Aktualności
Dzień bez plecaka
- Szczegóły
29 kwietnia obchodziliśmy w naszej szkole ,,Dzień bez plecaka”. Była to wspaniała okazja do odłożenia tradycyjnych plecaków i zamienienia ich na coś alternatywnego. Nasi uczniowie wykazali się wielką kreatywnością.
Decyzją komisji konkursowej, powołanej przez samorząd uczniowski na najciekawszą alternatywę plecaka, zwycięzcą konkursu została uczennica klasy 1a TGH - Nikola Malinowska.
Bardzo serdecznie gratulujemy zwyciężczyni, zaś uczestnikom dziękujemy za udział w akcji samorządu uczniowskiego.
Poniżej załączamy fotorelację ;)
Wycieczka do Muzeum Walki i Męczeństwa w Treblince
- Szczegóły
W ramach programu wizyt studyjnych w Treblince, projektu Podróż Pamięci, finansowanym przez Biuro Edukacji m. st. Warszawy, 24 kwietnia 2024 r. klasy III H oraz IV A uczestniczyły w kolejnej, już czwartej, wycieczce do Muzeum Walki i Męczeństwa w Treblince.
Zapraszamy do obejrzenia relacji.
Europejski Dzień Solidarności Międzypokoleniowej
- Szczegóły
Europejski Dzień Solidarności Międzypokoleniowej
obchodzony jest 29 kwietnia każdego roku.
Jest to święto mające na celu podkreślenie znaczenia solidarności i współpracy pomiędzy różnymi pokoleniami. Dzień ten przypomina nam o konieczności wzajemnego szacunku, zrozumienia i wsparcia między młodszymi i starszymi osobami. Na godzinach wychowawczych odbędą się dziś prelekcje o prawach seniorów.
Wolontariusze ze Szkolnego Klubu Wolontariatu ZSG przez cały rok pamiętają i obdarowują osoby starsze wsparciem oraz własnoręcznie przygotowanymi prezentami:
- Akcja pierniki dla Fundacji „Senior w Koronie”- wypiek pierników i wspólne dekorowanie, pakowanie, a następnie przekazywanie osobom starszym podopiecznym Fundacji.
- Akcja mazurki dla Domu Pomocy Społecznej Pracownika Oświaty - wypiek i dekoracja mazurków z masą kajmakową, pakowanie i przekazanie podopiecznym ośrodka.
Także Samorząd Szkolny w ramach solidarności międzypokoleniowej organizuje:
- Spotkania z seniorami - uczestnikami Powstania Warszawskiego.
- Akcję Kartka dla Powstańca.
Czas spędzony przez naszych uczniów ze starszymi osobami jest bezcenną lekcją serdeczności i życiowego doświadczenia, które wzmacniają międzypokoleniową więź.
Nasi uczniowie czynnie działają na rzecz szkoły i lokalnej społeczności.
- Szczegóły
10 kwietnia przedstawiciele naszej społeczności szkolnej - Wojciech Krasnowski (kl. 3a tgh) i Władysław Wyporkhoniuk (kl. 3f tgh, radny MRDŚ) uczestniczyli w szkoleniu i warsztatach dla samorządów uczniowskich Miasta Stołecznego Warszawy.
Celem szkolenia było podwyższenie wiedzy prawnej oraz aktywizacja do podejmowania działań międzyszkolnych, wewnętrznych, a przede wszystkim uwrażliwienie na potrzebę wzmocnienie samorządów uczniowskich.
Zdobyta przez naszych reprezentantów wiedza i umiejętności zostanie przekazana w ramach wewnętrznych szkoleń samorządów klasowych naszej szkoły.
Nasi uczniowie czynnie działają na rzecz szkoły i lokalnej społeczności.
LEKCJE MUZEALNE W MUZEUM LITERATURY
- Szczegóły
Uczniowie z klas 3d, 4a oraz 4e wraz z nauczycielkami panią Agnieszką Pawlak- Zubek, Moniką Stempień i Lidią Zych uczestniczyli w lekcjach muzealnych w Muzeum Literatury. Lekcje prowadzone przez edukatorów były opowieścią o Adamie Mickiewiczu. Spotkania połączono ze zwiedzaniem muzeum. Organizatorką wydarzenia była pani Wanda Kłucińska.
Dzień otwarty 2024
- Szczegóły
To był naprawdę wspaniały dzień!
We wtorek 9 kwietnia po południu w ZSG na Poznańskiej wrzało jak w ulu!
Odwiedzili nas wspaniali goście, kandydaci, chcący uczyć się w naszej szkole, ich rodzice oraz zaproszeni goście. Dzień był wyjątkowo piękny, mimo że to dopiero początek kwietnia, temperatura dochodziła do 26 stopni C.
Spotkanie rozpoczęło się artystycznym pokazem umiejętności kelnerskich w serwisie synchronicznym. Następnie Pani Dyrektor Marzena Cieślak przywitała licznie zgromadzonych gości i przedstawiła ofertę edukacyjną na nadchodzący rok. Do zebranych przemówił Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - Jarosław Uściński – właściciel restauracji Moonsfera.
Na szkolnym boisku nasze czirliderki zaprezentowały dynamiczny występ.
W tym czasie na szkolnym dziedzińcu odbywał się pokaz kulinarny wraz z degustacją produktów wędzonych i grillowanych (sery i mięsa) zorganizowany we współpracy z firmą BORNIAK, wiodącym producentem wędzarni i akcesoriów do wędzenia. Pokaz poprowadził pan Krystian Cydejko – Mistrz Europy American Barbeque Jack The Borniak - nauczyciel Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu.
Następnym punktem programu było zaproszenie wszystkich zgromadzonych do zwiedzania budynku szkoły i spotkań z młodzieżą, która wraz ze swoimi nauczycielami i mistrzami zawodu, przygotowała wiele kulinarnych niespodzianek.
W jednej z sal prezentowano kuchnię włoską, wypiekanie pizzy i przygotowanie dań na bazie własnoręcznie przygotowanego makaronu.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz wyciskarek wolnoobrotowych firmy KUVINGS, można było skosztować pysznych i zdrowych soków przygotowanych ze świeżych warzyw i owoców.
Prawdziwym przebojem okazały się prowansalskie przekąski przygotowane po okiem samego Pascala Brodnickiego.
Młodzież zaskakiwała kulinarnymi niespodziankami z różnych stron świata. Na licznych stoiskach częstowała własnoręcznie przygotowanymi przekąskami i oryginalnymi potrawami.
Podczas zwiedzania ZSG można było poznać bogatą bazę dydaktyczną, nowoczesne zaplecze sportowe (siłownia, sala fitness, hala sportowa) oraz świetnie wyposażone pracownie zawodowe. Chwaliliśmy się wybitnymi osiągnięciami uczniów, zdobywającymi laury w licznych konkursach gastronomicznych i olimpiadach.
Jak co roku, obecni byli współpracujący z nami od wielu lat przedstawiciele pracodawców - najlepszych warszawskich hoteli, w których nasi uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie w zawodzie:
Hotel Polonia
Hotel Sofitel
Hotel Intercontinental
Hotel Courtyard by Marriott
Hotel Arche Krakowska
Hotelu H15 Boutique
Mercure Grand
Zespół nauczycieli języka polskiego wraz z uczniami zainscenizował biesiadę we wsi Lipce Reymontowskie. Stół biesiadny zastawiono swojskim jadłem w formie poczęstunku, a oprawą muzyczną zajęła się folkowa kapela z akordeonistą i dziewczętami w strojach ludowych.
Zespół pedagogów stworzył kącik psycho-edukacyjny związany z tematyką:
Jak dbać o swój dobrostan? A bibliotekarze wystawę prac uczniów Z życia biblioteki oraz książek o tematyce kulinarnej.
Na trzecim piętrze oglądano prezentację pracowni informatycznej oraz ciekawych pomocy dydaktycznych w pracowni biologicznej czy fizycznej. Udzielano informacji dotyczącej doradztwa zawodowego, a w zaprojektowanym Kąciku zdrowotnym odbywały się pomiary masy ciała, wzrostu, glikemii, ciśnienia i tętna oraz saturacji.
Zorganizowano pokaz oryginalnych dekoracji stołów okolicznościowych oraz parzenia aromatycznej kawy. W szkolnej restauracji oglądano pokaz live cooking- tex mex kuchnia meksykańska.
Odbyła się prezentacja projektu „Eko(Waste) – jak gotować i planować, by nie marnować”, finansowanego przez WIE i ZSG Poznańska, a także pokaz kulinarny przygotowany przez firmę UNOX oraz firmę RATIONAL- producenta sprzętu gastronomicznego.
Sponsorami Dnia otwartego w ZSG Poznańska byli:
Transgourmet Selgros – sponsor strategiczny
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Borniak – producent wędzarni i akcesoriów do grillowania
Rational Polska – producent sprzętu gastronomicznego
Unox Polska - producent sprzętu gastronomicznego
Firma Kuvings Polska - producent sprzętu gastronomicznego
Firma TALAR Magda i Marek Miodowscy - sponsor owoców morza
To było wielkie przeżycie dla całej szkolnej społeczności, a także wszystkich zaproszonych gości, prawdziwe święto Szkoły!