W sali konferencyjnej odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów i podziękowań dla uczniów Technikum i ich opiekunów za osiągnięcia uzyskane w olimpiadach i konkursach przedmiotowych. Uczniowie zostali nagrodzeni przez p. dyrektor Marzenę Cieślak.

Serdecznie gratulujemy!

Pham Ngoc Minh Phuong z klasy IV H - laureatka II edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.

Julia Czerwińska z klasy II H - finalistka XV edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, opiekun p. Anna Muszyc-Niewiadomska.

Julia  Oszczyk z klasy IV D i Grzegorz Wojtkowski z klasy II D – I miejsce w  II edycji Kulinarnego Pucharu Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, opiekun p. Lidia Łojek.

Antoni Nowakowski oraz Aleksander Jakubowski z klasy III B – I miejsce w  konkursie kulinarnym Crispy Cook-Off podczas Targów EuroGastro 2024, opiekun p. Iwona Namysław.

 





 

 

W Instytucie Kulinarnym Transgourmet, odbyła się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego.

Uczniowie z naszej szkoły Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski pod opieką pani Lidii Łojek zajęli pierwsze miejsce. Na przystawkę przygotowali: tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym, a na danie główne: polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.

Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w kategorii: "Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego".

Serdecznie gratulujemy!

 





Nasza drużyna zdobyła srebrny medal  w Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.

Wiktor Szewczyk z klasy drugiej cukierniczej, ambity, zdolny oraz Karolina Arendt- artystyczna dusza, samouk cukiernictwa, uczennica  klasy trzeciej technikum to drużyna  na medal, która pod opieką Pani Magdaleny Szatanek, po wielu miesiącach wytężonej pracy, stanęła do konkursu podczas tegorocznych targów EXPO SWEET 2024.

Zmagania konkursowe obejmowały przygotowanie dwóch tortów i ośmiu porcji deseru talerzowego, oczywiście pod czujnym okiem jurorów i publiczności.

Serdeczne gratulacje i życzenia dalszych sukcesów.







Z IKA Culinary Olympics 2024 Weronika Gurynow wraca ze złotym medalem i 3 miejscem

w klasyfikacji generalnej kategorii Culinary Art. Jest to historyczny wynik!

 

Przygotowania do tego wydarzenia trwają rok. Na początku Kulinarna Kadra Narodowa Polski spotyka się dwa razy w miesiącu, aby w drugiej połowie roku zintensyfikować spotkania do dwóch dni w tygodniu. Rozpoczęcie treningów z tak dużym wyprzedzeniem jest konieczne, gdyż jest to wydarzenie kulinarne na najwyższym poziomie.

 

Weronika w swojej konkurencji miała do zaprezentowania cztery rodzaje finger foodów - dwa wykonane na zimno oraz dwa na gorąco:

 

Na zimno:

  • Makaronik buraczany z kozim serem i kawiorem z jesiotra
  • Koperkowa tartaletka ze sferą z kwaśnej śmietany

 

Na ciepło:

  • Łosoś pieczony w brioszce z farszem ziołowym
  • Taco cebulowe z kiełbaską z królika i kremem chrzanowym

oraz pięciodaniowe menu fine dining, które składało się z:

 

Startera: jajko przepiórcze po szkocku z kurkami na chrupiącym porze / roladka z pora z kurkami / karmelizowana cebula z jarmużem / sos holenderski z kawiorem grzybowym / puree z jarmużu

 

Zupy: Consomme dyniowe / pierożek nadziewany twarogiem i dynią / flan z zielonego groszku na krakersie z pestek dyni / piklowana dynia z trybulą / olej z zielonej pietruszki

 

Ciepłej przystawki: roladka z pstrąga z rakami / rybne veloute / pomidor faszerowany chutneyem z cukinii / rillettes z pstrąga zawijane marynowaną cukinią / tartaletka z kompresowanym jabłkiem, koprem włoskim i cytryną / puree z cukinii

 

Dania głównego: kaczka z mousseline z czarnej kurki / demi glace z kaczki z czarną porzeczką / czerwona kapusta nadziewana farszem z kaczki / gratin ziemniaczane / brokuł z ziołami

Deseru: mus z białej czekolady z żelką malinową / sorbet malinowy z wodą różaną na waniliowej kruszonce / pate de fruit malinowe / bezy z pudrem malinowym / żel miętowy

 

W jej konkurencji najważniejsza była prezentacja dań, kompozycja oraz kreatywność prezentowanych potraw. Liczyła się perfekcja w proporcjach oraz wykonaniu każdego z elementów na talerzu.

 

Właśnie te aspekty dopracowywała podczas każdego treningu pod okiem swojego trenera - i jednocześnie kapitana Narodowej Reprezentacji Kucharzy - Bartosza Petera.

 

W końcu ciężka praca Weroniki oraz całej drużyny dała ogromny sukces, z którego możemy być dumni!

 

 

 

Podczas targów Euro Gastro odbył się konkurs kulinarny pod patronatem Kurta Schellera. Uczestnicy za zadanie mieli przygotować dania, które były oceniane przez 3 sędziów: Kurta Schellera, Bartosza Petera oraz Michała Świerada. Do oceny sędziowie mieli tylko czystą kartkę i długopis, a jedynymi kryteriami oceny były języki i zmysły sędziów. Uczestnicy mieli dowolność w przygotowaniu dań, mogli przygotować to co uważali za najlepsze.

 
W kategorii uczeń zwyciężył Aleksander Wolski - uczeń z klasy 4ep.
 
Nasz zwycięzca został obdarowany dyplomem, medalem oraz pucharem, a także nagrodami od sponsorów oraz nagrodą główną, ufundowaną przez OSSKiC, którą jest wyjazd niespodzianka z Mistrzem Kurtem.
 
 
 
 
 

 

Podczas wojewódzkich eliminacji XXVIII edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, I miejsce zajęła Wiktoria Auguścińska, uczennica klasy 3c Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia. Tematem przewodnim była „Współczesna architektura” w cukiernictwie.

Gratulujemy Wiktorii i opiekunom, Pani Magdalenie Szatanek i Jakubowi Nastałkowi, którzy przygotowali  uczennicę do zmagań wojewódzkich.

Trzymamy kciuki za Wiktorię w etapie centralnym!!!