Aktualności
Tłusty czwartek
- Szczegóły
Z radością i smakiem przedstawiamy artykuł specjalnie przygotowany na "Tłusty czwartek", w którym dowiecie się, skąd wzięła się tradycja tych słodkich wypieków. Pączki – to przecież powszechny symbol Tłustego Czwartku. A dlaczego? Zapraszamy do lektury!
© Poniższy tekst oraz zdjęcia są chronione prawami autorskimi i zabronione jest kopiowanie całości oraz fragmentów, w celu rozpowszechniania, bez zgody autora.
Pączki – symbol Tłustego Czwartku
Początków tradycji Tłustego Czwartku należy szukać w czasach pogańskich. Wówczas uroczyście, m.in. poprzez objadanie się tłustymi potrawami, obchodzono zakończenie zimy i nadejście wiosny. W tamtym czasie znano już pączki, ale w zupełnie innej wersji niż ta współczesna. Pączki przygotowywano z ciasta chlebowego, gdzie nadzienie stanowiła słonina bądź boczek, a w smaku były one słone lub pikantne. Właśnie takie jedzono m.in. w starożytnym Rzymie, jednak po upadku Cesarstwa Rzymskiego przetrwały w kuchni – dzięki mnichom, którzy przejęli receptury i sami wyspecjalizowali się w wyrabianiu pączków.
Prezentacja projektu WIE "Kulturowy Zegar Warszawy"
- Szczegóły
Z radością przedstawiamy Wam nasz folder projektowy (w wersji elektronicznej, do pobrania). Mamy nadzieję, że nasz projekt edukacyjny "Kulturowy zegar Warszawy" (realizowany corocznie w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych) odsłoni przed wami efekty i tajemnice naszych varsavianistycznych podróży po stolicy. Wersja drukowana jest dostępna u autorki projektu i będzie przekazana uczestnikom i zainteresowanym osobom. Uczestnicy projektu serdecznie dziękują Biuru Edukacji (m.st. Warszawa), Radzie Miasta i Dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof.Eugeniusza Pijanowskiego, a także Radzie Rodziców za patronat, wsparcie i opiekę w trakcie realizacji tego niezwykłego przedsięwzięcia, którego celem było rozbudzenie twórczych pasji uczniów Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego. |
Wielokulturowe śniadanie w Warszawie
- Szczegóły
W ramach kolejnej edycji miejskiego projektu WIE "Warszawa-stolica pojednania" prezentujemy dziś nasz pierwszy lutowy event, jakim jest wielokulturowe śniadanie warszawskie - egzotyczna Szakszuka, na którą zaprasza uczennica klasy II a p - Weronika Gurynow.
Ponieważ stół i spotkanie przy wspólnym posiłku są zawsze dobrym pretekstem do „zrobienia pierwszego kroku” w nawiązywaniu pozytywnych relacji z sąsiadami, dlatego ten element czynimy pierwszym etapem naszego pojednania. Na śniadanie w naszej wirtualnej rzeczywistości zapraszamy wszystkich sympatyków i obiecujemy, że przy okazji porozmawiamy o innych kulturach, a także o tym, jak możemy pomagać, co możemy robić, aby wspólnie było nam lepiej w naszej wielokulturowej stolicy. Śledzimy synkretyczne pasje literatów, artystów, znanych warszawiaków , a przede wszystkim podróżników. Dziś przedstawiamy znanego pozytywistę, który tak o sobie pisał w listach: “Szwendam się po świecie jak marek po piekle”. Badacze jego życia obliczyli, że podróżowanie zajęło mu 17 lat życia. Zwiedził Europę i Amerykę. Był w Afryce. Włóczęgowskie pasje zaowocowały ogromem korespondencji, które publikował w krajowej prasie. Prawdopodobnie poznał tez większość kulinarnych perełek zwiedzanych krain. Poniżej uczestniczka projektu - Weronika Gurynow zaprezentuje wielokulturową, aromatyczną tunezyjską potrawę śniadaniową o egzotycznej nazwie Szakszuka. Weronika specjalnie dla nas ugotowała ten przysmak.
Warszawa - stolica pojednania
- Szczegóły
Z radością informujemy, że rusza kolejna edycja Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych, a wraz z tym prestiżowym przedsięwzięciem miejskim Biura Edukacji również nasz projekt, który został zakwalifikowany przez Urząd Miasta Warszawy. W tym roku będziemy realizować niezwykle cenny, społeczny i humanitarny projekt „Warszawa-stolica pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności. Cykl wykładów, wycieczek i eventów dla uczniów technikum”.
Celem projektu jest zapoczątkowanie wszechstronnego, interdyscyplinarnego zbadania tradycji wielokulturowej, twórczej Warszawy (pozostałej po przedwojennej kulturze miejskiej) w kontekście dialogu społecznego, szacunku i tolerancji. |
Już wkrótce będziemy Was informować o naszych niezwykłych spotkaniach, przede wszystkim on line oraz zachęcać do podejmowania wyzwań w wirtualnej rzeczywistości, dopóki nie wrócimy do świata bez uwarunkowań pandemicznych.
Konkurs Języka Angielskiego - wyniki
- Szczegóły
Już po raz trzeci w okresie przedświątecznym Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego miał przyjemność zaprosić inne warszawskie szkoły średnie do udziału w Międzyszkolnym Konkursie Języka Angielskiego „Tradycje Świąt Bożego Narodzenia w krajach anglojęzycznych,” który patronatem objęła Pani Dyrektor Marzena Cieślak.
W konkursie w tym roku wzięło udział 10 szkół:
Portugalia do zjedzenia
- Szczegóły
PORTUGALIA DO ZJEDZENIA CZYLI PODRÓŻ DO „NIEBIESKIEJ KRAINY LEKKICH ZUP”
Czy znacie Portugalię? Z jakimi postaciami, krajobrazami i smakami kojarzy się wam ten przepiękny kraj?
W ramach naszego projektu Stylowa zawodowa ZSG przenosimy się w styczniu do pachnącej świeżymi owocami i porto… Portugalii. Od dziś będziemy was zabierać w krainę portugalskich pejzaży kulturowych za sprawą wspaniałej książki Bartka Kieżuna „Portugalia do zjedzenia”, w której odnajdujemy fascynujące opowieści o kulturze i smakach kulinarnych Portugalii.
Co autor mówi w swej książce o tym kraju? „W Portugalii miałem poczucie totalnego zaopiekowania. Poczucie czułości. Ci ludzie są mili, dlatego, że są mili. A nie dlatego, że coś ode mnie chcą. To było zachwycające. Mam wrażenie, że właśnie takie są portugalskie kulinaria.”
FOTO: WAB
Zapraszamy więc do śledzenia naszej wyprawy z książką, bowiem chcemy „ugotować” i „zjeść” Portugalię, poznając jednocześnie jej historię, miejsca ciekawe i ważne, wybitne osobowości oraz Polaków, którzy Portugalię pokochali, a nawet „zjedli”, zachwyceni feerią smakowitych zup, oszałamiających swymi smakami, a także… prostymi i zdrowymi składnikami. Portugalia to kraj potraw z owoców, warzyw (np. Cenoura com Sumo de Limao czyli smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny), sardynek Sardinas Assadas) , różnorodnych aranżacji z jajek (np. Ovos verdes czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki) czy ukochanego przez wszystkich ciasteczka Pastéis de Nata, wina porto oraz ostrego sosu piri-piri. Próbowaliście?
CO UGOTOWAĆ I ZJEŚĆ - „KONIECZNIE”?