Jakie jest to ciasto ? Po naciśnięciu łyżeczką z ciasta wylewa się mleko, a z góry spływa karmel!
TRILECE zostało stworzone na wzór meksykańskiego ciasta tres leches. Oczywiście wersja turecka różni się nieco od oryginału, gdyż została przekształcona specjalnie na potrzeby tureckiego rynku.Najlepsze TRILECE zjecie w Stambule, mieście, które jest królestwem kotów! Kedi (kot), anne (mama) i çay (herbata) to jedne z tych słów, które z łatwością można usłyszeć podczas spaceru wzdłuż tureckiej ulicy. Ich wszechobecność to najlepszy dowód na to, że w kulturze tureckiej – oprócz rodziny i obowiązkowej herbatki w szklance o kształcie tulipana – istotne znaczenie mają także zwierzęta, a konkretnie koty. Dlaczego w Turcji jest tyle kotów?
Bałkański smak słodkości. Trilece, czyli biszkoptowe ciasto nasączone mlekiem i polane karmelem
TRILEÇE
mleczny biszkopt z karmelem
Składniki na formę 20 na 30 cm:
Ciasto:
5 jajek „zerówek”
150 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
Sos:
750 ml mleka
200 ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki cukru
Karmel:
170 g cukru
50g masła
200 ml słodkiej śmietany 30%
Bita śmietana:
200 ml lodowatej słodkiej śmietany 30%
Cukier z wanilią
|
Wspomnienie Stambułu (MIECZYSŁAW ARKADIUSZ ŁYP- ZLP)
Z cyklu Wiersze z Turcji III
Wszystko w Stambule było prawdą
złotych świątyń całe wzgórza
horyzonty ubrane w mosty
mosty niczym nieocienione
a uniesione ku słońcu
jak iglice wysmukłych minaretów
i ten bizantyjski gwar ulic placów
i ten osmański przepych Wielkiego Bazaru
Wszystko w Stambule było prawdą
niebo woda baśniowe światła Bosforu
jasność ołtarzy sułtańskich bram pałaców
drogich kamieni i płomień diamentu Topkapi
Wszystko w Stambule było prawdą
Świętym sekretem jest tylko
uwięziona w skarbcu naszego zachwytu
błękitna cisza Błękitnego Meczetu
Rzeszów, 19.08.2010 r.