Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek kształcenia dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną i zdrowym odżywianiem. Daje możliwość uzyskania przygotowania zawodowego w zakresie oceny jakości żywności, sporządzania i wydawania potraw. To zawód z przyszłością, który daje wiele możliwości zatrudnienia w branży gastronomicznej, hotelarskiej. Technik żywienia i usług gastronomicznych stosuje nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługuje zleceniodawcę, organizuje przyjęcia, projektuje i aranżuje wnętrza gastronomiczne. W trakcie nauki w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczeń:
Po ukończeniu technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych absolwent może:
|
Dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskaliśmy patronat Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Uczniowie uczestniczą w szkoleniach zgodnie z najnowszymi trendami w gastronomii i mają możliwość korzystania z doświadczeń najlepszych szefów kuchni Akademii Kulinarnei Selgros.
Uczeń deklaruje naukę drugiego języka spośród proponowanych. Po uwzględnieniu liczby chętnych, uczeń zostanie zakwalifikowany do określonej grupy językowej zgodnie z decyzją szkoły.