Dzień Plonów

W dniu 2 października w naszej szkole odbyło się niezwykłe Święto Plonów, połączone ze Światowym Dniem Wegetarianizmu oraz uroczystym szkolnym podsumowaniem projektu varsavianistycznego " „Warszawa-stolica pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności”.  Uroczystość otworzyła oficjalnie pani dyrektor Marzena Cieślak, która przedstawiła główne założenia projektu oraz wskazała na niezwykłe walory zdrowego odżywiania, które są ukryte nawet w staropolskich przepisach, bazujących na płodach rolnych ziemi. Dyrektor Cieślak serdecznie podziękowała nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie biesiady- tradycyjnego dla ZSG "Obiadu czwartkowego" oraz wręczyła upominek stypendystce Weronice Gurynow (klasa 3 ap), zaangażowanej w przebieg uroczystości, która w ramach projektu stypendialnego "Mazowsze - stypendia dla szkół zawodowych", wydała książkę kucharską "Staropolskie słodycze". Weronika przekazała pani dyrektor podziękowania za opiekę merytoryczną i przekazała na jej ręce edukacyjny dar, jakim był egzemplarz jej książki z osobistą dedykacją.

Wielokulturowe kulinarne dziedzictwo Warszawy i współczesna różnorodność miasta były tematem szeregu realizowanych w trakcie projektu działań, które pozwoliły przyjrzeć się miastu i jego wielokulturowości  z różnych perspektyw, poruszyć kwestie tradycji współistnienia kultur w dawnej Warszawie i dzisiejszych relacji mniejszość-większość. W tym celu Weronika Gurynow zaprezentowała wykład na temat staropolskich, warszawskich przepisów kulinarnych, którymi inspirowała się w trakcie pisania swej książki "Staropolskie słodycze".

Uroczystość łączyła w sobie tematykę wieloletniego projektu edukacyjnego ZSG "Kultura w słowie i smaku zaklęta" oraz kulinarnych podróży realizowanych przez szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych, Zespół ds. promocji szkoły i Zespół Promocji Zdrowego Żywienia.

Jednocześnie składamy serdeczne podziękowania za dostarczone nam dary - plony, dzięki którym mogliśmy przygotować tę niezwykłą biesiadę czwartkową.

Za produkty spożywcze, które dostarczył Selgros, za jabłka i gruszki, które ofiarowali  Państwo Zapadka - Rodzice uczennicy z klasy 4  c, za płody rolne podarowane przez Rodziców ucznia z klasy 2a - Państwo Łodygowie  oraz za niezwykłe dynie, będące prezentem od Farmy Dyń z Powsina z ul. Przyczółkowej 78 - ZA TE WSZYSTKIE WSPANIAŁE DARY NATURY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!

Nauczyciele zaangażowani w organizację: p. Anna Fabisiak, p. Emil Bździuch, p. Ewa Bielak, p. Aleksandra Wojciechowska, p. Edyta Gulińska, p. Dominik Orłowski.

Dzień plonów

Gratulujemy nauczycielom, którzy wraz z klasą 3 ap i 3 dp przygotowali niezwykłe potrawy, a także zjawiskową , teatralną scenerię dnia, a poniżej prezentujemy artykuł pani Pawlak-Zubki na temat wegetarianizmu oraz wypowiedź Weroniki Gurynow na temat przygotowań dotyczących edycji książki.  Zdjęcia z biesiady wykonały uczennice - Agata Kaczorowska i Weronika Gurynow.

Wegetarianizm nie jedno ma imię!

                Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego rozpoczynamy podróże kulturowo-kulinarne. Naszym pierwszym portem będą rośliny, dokładnie rośliny na naszych talerzach!

Wegetarianizm to nie tylko dieta, ale także styl życia. Ma na celu roślinny sposób odżywiania się oraz rezygnację ze składników i surowców pochodzenia zwierzęcego w produktach niespożywczych. Często wiąże się również z nurtem ekologicznym oraz działaniami na rzecz zrównoważonego rozwoju środowiska.

                Dieta wegetariańska ma wiele zalet – sprzyja obniżeniu zawartości tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz sodu w diecie. Przyczynia się do podniesienia zawartości korzystnych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz witaminy C. W konsekwencji pozwala na obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, nadwagi i otyłości, próchnicy zębów, hemoroidów, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów np.piersi i jelita grubego. Jak w przypadku każdej diety cechuje się także pewnymi wadami. Największe ryzyko występuje w obrębie niedoborów witaminy B12 oraz D, białka pełnowartościowego oraz niektórych składników mineralnych m.in. wapnia i żelaza. Z pomocą przychodzi właściwie zbilansowana dieta. Wprowadzenie do jadłospisu gruboziarnistych kasz, nasion roślin strączkowych pozwoli na wyrównanie poziomu białka; tran oraz przebywanie na słońcu w pogodne dni pomogą poradzić sobie z właściwym poziomem witaminy D; z dań na bazie brokułów, brzoskwiń, owoców jagodowych, płatków i kasz owsianych z dodatkiem witaminy C można czerpać żelazo, natomiast ryż i nabiał uzupełnią dietę w kobalaminę.

                Wegetarianizm ma wiele odmian. Najbardziej restrykcyjne odmiany bazują na mocno ograniczonej grupie produktów: frutarianie spożywają wyłącznie owoce, witarianie bazują na warzywach i owocach, rezygnują z potraw gotowanych, kawy oraz herbaty. Ciekawą formą jest liquidarianizm, gdzie zasadą diety jest spożywanie pokarmów w postaci soku oraz sprautarianizm opierający się na diecie w postaci kiełków. Najpopularniejsze       odmiany wegetarianizmu to owowegetarianizm (włącza jaja do diety), laktowegetarianizm (włącza mleko i przetwory do diety), laktoowowegetarianizm (włącza jaja i mleko oraz przetwory do diety) oraz weganizm (całkowita rezygnacja ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego – często łącznie z miodem). Coraz większą popularność zyskują także diety półwegetariańskie: pescowegetarianizm (włącza ryby i owoce morza), poliwegetarianizm (okresowo włącza mięso drobiowe) oraz semiwegetarianizm (włącza mięso drobiowe, mleko i przetwory, jaja, ryby i owoce morza).

                Na świecie, jak i w Polsce coraz więcej osób świadomie wybiera drogę bez mięsa. Coraz więcej restauracji wychodzi więc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i prowadzi ofertę „wege". Znane dziś korzyści płynące z wegetarianizmu to tylko część pozytywnego działania. Przed światem wciąż wiele do odkrycia w tej dziedzinie. Wybór – tu wszystko ma swój początek.

1 października przypada światowy dzień wegetarianizmu – świętuj razem z ZSG!

 

Wypowiedź Weroniki Gurynow


„Przejście wszystkich etapów przygotowania książki było niesamowicie ciekawym i uczącym doświadczeniem. Uczestnicząc w 4-dniowym kursie fotografii kulinarnej nauczyłam się jak wykonać profesjonalne zdjęcia przygotowanych potraw. Z zawodową pisarką i dziennikarką konsultowałam jak przygotować się do wywiadu, a następnie zredagowałam pytania na podstawie zdobytej wiedzy z książek i publikacji w Internecie. Umówiłam się na wywiad z historykiem Jarosławem Dumanowskim, z którym przez godzinę rozmawiałam o specyfice przygotowania staropolskich słodkości.

Rozpoczęłam prace nad testowaniem deserów z XVII i XVIII wieku, aby wybrać te najbardziej ciekawe i dające się dostosować do naszych czasów. Niesamowite było jak wiele deserów jest podobnych do tych współczesnych! W końcu wybrałam 22 desery, do których zredagowałam receptury i dostosowałam proporcje.

Ostatnim etapem było wykonanie profesjonalnych fotografii. Był to mój ulubiony etap, ponieważ pasjonuję się wykonywaniem zdjęć i ich obróbką.

Na sam koniec przygotowałam plik pdf, w którym zawarłam odpowiednio przygotowane do druku elementy. Przekazałam go wraz z projektem okładki do drukarni, a ta wykonała książkę.

Chciałabym jeszcze raz szczególnie podziękować Pani Dyrektor Marzenie Cieślak i Pani Wicedyrektor Marzenie Niedośpiał za umożliwienie mi realizacji pomysłu w ramach projektu stypendialnego. Dziękuję również nauczycielom, Pani Ewie Skrońc-Bielak, Pani Aleksandrze Wojciechowskiej i Panu Dominikowi Orłowskiemu, którzy pomagali mi na różnych etapach przygotowania tej publikacji.”

Poniżej fotorelacja z Biesiady

Dzień Plonów

Dzień Plonów

Dzień Plonów

Dzień Plonów

Dzień Plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień ponów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów

Dzień plonów