„Gra w kolory czyli gotujemy z artystą”
Konkurs fotograficzno-kulinarny na dania przygotowane z okazji rocznicy urodzin Pablo Picasso
Organizatorzy (Dyrekcja ZSG, Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych. Zespół ds. Promocji) ogłaszają konkurs dotyczący pokazania kuchni regionów hiszpańskich, przypomnienia egzotycznych smaków, produktów i tradycji kulturowo – kulinarnych, w tym zakorzenionych na stałe w kulturze polskiej.
W związku z obchodami 140. rocznicy urodzin Pablo Picasso tematem wiodącym konkursu będą „potrawy kolorowe i zdrowe”, których skład opiera się na warzywach, jarzynach, owocach, strączkach, nabiale i jajach.
Celem działań organizatorów jest promocja zdrowego stylu odżywiania, umiejętności artystycznych oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim jest pochodzenie i upodobania malarza - filozofa, niezwykłej osobowości, twórcy-indywidualisty - Pablo Picasso.
A co Go łączy z Warszawą? O tym będziemy was cyklicznie informować.
- Organizatorzy główni:
- Dyrekcja ZSG,
- Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
- Zespół ds. Promocji Szkoły
- Zespół ds. Promocji Ekologii
Honorowy Patronat nad konkursem obejmuje dyrektor Marzena Cieślak.
Osoby odpowiedzialne: Ewa Bielak, Anna Fabisiak, Beata Kłos, Emil Bździuch
- Miejsce konkursu: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego
- Termin ogłoszenia konkursu: 6 grudnia 2021 roku.
- Termin nadsyłania zgłoszeń: do 15 maja 2022 roku do godziny 1000.
- Forma nadsyłania zgłoszeń: wypełniony formularz zgłoszeniowy, zamieszczony na stronach internetowych (www. https://admzsg.edu.pl/ fb). Do pobrania poniżej.
Formularz należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. W tytule maila należy podać temat, imię i nazwisko, klasę, z której pochodzi uczestnik konkursu.
- Termin rozpoczęcia konkursu: piątek 10 grudnia 2021 r. w ZSG godz. 10.00.
- Informacje na temat konkursu zostaną ogłoszone w:
- miejscu konkursu
- mediach elektronicznych
- Uczestnikami mogą być:
- uczniowie klas 1-3 TGH
- uczniowie klas 1-2 szkoły branżowej
- Organizatorzy udostępnią chętnym do uczestnictwa w konkursie ew. receptury z książki Bartka Kieżuna „Hiszpania do zjedzenia”, z której uczestnicy konkursu mogą wybrać i przygotować jedną z potraw ze wskazanego rozdziału lub z innych wskazanych źródeł. Materiały, które mogą być inspiracją, można uzyskać u osób odpowiedzialnych ( j.w.).
- Uczestnicy wykonują fotografię potrawy, dołączają recepturę i własny sposób wykonania. Jury dokonuje oceny:
- o godzinie 11.45 rozpocznie się prezentacja oraz ocena zdjęć potraw przez Jury konkursowe,
- o godzinie 14.00 ogłoszone zostaną wyniki i termin wręczenia nagród.
- Fotografia potrawy ma być aranżacją związaną z odwołaniem się do wybranego obrazu lub wypowiedzi Pablo Picasso (motywem może być kolor, kompozycja, tytuł obrazu, sentencja Autora).
- Uczestnicy konkursu będą przygotowywać potrawy we własnej, domowej kuchni. Prezentacja zdjęć przygotowanych potraw odbędzie się w udostępnionych przez Szkołę salach oraz na ekranach szkolnych. Aranżacja oraz zastawa w zakresie uczestników turnieju.
- Ocenie podlegać będzie:
- wybór potraw- odniesienie do twórczości Artysty,
- estetyka sposobu podania i aranżacja,
- źródła wykorzystane w trakcie pracy
- opis (prezentacja) potrawy przedstawiony przez wykonawcę ,
- wierność z tradycją i recepturą podaną w wybranych książkach,
- pochodzenie produktów wyjściowych,
- Koordynatorzy konkursu:
- Dyrekcja ZSG,
- Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
- Zespół ds. Promocji
- Zespół ds. Promocji Ekologii
- W merytorycznie uzasadnionych okolicznościach lub w przypadku zdarzeń losowych Organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmiany regulaminu Konkursu.
- Przewidziane są 3 pierwsze nagrody oraz kilka wyróżnień. Dodatkowo - Nagroda Dyrektora.
Do pobrania - karta zgłoszenia
Zapraszamy!