Aktualności
"Poczęstuj się… dobrym słowem"
- Szczegóły
W naszej Szkole częstujemy nie tylko wyśmienitym jedzeniem, ale także dobrym słowem…
Przystępujemy do realizacji projektu „Poczęstuj się… dobrym słowem”, w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych.
Pierwszym naszym działaniem jest kampania społeczna w środowisku szkolnym. Chcemy pokazać, że słowa mogą być twórcze, budować postawy i relacje, nieść empatię oraz życzliwość, ale również mogą niszczyć, ośmieszać i dyskryminować. Tylko od nas zależy jak ich użyjemy. W tym sensie my sami stwarzamy świat w którym żyjemy. W ramach tego działania odbędą się warsztaty twórczego pisania. Uczniowie, pod opieką nauczyciela, będą tworzyć zwięzłe komunikaty ilustrujące moc słowa. Następnie zostaną one wydrukowane na plakatach oraz wyeksponowane w przestrzeni szkolnej.
Tej wiosny kwitną nam pomysły!
Więcej informacji na temat projektu „Poczęstuj się… dobrym słowem”
Sukces podczas targów Euro Gastro 2023
- Szczegóły
Podczas targów Euro Gastro odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera. Uczestnicy za zadanie mieli przygotować dania, które były oceniane przez 3 sędziów: Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz Michała Świerada. Do oceny sędziowie mieli tylko czystą kartkę i długopis, a jedynymi kryteriami oceny były języki i zmysły sędziów. Uczestnicy mieli dowolność w przygotowaniu dań, mogli przygotować to co uważali za najlepsze.
W naszej szkole Dzień Otwarty
- Szczegóły
23 marca 2023 roku w słoneczne czwartkowe popołudnie w ZSG na Poznańskiej miało miejsce niezwykłe wydarzenie, prawdziwe święto Szkoły. Budynek wypełnili po brzegi kandydaci na przyszłych uczniów, ich rodzice, absolwenci, a także zaproszeni na uroczystość goście, przedstawiciele zaprzyjaźnionych restauracji, hoteli i innych współpracujących z nami instytucji. Uroczystość rozpoczęła się o godzinie 16:00 w odświętnie udekorowanej sali gimnastycznej. Pani Dyrektor Marzena Cieślak serdecznie przywitała licznie zgromadzonych gości i zaprezentowała ofertę edukacyjną na nadchodzący rok. Oprócz niezbędnych informacji dotyczących rekrutacji, podczas przedstawionej przez Panią Dyrektor prezentacji, można było poznać bogatą bazę dydaktyczną naszej szkoły, nowoczesne zaplecze sportowe oraz świetnie wyposażone pracownie zawodowe. Chwaliliśmy się wybitnymi osiągnięciami uczniów, zdobywającymi laury w niezliczonych konkursach gastronomicznych, co oczywiste!, ale także olimpiadach z wiedzy ogólnej i festiwalach artystycznych.
Pani dyrektor przybliżyła profil kandydata na ucznia ZSG. Opowiedziała o pożądanych cechach, które gwarantują osiągnięcie sukcesu w proponowanych zawodach gastronomiczno – hotelarskich. Przedstawiła proces zdobywania umiejętności jako niezwykle ciekawą drogę, do której przebycia potrzebna jest pasja, wyobraźnia i ciekawość świata, by wciąż poszukiwać nowych smaków i komponować niezwykłe, oryginalne dania. Pani Dyrektor Marzena Cieślak przedstawiła również naszych sławnych absolwentów, którym udało się zrobić kariery poza granicami kraju czy kariery medialne.
Na koniec do swoich młodszych kolegów przemówili przedstawiciele samorządu szkolnego, którzy starali się dodać im otuchy i zapewnili, że dołączenie do naszej społeczności będzie dla nich wielką, niekończącą się przygodą. Po wystąpieniach Pani Dyrektor zaprosiła wszystkich zgromadzonych do zwiedzania budynku szkoły i spotkań z młodzieżą, która wraz ze swoimi nauczycielami i mistrzami zawodu, przygotowała wiele kulinarnych niespodzianek. Na licznych stoiskach można było skosztować własnoręcznie przygotowanych przez uczniów przekąsek i potraw z różnych stron świata.
Dzięki sponsorowi, firmie Selgros, uczniowie zorganizowali festiwal kuchni włoskiej, a także pokaz kulinarny finger food. W ramach obsługi konsumenta i serwisu restauracyjnego w pracowni specjalistycznej czwartoklasiści przygotowali ciekawe i różnorodne aranżacje nakrycia stołów.
Cukiernicy popisywali się biegłością w dekorowaniu ciast oraz innych słodkich, artystycznie wykonanych cudów.
W pracowni barmańsko- kelnerskiej, dzięki uprzejmości i współpracy z autorską Szkołą Baristów Colour of coffe, można było otrzymać solidną dawkę wiedzy z zakresu Latte art oraz poznać techniki parzenia i przygotowywania kawy.
Na korytarzach unosił się wspaniały zapach kawy i tiramisu, a w eleganckich zakamarkach szkolnej restauracji oglądano pokaz live cooking. Szef kuchni na oczach obserwujących przygotowywał potrawy kuchni Wschodu. Goście mogli przyjrzeć się, jak wygląda proces przygotowywania składników i kolejne etapy procesu tworzenia dań, aż po ostateczne podanie potrawy.
W jednej z pracowni byli z nami obecni przedstawiciele firmy Rational, którzy przedstawili metody profesjonalnego przygotowywania potraw zgodnie z najnowszymi technologiami.
Firma Marfruts, zorganizowała festiwal warzywno – owocowy. Na przepięknych, barwnych stoiskach można było zobaczyć egzotyczne, mało znane owoce oraz skosztować świeżych soków i zdrowych smoothie przygotowanych przez naszych uczniów.
Jak zwykle podczas dni otwartych obecni byli współpracujący z nami od wielu lat przedstawiciele najlepszych warszawskich hoteli, w których nasi uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie w zawodzie.
- Hotel Bellotto
- Hotel Courtyard Marriott
- Hotel Mercury Grand
- Hotel Nobu - Warszawa
- Hotel Novotel Centrum
- Hotel Raffles Europejski Warsaw
- Hotel Sheraton Grand Warsaw
- Hotel Sofitel Warsaw Victoria
Na piątym piętrze budynku swe podwoje dla miłych gości otworzył Internat Koedukacyjny ZSG. Pani kierownik - Barbara Jurkowska - zaprezentowała kandydatom zasady współpracy. Odwiedzający mieli możliwość zapoznania z nowoczesnym kampusem mieszkaniowym oraz wychowankami, którzy dzielili się swoim doświadczeniem i opowieściami o możliwościach rozwoju, jakie daje pobyt w placówce. Oferujemy 21 przestronnych dwuosobowych, nowocześnie wyposażonych pokoi. Umożliwiamy nieograniczony dostęp do sal rekreacyjnych wyposażonych w TV i komputery, biblioteki oraz stałego łącza internetowego full-open. Na odwiedzających czekały gry i zabawy integracyjne, a każdy uczestnik, biorący udział w przygotowanych konkurencjach, otrzymał upominek na pamiątkę wizyty.
To był niezwykle udany wieczór! Uczestnikom dopisywały dobre humory. Widać było radość z bycia wspólnotą połączoną pasją i zainteresowaniami. Z przyjemnością dzieliliśmy się swoją wiedzą i miłością do kuchni oraz dobrego jedzenia, a nasi goście opuszczali budynek zadowoleni i zaciekawieni czekającą ich przygodą kulinarna…
Dni Otwarte w Nobu Hotel Warsaw
- Szczegóły
NASZA UCZENNICA NAJLEPSZA NA MAZOWSZU!
- Szczegóły
Podczas wojewódzkich eliminacji XXVIII edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, I miejsce zajęła Wiktoria Auguścińska, uczennica klasy 3c Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia. Tematem przewodnim była „Współczesna architektura” w cukiernictwie.
Gratulujemy Wiktorii i opiekunom, Pani Magdalenie Szatanek i Jakubowi Nastałkowi, którzy przygotowali uczennicę do zmagań wojewódzkich.
Trzymamy kciuki za Wiktorię w etapie centralnym!!!
160 rocznica wybuchu powstania styczniowego
- Szczegóły
22 stycznia każdego roku w całej Polsce mają miejsce uroczystości upamiętniające kolejne rocznice wybuchu powstania styczniowego z 1863roku.
W miniony piątek, 20 stycznia 2023 r., w powstającym kompleksie Muzeum Wojska Polskiego na terenie Pawilonu X warszawskiej cytadeli miała miejsce szczególna uroczystość dla uczczenia 160 rocznicy wybuchu powstania. W uroczystościach złożenia wieńców oraz apelu poległych uczestniczyła delegacja społeczności szkolnej z Zespołu Szkół Gastronomicznych, reprezentowana przez panią wicedyrektor szkoły Anetę Jarosińską oraz nauczycieli historii – panią Monikę Stempień i Janusza Sękowskiego wraz z uczniami klasy 2 A i 3 A TGH.
Po zakończeniu centralnych uroczystości miało miejsce uroczyste otwarcie wernisażu zatytułowanego ,,Pamięć o Powstaniu Styczniowym w źródłach pisanych i zabytkach”
Załączamy fotorelację z tego wydarzenia.