W dniu 2 października w naszej szkole odbyło się niezwykłe Święto Plonów, połączone ze Światowym Dniem Wegetarianizmu oraz uroczystym szkolnym podsumowaniem projektu varsavianistycznego " „Warszawa-stolica pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności”. Uroczystość otworzyła oficjalnie pani dyrektor Marzena Cieślak, która przedstawiła główne założenia projektu oraz wskazała na niezwykłe walory zdrowego odżywiania, które są ukryte nawet w staropolskich przepisach, bazujących na płodach rolnych ziemi. Dyrektor Cieślak serdecznie podziękowała nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie biesiady- tradycyjnego dla ZSG "Obiadu czwartkowego" oraz wręczyła upominek stypendystce Weronice Gurynow (klasa 3 ap), zaangażowanej w przebieg uroczystości, która w ramach projektu stypendialnego "Mazowsze - stypendia dla szkół zawodowych", wydała książkę kucharską "Staropolskie słodycze". Weronika przekazała pani dyrektor podziękowania za opiekę merytoryczną i przekazała na jej ręce edukacyjny dar, jakim był egzemplarz jej książki z osobistą dedykacją.
Wielokulturowe kulinarne dziedzictwo Warszawy i współczesna różnorodność miasta były tematem szeregu realizowanych w trakcie projektu działań, które pozwoliły przyjrzeć się miastu i jego wielokulturowości z różnych perspektyw, poruszyć kwestie tradycji współistnienia kultur w dawnej Warszawie i dzisiejszych relacji mniejszość-większość. W tym celu Weronika Gurynow zaprezentowała wykład na temat staropolskich, warszawskich przepisów kulinarnych, którymi inspirowała się w trakcie pisania swej książki "Staropolskie słodycze".
Uroczystość łączyła w sobie tematykę wieloletniego projektu edukacyjnego ZSG "Kultura w słowie i smaku zaklęta" oraz kulinarnych podróży realizowanych przez szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych, Zespół ds. promocji szkoły i Zespół Promocji Zdrowego Żywienia.
Jednocześnie składamy serdeczne podziękowania za dostarczone nam dary - plony, dzięki którym mogliśmy przygotować tę niezwykłą biesiadę czwartkową.
Za produkty spożywcze, które dostarczył Selgros, za jabłka i gruszki, które ofiarowali Państwo Zapadka - Rodzice uczennicy z klasy 4 c, za płody rolne podarowane przez Rodziców ucznia z klasy 2a - Państwo Łodygowie oraz za niezwykłe dynie, będące prezentem od Farmy Dyń z Powsina z ul. Przyczółkowej 78 - ZA TE WSZYSTKIE WSPANIAŁE DARY NATURY SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!
Nauczyciele zaangażowani w organizację: p. Anna Fabisiak, p. Emil Bździuch, p. Ewa Bielak, p. Aleksandra Wojciechowska, p. Edyta Gulińska, p. Dominik Orłowski.
Gratulujemy nauczycielom, którzy wraz z klasą 3 ap i 3 dp przygotowali niezwykłe potrawy, a także zjawiskową , teatralną scenerię dnia, a poniżej prezentujemy artykuł pani Pawlak-Zubki na temat wegetarianizmu oraz wypowiedź Weroniki Gurynow na temat przygotowań dotyczących edycji książki. Zdjęcia z biesiady wykonały uczennice - Agata Kaczorowska i Weronika Gurynow.
Wegetarianizm nie jedno ma imię!
Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego rozpoczynamy podróże kulturowo-kulinarne. Naszym pierwszym portem będą rośliny, dokładnie rośliny na naszych talerzach!
Wegetarianizm to nie tylko dieta, ale także styl życia. Ma na celu roślinny sposób odżywiania się oraz rezygnację ze składników i surowców pochodzenia zwierzęcego w produktach niespożywczych. Często wiąże się również z nurtem ekologicznym oraz działaniami na rzecz zrównoważonego rozwoju środowiska.
Dieta wegetariańska ma wiele zalet – sprzyja obniżeniu zawartości tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz sodu w diecie. Przyczynia się do podniesienia zawartości korzystnych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz witaminy C. W konsekwencji pozwala na obniżenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, nadwagi i otyłości, próchnicy zębów, hemoroidów, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów np.piersi i jelita grubego. Jak w przypadku każdej diety cechuje się także pewnymi wadami. Największe ryzyko występuje w obrębie niedoborów witaminy B12 oraz D, białka pełnowartościowego oraz niektórych składników mineralnych m.in. wapnia i żelaza. Z pomocą przychodzi właściwie zbilansowana dieta. Wprowadzenie do jadłospisu gruboziarnistych kasz, nasion roślin strączkowych pozwoli na wyrównanie poziomu białka; tran oraz przebywanie na słońcu w pogodne dni pomogą poradzić sobie z właściwym poziomem witaminy D; z dań na bazie brokułów, brzoskwiń, owoców jagodowych, płatków i kasz owsianych z dodatkiem witaminy C można czerpać żelazo, natomiast ryż i nabiał uzupełnią dietę w kobalaminę.
Wegetarianizm ma wiele odmian. Najbardziej restrykcyjne odmiany bazują na mocno ograniczonej grupie produktów: frutarianie spożywają wyłącznie owoce, witarianie bazują na warzywach i owocach, rezygnują z potraw gotowanych, kawy oraz herbaty. Ciekawą formą jest liquidarianizm, gdzie zasadą diety jest spożywanie pokarmów w postaci soku oraz sprautarianizm opierający się na diecie w postaci kiełków. Najpopularniejsze odmiany wegetarianizmu to owowegetarianizm (włącza jaja do diety), laktowegetarianizm (włącza mleko i przetwory do diety), laktoowowegetarianizm (włącza jaja i mleko oraz przetwory do diety) oraz weganizm (całkowita rezygnacja ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego – często łącznie z miodem). Coraz większą popularność zyskują także diety półwegetariańskie: pescowegetarianizm (włącza ryby i owoce morza), poliwegetarianizm (okresowo włącza mięso drobiowe) oraz semiwegetarianizm (włącza mięso drobiowe, mleko i przetwory, jaja, ryby i owoce morza).
Na świecie, jak i w Polsce coraz więcej osób świadomie wybiera drogę bez mięsa. Coraz więcej restauracji wychodzi więc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i prowadzi ofertę „wege". Znane dziś korzyści płynące z wegetarianizmu to tylko część pozytywnego działania. Przed światem wciąż wiele do odkrycia w tej dziedzinie. Wybór – tu wszystko ma swój początek.
1 października przypada światowy dzień wegetarianizmu – świętuj razem z ZSG!
Wypowiedź Weroniki Gurynow
„Przejście wszystkich etapów przygotowania książki było niesamowicie ciekawym i uczącym doświadczeniem. Uczestnicząc w 4-dniowym kursie fotografii kulinarnej nauczyłam się jak wykonać profesjonalne zdjęcia przygotowanych potraw. Z zawodową pisarką i dziennikarką konsultowałam jak przygotować się do wywiadu, a następnie zredagowałam pytania na podstawie zdobytej wiedzy z książek i publikacji w Internecie. Umówiłam się na wywiad z historykiem Jarosławem Dumanowskim, z którym przez godzinę rozmawiałam o specyfice przygotowania staropolskich słodkości.
Rozpoczęłam prace nad testowaniem deserów z XVII i XVIII wieku, aby wybrać te najbardziej ciekawe i dające się dostosować do naszych czasów. Niesamowite było jak wiele deserów jest podobnych do tych współczesnych! W końcu wybrałam 22 desery, do których zredagowałam receptury i dostosowałam proporcje.
Ostatnim etapem było wykonanie profesjonalnych fotografii. Był to mój ulubiony etap, ponieważ pasjonuję się wykonywaniem zdjęć i ich obróbką.
Na sam koniec przygotowałam plik pdf, w którym zawarłam odpowiednio przygotowane do druku elementy. Przekazałam go wraz z projektem okładki do drukarni, a ta wykonała książkę.
Chciałabym jeszcze raz szczególnie podziękować Pani Dyrektor Marzenie Cieślak i Pani Wicedyrektor Marzenie Niedośpiał za umożliwienie mi realizacji pomysłu w ramach projektu stypendialnego. Dziękuję również nauczycielom, Pani Ewie Skrońc-Bielak, Pani Aleksandrze Wojciechowskiej i Panu Dominikowi Orłowskiemu, którzy pomagali mi na różnych etapach przygotowania tej publikacji.”
Poniżej fotorelacja z Biesiady