Dnia 27.05.2024 r. klasa 2A TGH pod opieką wychowawcy Pana Emila Bździucha wybrała się na warsztaty w ramach Projektu Otwarte Laboratoria, odbywającego się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Żywienia Człowieka.

Tematem wiodącym zajęć była obróbka cieplna – pieczenie. Spotkanie rozpoczęło się interesującym wykładem, następnie przystąpiliśmy do wypieku muffin wykorzystując różne metody, po czym oceniliśmy podstawowe pomiary organoleptycznie i sensorycznie. W trakcie trwania części praktycznej uczniowie mieli możliwość obsługi profesjonalnego sprzętu do wypieku oraz urządzeń pomiarowych wykorzystanych do sklasyfikowania otrzymanych wyników.

Dziękujemy Pani Alicji Napiórkowskiej za zorganizowanie warsztatów w Katedrze Techniki i Projektowania Żywności dla młodzieży naszej szkoły.





































ilustracja projektu Irlandia w szkoleInnowacja Penpals around the world – współpraca z Tanzanią

15 uczniów naszej szkoły pisze emaile do uczniów ze szkoły Kiwoce Open School w Tanzanii w ramach innowacji „Penpals around the world”. Inicjatywa ta jest naszą odpowiedzią na potrzebę doskonalenia technik wypowiedzi pisemnych, które sprawiają uczniom trudności. Pragniemy również przekonać uczniów, że sprawność pisania jest nie tylko niezbędna w kontekście edukacji, ale także pozwala nawiązywać i utrzymywać ciekawe kontakty z rówieśnikami na całym świecie. Uczniowie naszej szkoły wykazują duże zainteresowanie nauką języka w szerszym wymiarze, ze szczególnym naciskiem na możliwość bezpośredniej komunikacji w języku angielskim z rówieśnikami z innych krajów. Głównym założeniem innowacji jest wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnej, innych pomocy dydaktycznych i narzędzi internetowych jak również zapoznanie się z różnymi formami wypowiedzi pisemnej. Uczniowie doskonalą swoje umiejętności poprzez pracę metodą korespondencji oraz kształtują postawę tolerancji wobec osób o odmiennej kulturze i światopoglądzie. Opiekunkami innowacji są nauczycielki języka angielskiego Sylwia Chilińska i Ewa Opłocka.

Projekt „Irlandia w szkole”

W lutym 2021 rozpoczęliśmy współpracę z Fundacją Kultury Irlandzkiej. Uczniowie naszej szkoły uczestniczą w projekcie „Irlandia w szkole”, którego koordynatorami zostały nauczycielki języka angielskiego Sylwia Chilińska i Ewa Opłocka. Inicjatywa ta ma na celu przybliżenie kultury, historii i tradycji Irlandii. Ze względu na obostrzenia sanitarne zajęcia są prowadzone zdalnie na platformach internetowych. W dalszej perspektywie przewidywane są również wykłady i warsztaty w siedzibie fundacji. W ramach poszerzania zainteresowań uczniowie mają możliwość korzystania z ciekawych pakietów i zasobów edukacyjnych polecanych przez organizatorów.

Współpracujemy:

  • Z Europejskim Stowarzyszeniem Szkół Hotelarsko-Turystycznych (AEHT), co umożliwia uczniom udział w konkursach międzynarodowych;
  • Z Włoskim Instytutem Kulinarnym dla Cudzoziemców;
  • Z uczelniami: Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, Wyższą Szkołą Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu oraz Politechniką Warszawską;
  • Z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni - w budynku szkoły znajduje się siedziba stowarzyszenia;
  • Ze stowarzyszeniami barmanów, kucharzy i kelnerów;
  • Z Grupą Dora Metal, z którą co roku organizujemy ogólnopolski konkursu dla szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.

Współpracujemy również z hotelami:

  • Sheraton
  • Bristol
  • Courtyard by Marriott Warsaw Airport
  • Radisson Blu Sobieski Hotel
  • Radisson Blu
  • Double Tree by Hilton
  • Intercontinental
  • Le Regina
  • Mercure Warszawa Centrum
  • Palace Polonia
  • Regent
  • Westin