Organizacja roku szkolnego
Rekturacja do internatu
- Szczegóły
REKRUTACJA DO INTERNATU KOEDUKACYJNEGO
ZESPOŁU SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH IM. PROF. E. PIJANOWSKIEGO
NA ROK SZKOLNY 2022/2023
Bo tylko u nas panuje wyjątkowa, ciepła i rodzinna atmosfera !
Drodzy kandydaci
przed Wami za chwilę koniec szkoły podstawowej i czas na kolejny etap Waszej kariery edukacyjnej, aby uczyć się w przez Was wymarzonej szkole i rozwijać swoje zainteresowania, odkrywać nowe pasje, poznawać ciekawych ludzi i osiągnąć sukces w sercu Warszawy zapraszamy do naszego Internatu.
Rozpoczęliśmy REKRUTACJĘ na rok szkolny 2022/2023!
3 KROKI DO ZAMIESZKANIA W INTERNACIE KOEDUAKCYJNYM ZSG –
CZYLI REKRUTACJA KROK PO KROKU !
- pobierz wniosek rekrutacyjny wraz z załącznikami;
- możesz go przesłać na nasz adres mailowy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
lub złożyć osobiście w Internacie Koedukacyjny ZSG im. prof. E. Pijanowskiego przy
ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie ( tel: 22 628 90 33; 510 051 937; 696 181 539); - pamiętaj też o dołączeniu 1 zdjęcia ( o wymiarach 35×45 mm - czyli takie jak do legitymacji szkolnej).
NASZA REKRUTACJA JEST FANTASTYCZNIE PROSTA – JUŻ TERAZ DOŁĄCZ DO NAS.
GWARANTUJEMY MIEJSCE ZAMIESZKANIA NA NOWY ROK SZKOLNY 2022/ 2023
KOMUNIKAT REKRUTACYJNY INTERNATU
- Szczegóły
ROZPOCZYNAMY NABÓR KANDYDATEK I KANDYDATÓW DO INTERNATU ZSG NA ROK SZKOLNY 2021/2022
INTERNAT ZSG JEST NOWOCZESNĄ PLACÓWKĄ, ZAPEWNIAJĄCĄ WYSOKĄ JAKOŚĆ OPIEKI I WYCHOWANIA, UMOŻLIWIAJĄCĄ MŁODZIEŻY OSIĄGNIĘCIE SUKCESU EDUKACYJNEGO I ŻYCIOWEGO.
Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do zapoznania się z zasadami rekrutacji na rok szkolny 2021/2022.
ZAPROSZENIE DO ZAMIESZKANIA W INTERNACIE KOEDUKACYJNYM ZSG
- Szczegóły
ROZPOCZYNAMY CYKL „DRZWI OTWARTYCH - INTERNATU KOEDUKACYJNEGO ZSG W RAMACH NABORU NA ROK SZKOLNY 2021/2022”
Planujesz rozpocząć naukę w jednej z warszawskich szkół?
Mieszkasz na stałe poza Warszawą?
Dobrze trafiłeś. To miejsce jest stworzone dla Ciebie.
Nadchodzi moment, w którym zaczyna się nowy etap w Twoim życiu. Rozpoczynasz naukę w nowej szkole i w nowym mieście.
Przed Tobą wiele wyzwań i niezapomnianych chwil. Internat Koedukacyjny ZSG na kilka lat stanie się Twoim drugim domem.
Miejscem, w którym będziesz doskonalić swoje zdolności i umiejętności, spędzać czas wolny, a także odpoczywać.
Miejscem, w którym poznasz wielu wspaniałych, wartościowych i ciekawych ludzi.
Akcja Narodowego Czytania
- Szczegóły
W poniedziałek 5 września w bibliotece szkolnej już po raz kolejny zostało zorganizowane spotkanie w ramach akcji Narodowego Czytania. Tym razem czytaliśmy „Ballady i romanse” Adama Mickiewicza. Na początku uczniowie wysłuchali krótkiej prelekcji na temat genezy ballad i ich znaczenia w historii literatury polskiej. Następnie czytali wybrane utwory, między innymi „Romantyczność”, „Panią Twardowską” i „Świteź”. Dodatkową atrakcję stanowiło wysłuchanie nagrania naszego noblisty Czesława Miłosza, który przeczytał „Lilije”.
Zawodowcy stawiają na rozwój!
- Szczegóły
9 października 2021 r. nauczyciele przedmiotów zawodowych wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zaczęło się niewinnie - od filiżanki aromatycznej kawy w doborowym towarzystwie. Grono pedagogiczne z pasją i zaangażowaniem dyskutowało na temat genezy kuchni polskiej oraz produktów i dań regionalnych. Nie łatwo było dojść do pełnego porozumienia - gdy przy jednym, potwornie długim stole zasiądzie niemal dwudziestu pasjonatów kuchni, nawet największa oczywistość okazuje się tematem godnym zażartej dyskusji.
Przed rozpoczęciem części praktycznej uczestnicy warsztatów zwiedzili ogrody, znajdujące się na tyłach budynku. Stare, dawno zapomniane odmiany roślin - niegdyś porządnych i powszechnie używanych, wzbudziły niemałe zainteresowanie. Trudno się dziwić - w końcu nie codziennie ma się okazję zobaczyć warzywa uprawiane na ziemiach polskich kilkadziesiąt lat temu.
Część praktyczna, na którą wszyscy z niecierpliwością czekali, była prawdziwą inspiracją. Nauczyciele, podzieleni na grupy, przygotowali cztery dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską. Gotowe potrawy zachwyciły perfekcyjnie dopracowanym wyglądem i niebagatelnym smakiem.
Warsztaty były doskonałą okazją do zacieśnienia więzi w zespole zawodowców, ale przede wszystkim poszerzyły wiedzę naszych nauczycieli, którzy z pewnością wykorzystają zdobyte umiejętności podczas zajęć prowadzonych w ZSG Poznańska.
Poniżej fotorelacja
Uroczysta gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP
- Szczegóły
Udział Wolontariuszy naszej szkoły w jubileuszowej gali w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Do udziału w przygotowaniach kulinarnych do uroczystej gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP, która odbyła się 2 lutego 2024r. w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria, zostali zaproszeni uczniowie naszej szkoły.
Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiadali Paweł Kałuski- szef kuchni hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz specjalnie na tę okazję zaproszony francuski mistrz kuchni Pascal Barbot, szef paryskiej restauracji L´Astance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.
Wyśmienite dania na ponad 520 osób, takie jak m.in. karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym, przygotowywało aż 30 kucharzy i serwowało 90 kelnerów.
Szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej, nasi wspaniali Wolontariusze Przemysław Stromecki i Janek Dróżdż z klasy IV F technikum.
Gratulujemy uczniom niezapomnianych wrażeń. Dziękujemy za wyróżnienie dla naszej szkoły przez Hotel Sofitel Warsaw Victoria.