Uroczysta gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP
- Szczegóły
Udział Wolontariuszy naszej szkoły w jubileuszowej gali w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Do udziału w przygotowaniach kulinarnych do uroczystej gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP, która odbyła się 2 lutego 2024r. w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria, zostali zaproszeni uczniowie naszej szkoły.
Za menu łączące polską i francuską tradycję kulinarną odpowiadali Paweł Kałuski- szef kuchni hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz specjalnie na tę okazję zaproszony francuski mistrz kuchni Pascal Barbot, szef paryskiej restauracji L´Astance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.
Wyśmienite dania na ponad 520 osób, takie jak m.in. karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym, przygotowywało aż 30 kucharzy i serwowało 90 kelnerów.
Szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej, nasi wspaniali Wolontariusze Przemysław Stromecki i Janek Dróżdż z klasy IV F technikum.
Gratulujemy uczniom niezapomnianych wrażeń. Dziękujemy za wyróżnienie dla naszej szkoły przez Hotel Sofitel Warsaw Victoria.
Akcja "Piernik"
- Szczegóły
Działania kwietniowe
- Szczegóły
W ostatnim tygodniu kwietnia członkowie Szkolnego Klubu Wolontariatu działającego przy Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie wzięli udział w dwóch znaczących wydarzeniach.
Pierwszym z nich było pakowanie świątecznych paczek dla rodzin z Ukrainy w ramach akcji # PaczkaNaKresy2022, która odbywała się pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
W sobotę, 23 kwietnia, nasi wolontariusze uczestniczyli w charytatywnym pokazie kulinarnym „Smak Warszawy dla Ukrainy – Gotujemy wspólnie dla Ukrainy”. Wydarzenie to miało miejsce w warszawskiej Hali Gwardii, jego głównym organizatorem był Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, a honorowy patronat nad imprezą sprawował Prezydent Miasta Stołecznego Warszawa.
Wszystkim uczestnikom akcji serdecznie dziękujemy.
Nasze cele
- Szczegóły
"Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi"
Jan Paweł II
Wolontariat to nie tylko sposób na spędzenie wolnego czasu, czy bycie użytecznym. Wolontariat to przede wszystkim wyjście naprzeciw drugiemu człowiekowi, to podjęcie odpowiedzialności za drugiego człowieka, to wspaniałe doświadczenie obdarowywania i bycia obdarowanym. Wolontariat to również troska o naturę, środowisko i zdrowie.
Wolontariat rozwija wśród młodzieży postawę otwartości i wrażliwości na potrzeby innych, jest alternatywą dla konsumpcyjnego stylu życia i uzależnień. Stwarza okazję do poszukiwania autorytetów i budowania świata wartości.