Konkursy i turnieje
Konkurs Pro Memoria
- Szczegóły
Szkolny konkurs historyczny
PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI
organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej
Laureatami konkursu przeprowadzonego 11 marca w małej sali gimnastycznej zostali:
I Mateusz Tomaszewski kl.4f TGH, 26punktów
II Rafał Sikorski kl.4a TGH, 25 punktów
III Oliwia Kowalczyk kl.4f TGH, 21 punktów
III Bartosz Trzciński kl.3ep TGH, 21 punktów
Wszystkim startującym serdecznie dziękujemy za uczestnictwo. Gratulujemy laureatom.
organizatorzy- nauczyciele historii.
Eliminacje do Turnieju w Zawodzie Cukiernik
- Szczegóły
Za nami eliminacje wojewódzkie pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty do XXVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Turniej odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W tym roku tematem przewodnim była „Potęga natury” a zadanie praktyczne polegało na wykonaniu tortu, dwóch rodzajów bankietówek oraz dwóch figurek z dowolnego surowca. Wykonane wyroby oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem mistrzyni cukiernictwa – Pani Bożeny Sikoń.
W konkursie wzięło udział 8 drużyn jednoosobowych, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego.
Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Amelia Lecińska z klasy 3cp BSG oraz Zuzanna Bochman z klasy 3c BSG.
II miejsce w Turnieju zajęła Amelia Lecińska.
Serdecznie gratulujemy !!!
Będziemy uczestniczyć w Finale XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik w kwietniu 2022 r. we Wrocławiu.
Konkurs w Zawodzie Kucharz
- Szczegóły
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap wojewódzki.
Szczegółowe informacje znajdują się w załącznikach:
Konkurs kulinarny - regulamin
- Szczegóły
„Gra w kolory czyli gotujemy z artystą”
Konkurs fotograficzno-kulinarny na dania przygotowane z okazji rocznicy urodzin Pablo Picasso
Organizatorzy (Dyrekcja ZSG, Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych. Zespół ds. Promocji) ogłaszają konkurs dotyczący pokazania kuchni regionów hiszpańskich, przypomnienia egzotycznych smaków, produktów i tradycji kulturowo – kulinarnych, w tym zakorzenionych na stałe w kulturze polskiej.
W związku z obchodami 140. rocznicy urodzin Pablo Picasso tematem wiodącym konkursu będą „potrawy kolorowe i zdrowe”, których skład opiera się na warzywach, jarzynach, owocach, strączkach, nabiale i jajach.
Celem działań organizatorów jest promocja zdrowego stylu odżywiania, umiejętności artystycznych oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim jest pochodzenie i upodobania malarza - filozofa, niezwykłej osobowości, twórcy-indywidualisty - Pablo Picasso.
A co Go łączy z Warszawą? O tym będziemy was cyklicznie informować.
- Organizatorzy główni:
- Dyrekcja ZSG,
- Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
- Zespół ds. Promocji Szkoły
- Zespół ds. Promocji Ekologii
Honorowy Patronat nad konkursem obejmuje dyrektor Marzena Cieślak.
Osoby odpowiedzialne: Ewa Bielak, Anna Fabisiak, Beata Kłos, Emil Bździuch
Stefan Wyszyński - Prymas Tysiąclecia
- Szczegóły
KONKURS HISTORYCZNO - RELIGIJNY: „STEFAN WYSZYŃSKI - PRYMAS TYSIĄCLECIA”
W poniedziałek (15 listopada) w bibliotece szkolnej pani dyrektor Marzena Cieślak oraz nauczyciele historii i religii: Monika Stempień, Paweł Stadnicki oraz Anna Żurawska wręczyli dyplomy i nagrody książkowe laureatom konkursu.
Zwycięzcą został Rafał Sikorski z klasy 4a TGH. Kolejne miejsca zajęli: Wiktoria Grygiel z klasy 4i TGH i Filip Fergin z klasy 3hp TGH. Wyróżnienie otrzymał Jakub Domański z klasy 4b TGH. Gratulujemy! Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.
tekst: Monika Stempień; zdjęcia: Grażyna Piątkowska