Aktualności
Wegetarianizm w XX-leciu
- Szczegóły
![Ćwiczenia gimastyczne w zakładzie doktora Tarnawskiegow Kosowie 1914 fot. Cyfrowa Biblioteka Narodowa www.polona.pl](/images/ekologia/owoc2.jpg)
Autorem artykułu jest nasz absolwent Łukasz Kalinowski.
Świat pędzi do przodu, a natłok informacji potrafi skołować nawet najwybitniejszych specjalistów od przeglądania Fejsa. Jednak gdy w tym szaleństwie wiadomości zaczyna brakować metody, możemy być pewni jednej rzeczy.Klasyczne wzorce są źródłem uniwersalnej i zawsze świeżej wiedzy.„Stałą twórczą” w dziedzinach sztuk, takich jak literatura, budownictwo czy filozofia jest wracanie do minionych epok i czerpanie z nich inspiracji.Łatwo zaobserwować to np. w dzisiejszej muzyce popularnej, gdzie listy przebojów zapełnione są remixami klasyków z lat 80.
Osobiście nie lubię kotletów odgrzewanych w mikrofali, ale o gustach się nie dyskutuje.
Święto Plonów w ZSG
- Szczegóły
Dożynki, Święto Plonów, Wieńce - to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi - podziękowaniami za ukończenie żniw i prac polowych. W czasach przedchrześcijańskich było to etniczne święto słowiańskie, przypadające w okresie równonocy jesiennej.
W naszej szkole w dniach 12-18 października obchodziliśmy Tydzień Święta Plonów, który miał kolejno symbolizować tradycyjne etapy zbiorów - Wykopki, Dożynki, Dzień Drzewa, Dzień Ziemniaka, Dzień Zdrowego Jedzenia oraz Święto Chleba i Przaśną Sobotę. Od poniedziałku do piątku organizowaliśmy happeningi kulturowo-kulinarne oraz przedstawialiśmy wielokulturowe obyczaje i obrzędy związane z jesiennymi zbiorami. W trakcie procesów w salach przetwarzano ziemniaki, kasze, mąki i strączki, aby podkreślić zdrowy element diety słowiańskiej. Prezentacje tematyczne edukowały nowe pokolenia na temat zdrowia, jakie kryje się w warzywach, owocach, płodach ziemi. Aby oficjalnie uczcić ten tydzień, przygotowaliśmy w środę uroczystą prezentację Wieńca Dożynkowego (autorstwa Rady Rodziców ZSG) oraz poczęstunek, składający się z domowej roboty chleba, pasty pomidorowej i różnych słodkości. Podaliśmy również kawę i herbatę. Celebrowały z nami ten dzień takie osobistości, jak Państwo Grażyna i Jarosław Uścińscy (ambasadorzy świata kultury kulinarnej), Pani dyrektor naczelna ZSG – Marzena Cieślak oraz Pani wicedyrektor Marzena Niedośpiał. Wszystko było przeprowadzone przez klasy 2apt oraz 2dpt pod czujnym okiem p. Ewy Bielak i p. Aleksandry Wojciechowskiej. Współorganizatorką święta była również p. Edyta Gulińska. Wspomagali to święto nauczyciele szkoły - p. Anna Fabisiak, p. Tomasz Pietrzak i p. Lidia Łojek.
W trakcie prezentacji została przedstawiona książka państwa Uścińskich - „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”, w której autorzy w ciekawy sposób opowiedzieli o smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu plonów natury na nasz organizm, o porach roku, w jakich je należy zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej, aby były z nami w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, na długo. Dyskutowaliśmy również na temat zdrowia, które kryje się w roślinnych płodach Ziemi. Żyjemy przecież w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm?
Traktat o tolerancji
- Szczegóły
![Przygotowania do projektu Retopea](/images/artystyczne/retopea1.jpg)
W ramach przygotowań do realizacji międzynarodowego projektu "Retopea" w naszej szkole odbywają się warsztaty edukacyjne, których celem jest pogłębienie wiedzy na temat historii tolerancji, w tym tolerancji religijnej. Uczniowie przygotowują materiały, które będą stanowić punkt wyjścia do dyskusji nad tak ważnym pojęciem, współistniejącym z wieloma innymi hasłami, w obszarze znaczeniowym wolności, równości i braterstwa. W szkole trwa nabór do projektu, a osoby odpowiedzialne za jego funkcjonowanie w szkole prowadzą spotkania, które mają umożliwić młodzieży zrozumienie zależności ideowych i odnalezienie asocjacji, w tym literackich, związanych z tematem tolerancji, a więc prawa do różnorodności i wielokulturowości.
Grupa inicjatywna wykonała gazetkę tematyczną na II piętrze naszej szkoły, a w sali 205 Ambasadorowie Tolerancji pracują nad materiałami tematycznymi. Został również powołany Komitet Redakcyjny, który realizuje zadania, przewidziane celami projektowymi. Wkrótce poznacie Ich oraz owoce tej współpracy. Zapraszamy do włączenia się w nasze akcje. Wkrótce harmonogram, a już niedługo przygotowania do konferencji z okazji Dnia Praw.
Światowy Dzień Kawy w ZSG
- Szczegóły
29 września w naszej szkole odbyły się mini-warsztaty ekologiczne, w trakcie których uczniowie parzyli i pili kawę, słuchając jednocześnie historii jej wędrówek oraz sposobów, w jaki była i jest podawana na całym świecie. Klub Ekologa zadbał o aranżację estetyczną tego miłego i aromatycznego dnia, który pozwolił uczniom na rozkoszowanie się magicznym napojem. Oczywiście nie obyło się bez prezentacji artystycznych, a także zawodowych, zarówno w kwestii tematycznego nakrycia stołu, jak i podawania serwisu kawowego. W trakcie prezentacji gatunków kaw pojawił się również element artystyczno-literacki oraz zabawowy. Kawa jest znana w Polsce od lat, o czym świadczy jej pojawienie się nawet w "Panu Tadeuszu", gdzie wieszcz narodowy prezentuje niepowtarzalny aromat...
Zaproszenie do udziału w projekcie
- Szczegóły
![](/images/logo/logo_retopea.png)
Zaproszenie do udziału w projekcie Religious Toleration and Peace (RETOPEA)
(grupa fokusowa i warsztaty docutubes)
Organizatorzy
Wydział “Artes Liberales” Uniwersytetu Warszawskiego przy współpracy The Open University (Milton Keynes, Wielka Brytania); instytucja koordynująca: Katholieke Universiteit Leuven (Belgia).
Czas trwania
15 października 2020 – 15 czerwca 2021
Temat
Badania nad historią, literaturą, sztuką, filozofią i religiami krajów i regionów europejskich oraz ich wpływu na różnorodność współczesnego społeczeństwa europejskiego.
Nasze cele
- Szczegóły
![Skład osobowy wolontariatu ZSG](/images/demo/osoby/wolontariat.jpg)
"Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi"
Jan Paweł II
Wolontariat to nie tylko sposób na spędzenie wolnego czasu, czy bycie użytecznym. Wolontariat to przede wszystkim wyjście naprzeciw drugiemu człowiekowi, to podjęcie odpowiedzialności za drugiego człowieka, to wspaniałe doświadczenie obdarowywania i bycia obdarowanym. Wolontariat to również troska o naturę, środowisko i zdrowie.
Wolontariat rozwija wśród młodzieży postawę otwartości i wrażliwości na potrzeby innych, jest alternatywą dla konsumpcyjnego stylu życia i uzależnień. Stwarza okazję do poszukiwania autorytetów i budowania świata wartości.