W chwili obecnej żyjemy w ciekawych czasach, w których nastąpił ogromny postęp cywilizacyjny we wszystkich dziedzinach życia. Jest to okres, który sprawia nam wiele radości, ale i smuci.
Dostrzegamy w nim wiele niepokojących zjawisk związanych z naszym organizmem, pojawiają się nowe cywilizacyjne choroby. Wobec tego zadajemy sobie pytanie: gdzie należy szukać przyczyn ich powstania? Może odpowiedź jest prosta – w naszym trybie życia oraz odżywiania.
Wobec tego powinniśmy się zastanowić jak to wszystko zmienić, a może należy wyznaczyć sobie nowy cel? Naszego powrotu do aktywnego trybu życia, do spacerów, przebywania z naturą w ciszy, w pięknym otoczeniu przyrody lub może do innego trybu odżywiania się?
Przypomnijmy sobie co kryje się pod pojęciem odżywianie, otóż są to informacje związane z jedzeniem, czyli zapotrzebowaniem organizmu na energię i inne składniki odżywcze.
Natomiast składniki odżywcze z kolei to pobierane przez organizm związki chemiczne lub pierwiastki, które w procesach zachodzących w organizmie wytwarzają energię. Są one niezbędne do życia. Stanowią materiał konieczny do budowy i wzrostu naszego organizmu.
Składniki odżywcze pochodzące z żywności, dzielimy na dwie grupy. Są to tłuszcze, węglowodany, które dają nam energię, a także białka, które w organizmie są materiałem budulcowym oraz witaminy, enzymy, polifenole, minerały i pierwiastki śladowe, które są składnikami odżywczymi nieenergetycznymi. Jednak najważniejszym składnikiem naszego odżywiania jest woda i tlen, bez których życie by nie istniało. Wszystkie substancje odżywcze dostarczane są do naszego organizmu z zewnątrz, gdyż organizm nasz nie może ich samodzielnie wytworzyć.
Pamiętamy, że składniki odżywcze mamy z pożywienia, które powinno nam zapewnić równowagę pomiędzy składnikami wytwarzającymi energię, witaminami, minerałami, pierwiastkami, a także i wodą.
Równowaga musi być także zachowana między poborem pożywienia i zużyciem energii. Na zużycie energii wpływa wiele czynników takich jak: płeć, budowa ciała, poziom aktywności fizycznej.
Zdrowe i prawidłowe odżywianie powinno zawsze zaspokajać nasze potrzeby w zakresie niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego też przedstawię funkcje i źródła składników odżywczych.
Węglowodany | stanowią źródło energii | chleb,mąka, ziemniaki, owoce, cukier, słodycze |
Białka | są materiałem budulcowym | mięso, ryby, mleko, ser,jaja, rośliny strączkowe |
Tłuszcze nienasycone | dostarczają energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych | oleje spożywcze, nasiona oleiste, tłuste ryby |
Tłuszcze nasycone | dostarczają energii | masło, mleko, tłusty ser, czerwone mięso |
Witamina A | niezbędna do prawidłowego funkcjonowania oczu, a także dla wzrostu i rozwoju | marchew i inne kolorowe warzywa, masło |
Witaminy z grupy B | zawarte w enzymach niezbędnych dla prawidłowego metabolizmu węglowodanów,tłuszczów i białek | zielone warzywa,zboża, mleko, ser, mięso, ryby, jaja |
Kwas foliowy | zmniejsza ryzyko wad wrodzonych, układu nerwowego płodu, budulec krwinek czerwonych | zielone warzywa, owoce cytrusowe, zboża |
Witamina C | poprawia wchłanianie żelaza | owoce, jagody, warzywa, ziemniaki |
Witamina E | ważna dla komórek i tkanek | warzywa, zboża oleje |
Witamina K | ważna dla zdolności krzepnięcia krwi | warzywa zielone |
Witamina D | potrzebna, aby organizm mógł wykorzystywać wapń | żurawina, tłuste ryby, masło, promienie słoneczne |
Wapń | ważny dla szkieletu, zębów, mięśni i układu nerwowego | produkty mleczne, zielone warzywa, orzechy |
Żelazo | składnik hemoglobiny, krwinek czerwonych, które niosą tlen do komórek | ziarna, mięso |
Błonnik pokarmowy | ważny dla prawidłowego trawienia | chleb, zboża, warzywa, owoce, jagody |
Woda | transportuje składniki odżywcze | napoje, warzywa, owoce |
Prawidłowe odżywianie nie tylko broni nas przed chorobami, ale sprawia, że zmienia się nasze samopoczucie. Bardzo ważnym aspektem prawidłowego odżywiania jest prawidłowa ilość posiłków w ciągu dnia. Powinno ich być aż pięć ( śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja).