Aktualności
Dzień otwarty 7.04
- Szczegóły
Relacja z konkursu historycznego
- Szczegóły
Dnia 11 marca 2022r. w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego został przeprowadzony szkolny konkurs wiedzy historycznej:
PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej.
Arkusz konkursowy składał się z 20 ponumerowanych zadań. Część pierwsza zawierała zadania zamknięte i była testem jednokrotnego wyboru, natomiast część druga zestawu służyła kształtowaniu umiejętności i polegała na przeprowadzaniu procesów myślowych oraz pracy ze źródłami historycznymi.
W konkursie wzięło udział 48 uczniów spośród ponad 60 osób, które zgłosiły chęć uczestnictwa.
Zebranych na Sali uroczyście powitała Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Obecna była także Pani Wicedyrektor Marzena Niedośpiał oraz nauczyciele historii.
Tradycją naszej szkoły stała się dbałość o wszechstronny rozwój podopiecznych. Ten kierunek działań Dyrekcji oraz nauczycieli został podtrzymany poprzez zorganizowanie konkursu historycznego kształtującego postawy obywatelskie i patriotyczne. Tematyka tegorocznego konkursu dotyczyła walki o wolność Polski po II wojnie światowej. Podczas otwarcia konkursu zaakcentowano szczególne okoliczności, w jakich jest on przeprowadzany, w związku z trwającą wojną o wolność po barbarzyńskiej napaści Rosji na Ukrainę.
Dyrekcja oraz organizatorzy składają wyrazy podziękowania uczniom za kultywowanie chlubnej tradycji naszej szkoły.
Organizatorzy – nauczyciele historii
Eliminacje do Turnieju w Zawodzie Cukiernik
- Szczegóły
Za nami eliminacje wojewódzkie pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty do XXVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Turniej odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W tym roku tematem przewodnim była „Potęga natury” a zadanie praktyczne polegało na wykonaniu tortu, dwóch rodzajów bankietówek oraz dwóch figurek z dowolnego surowca. Wykonane wyroby oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem mistrzyni cukiernictwa – Pani Bożeny Sikoń.
W konkursie wzięło udział 8 drużyn jednoosobowych, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego.
Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Amelia Lecińska z klasy 3cp BSG oraz Zuzanna Bochman z klasy 3c BSG.
II miejsce w Turnieju zajęła Amelia Lecińska.
Serdecznie gratulujemy !!!
Będziemy uczestniczyć w Finale XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik w kwietniu 2022 r. we Wrocławiu.
Podsumowanie projektu 2021
- Szczegóły
Zapraszamy do zapoznania się z filmem ewaluacyjnym, w którym uczniowie opowiadają o swoich doświadczeniach w trakcie projektu Retopea.
Konkurs w Zawodzie Kucharz
- Szczegóły
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap wojewódzki.
Szczegółowe informacje znajdują się w załącznikach:
Nasi stypendyści
- Szczegóły
Z wielką radością informujemy, że dwoje zeszłorocznych absolwentów naszej szkoły – Dominika Modrzewska i Jakub Kobus - otrzymało stypendium MEiN na rok szkolny 2021/22. Nagrodzeni uczniowie są laureatami Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Serdecznie gratulujemy!
Powodem do dumy są także dwie uczennice z klas trzecich – Weronika Gurynow (IIIap TGH) oraz Maria Małolepsza (IIIc TGH), które otrzymały w bieżącym roku szkolnym stypendium Prezesa Rady Ministrów za najwyższą średnią ocen w roku szkolnym 2020/21.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!