„Gra w kolory czyli gotujemy z artystą”

 Konkurs fotograficzno-kulinarny na dania przygotowane z okazji rocznicy urodzin Pablo Picasso

Organizatorzy (Dyrekcja ZSG, Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych. Zespół ds. Promocji) ogłaszają konkurs dotyczący pokazania kuchni regionów hiszpańskich, przypomnienia egzotycznych  smaków, produktów i tradycji kulturowo – kulinarnych, w tym zakorzenionych na stałe w kulturze polskiej.

W związku z obchodami 140. rocznicy urodzin Pablo Picasso tematem wiodącym konkursu  będą „potrawy kolorowe i zdrowe”, których skład opiera się na warzywach, jarzynach, owocach, strączkach, nabiale i jajach.

Celem działań organizatorów jest promocja zdrowego stylu odżywiania, umiejętności artystycznych oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim jest pochodzenie i upodobania malarza -  filozofa, niezwykłej osobowości, twórcy-indywidualisty - Pablo Picasso.

A co Go łączy z Warszawą? O tym będziemy was cyklicznie informować.

  1. Organizatorzy główni:
  • Dyrekcja ZSG,
  • Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
  • Zespół ds. Promocji Szkoły
  • Zespół ds. Promocji Ekologii

Honorowy Patronat nad konkursem obejmuje dyrektor Marzena Cieślak.

Osoby odpowiedzialne: Ewa Bielak, Anna Fabisiak, Beata Kłos, Emil Bździuch

 

  1. Miejsce konkursu: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego
  2. Termin ogłoszenia konkursu: 6 grudnia 2021 roku.
  3. Termin nadsyłania zgłoszeń: do 15 maja 2022 roku do godziny 1000.
  4. Forma nadsyłania zgłoszeń: wypełniony formularz zgłoszeniowy, zamieszczony na stronach internetowych (www. https://admzsg.edu.pl/ fb). Do pobrania poniżej.

Formularz należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  W tytule maila należy podać  temat, imię i nazwisko, klasę, z której pochodzi uczestnik konkursu.

  1. Termin rozpoczęcia konkursu: piątek 10 grudnia 2021 r. w ZSG godz. 10.00.
  2. Informacje na temat konkursu zostaną ogłoszone w:
  • miejscu konkursu
  • mediach elektronicznych
  1. Uczestnikami mogą być:
  • uczniowie klas 1-3 TGH
  • uczniowie klas 1-2 szkoły branżowej
  1. Organizatorzy udostępnią chętnym do uczestnictwa w konkursie ew. receptury z książki Bartka Kieżuna „Hiszpania do zjedzenia”, z której uczestnicy konkursu mogą wybrać i przygotować jedną z potraw ze wskazanego rozdziału lub z innych wskazanych źródeł. Materiały, które mogą być inspiracją, można uzyskać u osób odpowiedzialnych ( j.w.).
  1. Uczestnicy wykonują fotografię potrawy, dołączają recepturę i własny sposób wykonania. Jury dokonuje oceny:

- o  godzinie 11.45 rozpocznie się prezentacja oraz ocena zdjęć potraw przez Jury konkursowe,

- o godzinie 14.00 ogłoszone zostaną wyniki i termin wręczenia nagród.

  1. Fotografia potrawy ma być aranżacją związaną z odwołaniem się do wybranego obrazu lub wypowiedzi Pablo Picasso (motywem może być kolor, kompozycja, tytuł obrazu, sentencja Autora).
  2. Uczestnicy konkursu będą przygotowywać potrawy we własnej, domowej kuchni. Prezentacja zdjęć przygotowanych potraw odbędzie się w udostępnionych przez Szkołę salach oraz na ekranach szkolnych. Aranżacja oraz zastawa w zakresie uczestników turnieju.
  3. Ocenie podlegać będzie:
  • wybór potraw- odniesienie do twórczości Artysty,
  • estetyka sposobu podania i aranżacja,
  • źródła wykorzystane w trakcie pracy
  • opis (prezentacja) potrawy przedstawiony przez wykonawcę ,
  • wierność z tradycją i recepturą podaną w wybranych książkach,
  • pochodzenie produktów wyjściowych,  
  1. Koordynatorzy konkursu:
  • Dyrekcja ZSG,
  • Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
  • Zespół ds. Promocji
  • Zespół ds. Promocji Ekologii 
  1. W merytorycznie uzasadnionych okolicznościach lub w przypadku zdarzeń losowych Organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmiany regulaminu Konkursu.
  2. Przewidziane są 3 pierwsze nagrody oraz kilka wyróżnień. Dodatkowo - Nagroda Dyrektora.

Do pobrania - karta zgłoszenia

Zapraszamy!