W jakich zawodach możesz u nas zdobyć kwalifikacje (szczegółowe informacje poniżej)
Nasze sukcesy
- Medal „Pro Masovia” przyznany przez Marszałka Województwa Mazowieckiego
za wybitne zasługi oraz całokształt działalności na rzecz województwa mazowieckiego; - Tytuł „Złotej szkoły” w rankingu czasopisma Perspektywy 2018 i 2016 ;
- Tytuł „Szkoły Sukcesu” w rankingu 25-lecia Edukacji Samorządowej;
- Bardzo wysoka zdawalność egzaminu maturalnego i egzaminu zawodowego;
- Uczniowie są laureatami i finalistami olimpiad: Wiedzy o Żywieniu i Żywności, Wiedzy Hotelarskiej, Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, w blokach tematycznych: gastronomia oraz technologia żywności;
- I miejsce w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kawy 2017;
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ,,Kuchnia Polska wczoraj i dziś’’- 2017 r.
- I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym: „Kuchnia Polska na Mazowszu 2016” w kategorii gastronomicznej i kelnerskiej;
- I miejsce na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Warsaw Gastro Show 2016, w konkursie kulinarnym - Puchar Polski Szkół Gastronomicznych – „Uczeń na Medal”;
- I miejsce podczas V Mistrzostw Polski Hydrosommelierów w czasie Targów Gastronomicznych Warsaw Gastro Show – 2016 r.;
- I miejsce w konkursie „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2016”;
- II i III miejsce w I Ogólnopolskim Konkursie Kuchni Włoskiej - Menu Italia 2016;
- I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym ,,Pasja smaków – owoce z polskich sadów’’ – 2017 r.;
- I miejsce w VIII Turnieju Zawodów m. st. Warszawy – 2017 r.;
- Udział w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie - uczniowie zakwalifikowali się do Kadry Narodowej Polski Kucharzy Juniorów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni;
- Uczniowie są laureatami konkursów językowych organizowanych przez Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych;
- Bezterminowe certyfikaty „Szkoły Varsavianistycznej” oraz Lidera Edukacji Varsavianistycznej.
- Certyfikaty, wyróżnienia i dyplomy m.in. „Wars i Sawa”, „Szkoła bez przemocy”, „Szkoła Odkrywców Talentów”, „Szkoła z Pomysłem na Kulturę”;
Z kim współpracujemy
Szkoła zawarła porozumienia o współpracy w zakresie kształcenia w zawodach branży gastronomicznej i hotelarskiej:
- ze Spółką ORBIS S.A. Oddział Hotel Novotel - objęto patronatem uczniów klas o specjalności technik hotelarstwa;
- z firmą Transgurmet, właściciel Selgros - objęto patronatem uczniów klas o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik;
- z Hotelem Marriott, który objął patronatem uczniów klas o specjalności kelner;
- z Hotelem Hilton, który objął patronatem uczniów klas o specjalności kucharz;
- z Hotelem Courtyard, który objął patronatem klasy pierwsze o specjalności kucharz;
- z Libra Polska Sp. z o.o, która realizuje w szkole innowację „Aromaty i dodatki do żywności”;
- z Centrum Szkolenia Barmanów, które realizuje w szkole innowację „Kiper herbaciany - podróże po smakach i aromatach napojów na bazie herbaty”.
Współpracujemy:
- z Europejskim Stowarzyszeniem Szkół Hotelarsko-Turystycznych (AEHT), co umożliwia uczniom udział w konkursach międzynarodowych;
- z Akademią Kulinarną Transgourmet;
- z Włoskim Instytutem Kulinarnym dla Cudzoziemców;
- z uczelniami: Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, Wyższą Szkołą Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu oraz Politechniką Warszawską;
- z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni - w budynku szkoły znajduje się siedziba stowarzyszenia;
Nasi absolwenci
Absolwenci naszej szkoły są specjalistami w różnych dziedzinach hotelarstwa i gastronomii, pełnią funkcję dyrektorów i menadżerów. Najbardziej znanymi i rozpoznawalnymi spośród nich są Karol Okrasa - szef kuchni w Restauracji Plater, autor gastronomicznych programów telewizyjnych, Jarosław Uściński - prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Mirosław Reszczyk – Dyrektor ds. Gastronomii frmy Janex oraz skarbnik OSSKiC, Dariusz Zahorański – Executive Chef Regional Trainer M&E for new standards na Europę Wschodnią, Paweł Oszczyk - Szef Roku Gault&Millau 2016 oraz Robert Skubisz - Szef kuchni restauracji Amber Room i Klubu Polskiej Rady Biznesu w Warszawie, osobistość kulinarna roku 2017 – Poland 100 Best Restaurant oraz srebrny medalista na olimpiadzie w Erfurcie – w kategorii Dania regionalne (2016 r.) Do grona bardzo znanych należą: Stefan, Mateusz, Łukasz i Konrad Birkowie, Artur Grajber, Marcin Sasin, Grzegorz Kazubski, Jerzy Pasikowski, Marcin Piotrowski i Mateusz Reszczyk, Karol Lisiński oraz Alina Suder popularna dziennikarka telewizyjna, autorka książek, właścicielka restauracji włoskiej.
Nasi absolwenci pracują w znanych restauracjach w Warszawie oraz w 5 - gwiazdkowych hotelach. Wspomagają i inspirują uczniów, wspierają ich swoim doświadczeniem w trakcie przygotowywań do konkursów i olimpiad oraz przygotowują do podejmowania pracy na różnych stanowiskach.
Udział w projektach unijnych
Zespół jest beneficjentem programu finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”. W jego ramach przystąpiliśmy do realizacji projektu „Trening czyni mistrza - praktyki zagraniczne szansą na lepszy start w dorosłe życie”. Nasi uczniowie uczestniczą w zagranicznych praktykach zawodowych - partnerem zagranicznym projektu jest Stowarzyszenie B.B.V.Eberswalde z ośrodkiem kształcenia zawodowego w Bad Freienwalde w Niemczech. Głównymi celami projektu jest rozwój umiejętności zawodowych młodzieży poprzez udział w praktykach zagranicznych, zwiększenie mobilności młodzieży na europejskim rynku pracy, rozwijanie kompetencji językowych i społecznych.
Nauczyciele biorą także udział w projekcie „Chwytam zmianę”, realizowanym z funduszy unijnych w zakresie doradztwa edukacyjno-zawodowego dla uczniów i nauczycieli. W ramach tego projektu nauczyciele zdobywają lub wzbogacą swoje kompetencje doradcy edukacyjno-zawodowego w ramach szkoleń i studiów podyplomowych. Zdobytą wiedzę i umiejętności wykorzystają w swojej pracy z uczniami.
Innowacje
,,Trener personalny – racjonalne żywienie i ruch” – dla uczniów TGH kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Partnerzy: Transgourmet Polska, SGGW.
,,Kiper herbaciany – podróże po smakach i aromatach napojów na bazie herbaty” - dla uczniów TGH kształcących się w zawodzie kelner. Partner - Centrum szkolenia barmanów.
Dziś uczeń – jutro mistrz” - dla uczniów TGH kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Partnerzy: Transgourmet Polska, Selgros.
„Aromaty i dodatki do żywności w przemyśle spożywczym i cukierniczym” - dla uczniów BSG kształcących się w zawodzie kucharz, cukiernik. Partner: Libra Polska.
,,Animator czasu wolnego” - dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa.