Aktualności
Nasi uczniowie czynnie działają na rzecz szkoły i lokalnej społeczności.
- Szczegóły
10 kwietnia przedstawiciele naszej społeczności szkolnej - Wojciech Krasnowski (kl. 3a tgh) i Władysław Wyporkhoniuk (kl. 3f tgh, radny MRDŚ) uczestniczyli w szkoleniu i warsztatach dla samorządów uczniowskich Miasta Stołecznego Warszawy.
Celem szkolenia było podwyższenie wiedzy prawnej oraz aktywizacja do podejmowania działań międzyszkolnych, wewnętrznych, a przede wszystkim uwrażliwienie na potrzebę wzmocnienie samorządów uczniowskich.
Zdobyta przez naszych reprezentantów wiedza i umiejętności zostanie przekazana w ramach wewnętrznych szkoleń samorządów klasowych naszej szkoły.
Nasi uczniowie czynnie działają na rzecz szkoły i lokalnej społeczności.
LEKCJE MUZEALNE W MUZEUM LITERATURY
- Szczegóły
Uczniowie z klas 3d, 4a oraz 4e wraz z nauczycielkami panią Agnieszką Pawlak- Zubek, Moniką Stempień i Lidią Zych uczestniczyli w lekcjach muzealnych w Muzeum Literatury. Lekcje prowadzone przez edukatorów były opowieścią o Adamie Mickiewiczu. Spotkania połączono ze zwiedzaniem muzeum. Organizatorką wydarzenia była pani Wanda Kłucińska.
Dzień otwarty 2024
- Szczegóły
To był naprawdę wspaniały dzień!
We wtorek 9 kwietnia po południu w ZSG na Poznańskiej wrzało jak w ulu!
Odwiedzili nas wspaniali goście, kandydaci, chcący uczyć się w naszej szkole, ich rodzice oraz zaproszeni goście. Dzień był wyjątkowo piękny, mimo że to dopiero początek kwietnia, temperatura dochodziła do 26 stopni C.
Spotkanie rozpoczęło się artystycznym pokazem umiejętności kelnerskich w serwisie synchronicznym. Następnie Pani Dyrektor Marzena Cieślak przywitała licznie zgromadzonych gości i przedstawiła ofertę edukacyjną na nadchodzący rok. Do zebranych przemówił Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - Jarosław Uściński – właściciel restauracji Moonsfera.
Na szkolnym boisku nasze czirliderki zaprezentowały dynamiczny występ.
W tym czasie na szkolnym dziedzińcu odbywał się pokaz kulinarny wraz z degustacją produktów wędzonych i grillowanych (sery i mięsa) zorganizowany we współpracy z firmą BORNIAK, wiodącym producentem wędzarni i akcesoriów do wędzenia. Pokaz poprowadził pan Krystian Cydejko – Mistrz Europy American Barbeque Jack The Borniak - nauczyciel Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu.
Następnym punktem programu było zaproszenie wszystkich zgromadzonych do zwiedzania budynku szkoły i spotkań z młodzieżą, która wraz ze swoimi nauczycielami i mistrzami zawodu, przygotowała wiele kulinarnych niespodzianek.
W jednej z sal prezentowano kuchnię włoską, wypiekanie pizzy i przygotowanie dań na bazie własnoręcznie przygotowanego makaronu.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz wyciskarek wolnoobrotowych firmy KUVINGS, można było skosztować pysznych i zdrowych soków przygotowanych ze świeżych warzyw i owoców.
Prawdziwym przebojem okazały się prowansalskie przekąski przygotowane po okiem samego Pascala Brodnickiego.
Młodzież zaskakiwała kulinarnymi niespodziankami z różnych stron świata. Na licznych stoiskach częstowała własnoręcznie przygotowanymi przekąskami i oryginalnymi potrawami.
Podczas zwiedzania ZSG można było poznać bogatą bazę dydaktyczną, nowoczesne zaplecze sportowe (siłownia, sala fitness, hala sportowa) oraz świetnie wyposażone pracownie zawodowe. Chwaliliśmy się wybitnymi osiągnięciami uczniów, zdobywającymi laury w licznych konkursach gastronomicznych i olimpiadach.
Jak co roku, obecni byli współpracujący z nami od wielu lat przedstawiciele pracodawców - najlepszych warszawskich hoteli, w których nasi uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie w zawodzie:
Hotel Polonia
Hotel Sofitel
Hotel Intercontinental
Hotel Courtyard by Marriott
Hotel Arche Krakowska
Hotelu H15 Boutique
Mercure Grand
Zespół nauczycieli języka polskiego wraz z uczniami zainscenizował biesiadę we wsi Lipce Reymontowskie. Stół biesiadny zastawiono swojskim jadłem w formie poczęstunku, a oprawą muzyczną zajęła się folkowa kapela z akordeonistą i dziewczętami w strojach ludowych.
Zespół pedagogów stworzył kącik psycho-edukacyjny związany z tematyką:
Jak dbać o swój dobrostan? A bibliotekarze wystawę prac uczniów Z życia biblioteki oraz książek o tematyce kulinarnej.
Na trzecim piętrze oglądano prezentację pracowni informatycznej oraz ciekawych pomocy dydaktycznych w pracowni biologicznej czy fizycznej. Udzielano informacji dotyczącej doradztwa zawodowego, a w zaprojektowanym Kąciku zdrowotnym odbywały się pomiary masy ciała, wzrostu, glikemii, ciśnienia i tętna oraz saturacji.
Zorganizowano pokaz oryginalnych dekoracji stołów okolicznościowych oraz parzenia aromatycznej kawy. W szkolnej restauracji oglądano pokaz live cooking- tex mex kuchnia meksykańska.
Odbyła się prezentacja projektu „Eko(Waste) – jak gotować i planować, by nie marnować”, finansowanego przez WIE i ZSG Poznańska, a także pokaz kulinarny przygotowany przez firmę UNOX oraz firmę RATIONAL- producenta sprzętu gastronomicznego.
Sponsorami Dnia otwartego w ZSG Poznańska byli:
Transgourmet Selgros – sponsor strategiczny
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Borniak – producent wędzarni i akcesoriów do grillowania
Rational Polska – producent sprzętu gastronomicznego
Unox Polska - producent sprzętu gastronomicznego
Firma Kuvings Polska - producent sprzętu gastronomicznego
Firma TALAR Magda i Marek Miodowscy - sponsor owoców morza
To było wielkie przeżycie dla całej szkolnej społeczności, a także wszystkich zaproszonych gości, prawdziwe święto Szkoły!
Konferencja historyczna "Dzień pamięci"
- Szczegóły
A przyzwoity jest człowiek wtedy, gdy pomaga słabszym – te słowa Marka Edelmana uświetniły wydarzenie historyczno-kulturalne w naszej szkole - Dzień Pamięci Polaków ratujących Żydów w czasie niemieckiej okupacji. Dziękujemy pani Monice Stempień za wstęp, ukazujący tło historyczne oraz za przypomnienie o tym, jak wielką rolę odgrywa w życiu społecznym pielęgnowanie wartości, takich jak szacunek dla drugiego człowieka, tolerancja, poczucie odpowiedzialności za świat, w którym żyjemy. Dziękujemy pani Monice Gryboś za piękną, angażującą opowieść o rodzinie Ulmów, Sebastianowi Gawędzie, absolwentowi naszej szkoły, studentowi na Wydziale Historii Uniwersytetu Warszawskiego, za prelekcję o Marku Edelmanie. Annie Lorek-Maciejuk za przybliżenie sylwetek Henryka Sławika i Józefa Antalla – bohaterów trzech narodów: polskiego, żydowskiego i węgierskiego. Wydarzenie zostało uświetnione oprawą artystyczną w wykonaniu uczennic i uczniów naszej szkoły. Mikołaj Rudnicki z klasy 1c zagrał na akordeonie utwór „Skrzypek na dachu”. Kaja Fabiszewska z klasy 1c oraz Julia Karwacka z klasy 2f zachwyciły nas wokalnym wykonaniem utworu „Taki kraj”. Natalia Traczyk z klasy 1a oraz Faris Sanni z klasy 1c uświetnili wydarzenie recytacją wierszy Władysława Szlengela „Okno na tamtą stronę” oraz „Mała stacja Treblinka”.
Dziękujemy, że dzielicie się swoim talentem i entuzjazmem.
Bardzo dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie wydarzenia.
Szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich
- Szczegóły
8.04.2024 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Hala Selgros Piaseczno, odbyło się kolejne szkolenie zawodowe dla uczniów klas drugich, którzy pod okiem specjalistów gotowali nowoczesne i atrakcyjne potrawy z wykorzystaniem podrobów.
Dziękujemy za wspaniałe wrażenia.
Druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego
- Szczegóły
W Instytucie Kulinarnym Transgourmet, odbyła się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego.
Uczniowie z naszej szkoły Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski pod opieką pani Lidii Łojek zajęli pierwsze miejsce. Na przystawkę przygotowali: tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym, a na danie główne: polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.
Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w kategorii: "Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego".
Serdecznie gratulujemy!