Szkolny konkurs historyczny 

PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI

organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej

powstanie warszawskie - logo

Laureatami konkursu przeprowadzonego 11 marca w małej sali gimnastycznej zostali:

I Mateusz Tomaszewski  kl.4f TGH, 26punktów

II Rafał Sikorski             kl.4a TGH, 25 punktów

III Oliwia Kowalczyk     kl.4f TGH, 21 punktów

III Bartosz Trzciński      kl.3ep TGH, 21 punktów

Wszystkim startującym serdecznie dziękujemy za uczestnictwo. Gratulujemy laureatom.                                       

                                    organizatorzy- nauczyciele historii.

laureaci konkursu

eliminacje do konkursuZa nami eliminacje wojewódzkie pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty do XXVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

Turniej odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.eliminacje do turnieju

W tym roku tematem przewodnim była „Potęga natury” a zadanie praktyczne polegało na wykonaniu tortu, dwóch rodzajów bankietówek oraz dwóch figurek z dowolnego surowca. Wykonane wyroby oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem mistrzyni cukiernictwa – Pani Bożeny Sikoń.

W konkursie wzięło udział 8 drużyn jednoosobowych, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego.

Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Amelia Lecińska z klasy 3cp BSG oraz  Zuzanna Bochman z klasy 3c BSG.

II miejsce  w Turnieju zajęła Amelia Lecińska.

Serdecznie gratulujemy !!!

Będziemy uczestniczyć w  Finale XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik w  kwietniu 2022 r. we Wrocławiu.

eliminacje turniejueliminacje turnieju

plakat konkursu kulinarnego

 

Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap wojewódzki.

Szczegółowe informacje znajdują się w załącznikach:

1. Regulamin konkursu.

2. Karta zgłoszenia kandydatów.

  „Gra w kolory czyli gotujemy z artystą”

 Konkurs fotograficzno-kulinarny na dania przygotowane z okazji rocznicy urodzin Pablo Picasso

Organizatorzy (Dyrekcja ZSG, Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych. Zespół ds. Promocji) ogłaszają konkurs dotyczący pokazania kuchni regionów hiszpańskich, przypomnienia egzotycznych  smaków, produktów i tradycji kulturowo – kulinarnych, w tym zakorzenionych na stałe w kulturze polskiej.

W związku z obchodami 140. rocznicy urodzin Pablo Picasso tematem wiodącym konkursu  będą „potrawy kolorowe i zdrowe”, których skład opiera się na warzywach, jarzynach, owocach, strączkach, nabiale i jajach.

Celem działań organizatorów jest promocja zdrowego stylu odżywiania, umiejętności artystycznych oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim jest pochodzenie i upodobania malarza -  filozofa, niezwykłej osobowości, twórcy-indywidualisty - Pablo Picasso.

A co Go łączy z Warszawą? O tym będziemy was cyklicznie informować.

  1. Organizatorzy główni:
  • Dyrekcja ZSG,
  • Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
  • Zespół ds. Promocji Szkoły
  • Zespół ds. Promocji Ekologii

Honorowy Patronat nad konkursem obejmuje dyrektor Marzena Cieślak.

Osoby odpowiedzialne: Ewa Bielak, Anna Fabisiak, Beata Kłos, Emil Bździuch

KONKURS HISTORYCZNO - RELIGIJNY: „STEFAN WYSZYŃSKI - PRYMAS TYSIĄCLECIA”

  Konkurs religijny - laureaci

 W poniedziałek (15 listopada) w bibliotece szkolnej pani dyrektor Marzena Cieślak oraz nauczyciele historii i religii:  Monika Stempień, Paweł Stadnicki oraz Anna Żurawska wręczyli dyplomy i nagrody książkowe laureatom  konkursu.

  Zwycięzcą został Rafał Sikorski z klasy  4a TGH. Kolejne miejsca zajęli: Wiktoria Grygiel z klasy 4i TGH i Filip Fergin z klasy 3hp TGH. Wyróżnienie otrzymał Jakub Domański z klasy 4b TGH. Gratulujemy! Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.

                                                                                                tekst: Monika Stempień; zdjęcia: Grażyna Piątkowska