Aktualności
Po cóż jechać do Turcji
- Szczegóły
Dziś na swój "latający dywan" stylu zaprasza Was pani Agnieszka Pawlak-Zubka, która w artykule przybliży wam cechy" stylu tureckiego", a więc kultury śródziemnomorskiej, której niewątpliwą odmianą jest charakterystyczna kuchnia turecka, pełna kolorowych potraw, wystawnych dekoracji i zdrowego podejścia do tego, co jemy...
Po cóż jechać do Turcji
Autorem wiersza jest Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
W Królewskich Łazienkach - literacko i kulturowo
- Szczegóły
Zapraszamy was do zapoznania się z reportażem edukacyjnym jednej z uczennic, uczestniczących w projekcie kulturowym, którego celem są spacery varsavianistyczne. Trasa spacerów po ogrodach wiedzie od Pałacu na Wyspie poprzez pomnik Herkulesa, Starą Oranżerię z Teatrem Królewskim, Świątynię Egipską, Amfiteatr aż po Pałac Myślewski. Takie literacko-teatralne spacery w przestrzeniach królewskich to nie tylko miejsce na wypoczynek i dobrą zabawę, ale także poznawanie historii Warszawy. Łazienki były jedną z pierwszych królewskich rezydencji, które powstawały na terenie Ujazdowa przez paręset lat. Niewielu osób wie, że na ich terenie znajdziemy m.in. jeden z ostatnich w Europie teatrów dworskich, pozostałości egzotycznego sadu, a nawet portret boga Apolla... z twarzą króla Poniatowskiego! Zobaczcie sami, co jeszcze kryją tajemnicze przestrzenie Łazienek! Zdjęcia wykonały uczestniczki projektu, pod kierunkiem studentów UW. Artykuł jest autorstwa Miki Kijewicz z 2 dp.
Królewski piknik czwartkowy w Łazienkach
- Szczegóły
W ramach edukacji kulturalnej Wars i Sawa (oraz projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych) w trakcie zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych odbywają się różnorodne eventy kulturowe, w tym projekty o charakterze happeningowym, będące odwołaniem do specyfiki epok literacko-historycznych. Zapraszamy do zapoznania się z filmem projektowym autorstwa naszego ucznia - Adama Glegolskiego z II ap (aby obejrzeć kliknij w link).
Uczniowie klas drugich realizowali projekt "Kulturowy zegar Warszawy", którego uroczyste zakończenie i posumowanie odbyło się w październiku w Łazienkach Królewskich. Opiekunkami projektu były p.Ewa Bielak i p.Aleksandra Wojciechowska.
XVIII Obiad Czwartkowy
- Szczegóły
W ramach projektu Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej w naszej szkole od 18 lat są organizowane biesiady kulturowe, nawiązujące tradycją do spotkań Stanisława Augusta Poniatowskiego z najwybitniejszymi osobowościami świata kultury i sztuki oświeconej Warszawy. W naszej szkole co roku odbywały się uroczyste sesje kulturowo-historyczne, utrzymane w twórczym klimacie literackiej biesiady stanisławowskiej zwanej „Obiadem czwartkowym”, w trakcie którego były odkrywane kolejne kulturowe „tajemnice” Warszawy. W tym roku mamy zaszczyt wyprawić uroczystą XVIII Sesję czwartkową, czyli uczcić urodziny naszej inicjatywy dzięki powołaniu Ambasadora Smaku, jakim stał się Absolwent naszej szkoły - Łukasz Kalinowski.
Wegetarianizm w XX-leciu
- Szczegóły
Autorem artykułu jest nasz absolwent Łukasz Kalinowski.
Świat pędzi do przodu, a natłok informacji potrafi skołować nawet najwybitniejszych specjalistów od przeglądania Fejsa. Jednak gdy w tym szaleństwie wiadomości zaczyna brakować metody, możemy być pewni jednej rzeczy.Klasyczne wzorce są źródłem uniwersalnej i zawsze świeżej wiedzy.„Stałą twórczą” w dziedzinach sztuk, takich jak literatura, budownictwo czy filozofia jest wracanie do minionych epok i czerpanie z nich inspiracji.Łatwo zaobserwować to np. w dzisiejszej muzyce popularnej, gdzie listy przebojów zapełnione są remixami klasyków z lat 80.
Osobiście nie lubię kotletów odgrzewanych w mikrofali, ale o gustach się nie dyskutuje.
Święto Plonów w ZSG
- Szczegóły
Dożynki, Święto Plonów, Wieńce - to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi - podziękowaniami za ukończenie żniw i prac polowych. W czasach przedchrześcijańskich było to etniczne święto słowiańskie, przypadające w okresie równonocy jesiennej.
W naszej szkole w dniach 12-18 października obchodziliśmy Tydzień Święta Plonów, który miał kolejno symbolizować tradycyjne etapy zbiorów - Wykopki, Dożynki, Dzień Drzewa, Dzień Ziemniaka, Dzień Zdrowego Jedzenia oraz Święto Chleba i Przaśną Sobotę. Od poniedziałku do piątku organizowaliśmy happeningi kulturowo-kulinarne oraz przedstawialiśmy wielokulturowe obyczaje i obrzędy związane z jesiennymi zbiorami. W trakcie procesów w salach przetwarzano ziemniaki, kasze, mąki i strączki, aby podkreślić zdrowy element diety słowiańskiej. Prezentacje tematyczne edukowały nowe pokolenia na temat zdrowia, jakie kryje się w warzywach, owocach, płodach ziemi. Aby oficjalnie uczcić ten tydzień, przygotowaliśmy w środę uroczystą prezentację Wieńca Dożynkowego (autorstwa Rady Rodziców ZSG) oraz poczęstunek, składający się z domowej roboty chleba, pasty pomidorowej i różnych słodkości. Podaliśmy również kawę i herbatę. Celebrowały z nami ten dzień takie osobistości, jak Państwo Grażyna i Jarosław Uścińscy (ambasadorzy świata kultury kulinarnej), Pani dyrektor naczelna ZSG – Marzena Cieślak oraz Pani wicedyrektor Marzena Niedośpiał. Wszystko było przeprowadzone przez klasy 2apt oraz 2dpt pod czujnym okiem p. Ewy Bielak i p. Aleksandry Wojciechowskiej. Współorganizatorką święta była również p. Edyta Gulińska. Wspomagali to święto nauczyciele szkoły - p. Anna Fabisiak, p. Tomasz Pietrzak i p. Lidia Łojek.
W trakcie prezentacji została przedstawiona książka państwa Uścińskich - „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”, w której autorzy w ciekawy sposób opowiedzieli o smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu plonów natury na nasz organizm, o porach roku, w jakich je należy zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej, aby były z nami w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, na długo. Dyskutowaliśmy również na temat zdrowia, które kryje się w roślinnych płodach Ziemi. Żyjemy przecież w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm?