To był naprawdę wspaniały dzień!
We wtorek 9 kwietnia po południu w ZSG na Poznańskiej wrzało jak w ulu!
Odwiedzili nas wspaniali goście, kandydaci, chcący uczyć się w naszej szkole, ich rodzice oraz zaproszeni goście. Dzień był wyjątkowo piękny, mimo że to dopiero początek kwietnia, temperatura dochodziła do 26 stopni C.
Spotkanie rozpoczęło się artystycznym pokazem umiejętności kelnerskich w serwisie synchronicznym. Następnie Pani Dyrektor Marzena Cieślak przywitała licznie zgromadzonych gości i przedstawiła ofertę edukacyjną na nadchodzący rok. Do zebranych przemówił Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - Jarosław Uściński – właściciel restauracji Moonsfera.
Na szkolnym boisku nasze czirliderki zaprezentowały dynamiczny występ.
W tym czasie na szkolnym dziedzińcu odbywał się pokaz kulinarny wraz z degustacją produktów wędzonych i grillowanych (sery i mięsa) zorganizowany we współpracy z firmą BORNIAK, wiodącym producentem wędzarni i akcesoriów do wędzenia. Pokaz poprowadził pan Krystian Cydejko – Mistrz Europy American Barbeque Jack The Borniak - nauczyciel Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu.
Następnym punktem programu było zaproszenie wszystkich zgromadzonych do zwiedzania budynku szkoły i spotkań z młodzieżą, która wraz ze swoimi nauczycielami i mistrzami zawodu, przygotowała wiele kulinarnych niespodzianek.
W jednej z sal prezentowano kuchnię włoską, wypiekanie pizzy i przygotowanie dań na bazie własnoręcznie przygotowanego makaronu.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz wyciskarek wolnoobrotowych firmy KUVINGS, można było skosztować pysznych i zdrowych soków przygotowanych ze świeżych warzyw i owoców.
Prawdziwym przebojem okazały się prowansalskie przekąski przygotowane po okiem samego Pascala Brodnickiego.
Młodzież zaskakiwała kulinarnymi niespodziankami z różnych stron świata. Na licznych stoiskach częstowała własnoręcznie przygotowanymi przekąskami i oryginalnymi potrawami.
Podczas zwiedzania ZSG można było poznać bogatą bazę dydaktyczną, nowoczesne zaplecze sportowe (siłownia, sala fitness, hala sportowa) oraz świetnie wyposażone pracownie zawodowe. Chwaliliśmy się wybitnymi osiągnięciami uczniów, zdobywającymi laury w licznych konkursach gastronomicznych i olimpiadach.
Jak co roku, obecni byli współpracujący z nami od wielu lat przedstawiciele pracodawców - najlepszych warszawskich hoteli, w których nasi uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie w zawodzie:
Hotel Polonia
Hotel Sofitel
Hotel Intercontinental
Hotel Courtyard by Marriott
Hotel Arche Krakowska
Hotelu H15 Boutique
Mercure Grand
Zespół nauczycieli języka polskiego wraz z uczniami zainscenizował biesiadę we wsi Lipce Reymontowskie. Stół biesiadny zastawiono swojskim jadłem w formie poczęstunku, a oprawą muzyczną zajęła się folkowa kapela z akordeonistą i dziewczętami w strojach ludowych.
Zespół pedagogów stworzył kącik psycho-edukacyjny związany z tematyką:
Jak dbać o swój dobrostan? A bibliotekarze wystawę prac uczniów Z życia biblioteki oraz książek o tematyce kulinarnej.
Na trzecim piętrze oglądano prezentację pracowni informatycznej oraz ciekawych pomocy dydaktycznych w pracowni biologicznej czy fizycznej. Udzielano informacji dotyczącej doradztwa zawodowego, a w zaprojektowanym Kąciku zdrowotnym odbywały się pomiary masy ciała, wzrostu, glikemii, ciśnienia i tętna oraz saturacji.
Zorganizowano pokaz oryginalnych dekoracji stołów okolicznościowych oraz parzenia aromatycznej kawy. W szkolnej restauracji oglądano pokaz live cooking- tex mex kuchnia meksykańska.
Odbyła się prezentacja projektu „Eko(Waste) – jak gotować i planować, by nie marnować”, finansowanego przez WIE i ZSG Poznańska, a także pokaz kulinarny przygotowany przez firmę UNOX oraz firmę RATIONAL- producenta sprzętu gastronomicznego.
Sponsorami Dnia otwartego w ZSG Poznańska byli:
Transgourmet Selgros – sponsor strategiczny
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Borniak – producent wędzarni i akcesoriów do grillowania
Rational Polska – producent sprzętu gastronomicznego
Unox Polska - producent sprzętu gastronomicznego
Firma Kuvings Polska - producent sprzętu gastronomicznego
Firma TALAR Magda i Marek Miodowscy - sponsor owoców morza
To było wielkie przeżycie dla całej szkolnej społeczności, a także wszystkich zaproszonych gości, prawdziwe święto Szkoły!