swojej konkurencji miała do zaprezentowania cztery rodzaje finger foodów - dwa wykonane na zimno oraz dwa na gorąco:
Na zimno:
- Makaronik buraczany z kozim serem i kawiorem z jesiotra
- Koperkowa tartaletka ze sferą z kwaśnej śmietany
Na ciepło:
- Łosoś pieczony w brioszce z farszem ziołowym
- Taco cebulowe z kiełbaską z królika i kremem chrzanowym
oraz pięciodaniowe menu fine dining, które składało się z:
Startera: jajko przepiórcze po szkocku z kurkami na chrupiącym porze / roladka z pora z kurkami / karmelizowana cebula z jarmużem / sos holenderski z kawiorem grzybowym / puree z jarmużu
Zupy: Consomme dyniowe / pierożek nadziewany twarogiem i dynią / flan z zielonego groszku na krakersie z pestek dyni / piklowana dynia z trybulą / olej z zielonej pietruszki
Ciepłej przystawki: roladka z pstrąga z rakami / rybne veloute / pomidor faszerowany chutneyem z cukinii / rillettes z pstrąga zawijane marynowaną cukinią / tartaletka z kompresowanym jabłkiem, koprem włoskim i cytryną / puree z cukinii
Dania głównego: kaczka z mousseline z czarnej kurki / demi glace z kaczki z czarną porzeczką / czerwona kapusta nadziewana farszem z kaczki / gratin ziemniaczane / brokuł z ziołami
Deseru: mus z białej czekolady z żelką malinową / sorbet malinowy z wodą różaną na waniliowej kruszonce / pate de fruit malinowe / bezy z pudrem malinowym / żel miętowy
W jej konkurencji najważniejsza była prezentacja dań, kompozycja oraz kreatywność prezentowanych potraw. Liczyła się perfekcja w proporcjach oraz wykonaniu każdego z elementów na talerzu.
Właśnie te aspekty dopracowywała podczas każdego treningu pod okiem swojego trenera - i jednocześnie kapitana Narodowej Reprezentacji Kucharzy - Bartosza Petera.
W końcu ciężka praca Weroniki oraz całej drużyny dała ogromny sukces, z którego możemy być dumni!
JESTEŚMY WICEMISTRZAMI POLSKI SZKÓŁ CUKIERNICZYCH EXPO SWEET 2024.
- Szczegóły
Nasza drużyna zdobyła srebrny medal w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Wiktor Szewczyk z klasy drugiej cukierniczej, ambity, zdolny oraz Karolina Arendt- artystyczna dusza, samouk cukiernictwa, uczennica klasy trzeciej technikum to drużyna na medal, która pod opieką Pani Magdaleny Szatanek, po wielu miesiącach wytężonej pracy, stanęła do konkursu podczas tegorocznych targów EXPO SWEET 2024.
Zmagania konkursowe obejmowały przygotowanie dwóch tortów i ośmiu porcji deseru talerzowego, oczywiście pod czujnym okiem jurorów i publiczności.
Serdeczne gratulacje i życzenia dalszych sukcesów.
Finał projektu "Krokus"
- Szczegóły
PODSUMOWANIE SZÓSTEJ EDYCJI PROJEKTU „KROKUS”
Nasze krokusy zakwitły! Tym samym to finał międzynarodowego projektu zainicjowanego przez Holocaust Education Trust Ireland. Dziękujemy Dyrekcji i uczniom klas IV a i IV c TGH za udział w projekcie.
Uczestnictwo w projekcie to nauka tolerancji, promowanie właściwych postaw i wskazywanie na zagrożenia związane z antysemityzmem, szowinizmem i rasizmem.
Uroczysta gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP
- Szczegóły
Udział Wolontariuszy naszej szkoły w jubileuszowej gali w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Do udziału w przygotowaniach kulinarnych do uroczystej gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP, która odbyła się 2 lutego 2024r. w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria, zostali zaproszeni uczniowie naszej szkoły.
Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiadali Paweł Kałuski- szef kuchni hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz specjalnie na tę okazję zaproszony francuski mistrz kuchni Pascal Barbot, szef paryskiej restauracji L´Astance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.
Wyśmienite dania na ponad 520 osób, takie jak m.in. karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym, przygotowywało aż 30 kucharzy i serwowało 90 kelnerów.
Szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej, nasi wspaniali Wolontariusze Przemysław Stromecki i Janek Dróżdż z klasy IV F technikum.
Gratulujemy uczniom niezapomnianych wrażeń. Dziękujemy za wyróżnienie dla naszej szkoły przez Hotel Sofitel Warsaw Victoria.