Z IKA Culinary Olympics 2024 Weronika Gurynow wraca ze złotym medalem i 3 miejscem
w klasyfikacji generalnej kategorii Culinary Art. Jest to historyczny wynik!
Przygotowania do tego wydarzenia trwają rok. Na początku Kulinarna Kadra Narodowa Polski spotyka się dwa razy w miesiącu, aby w drugiej połowie roku zintensyfikować spotkania do dwóch dni w tygodniu. Rozpoczęcie treningów z tak dużym wyprzedzeniem jest konieczne, gdyż jest to wydarzenie kulinarne na najwyższym poziomie.
Weronika w swojej konkurencji miała do zaprezentowania cztery rodzaje finger foodów - dwa wykonane na zimno oraz dwa na gorąco:
Na zimno:
- Makaronik buraczany z kozim serem i kawiorem z jesiotra
- Koperkowa tartaletka ze sferą z kwaśnej śmietany
Na ciepło:
- Łosoś pieczony w brioszce z farszem ziołowym
- Taco cebulowe z kiełbaską z królika i kremem chrzanowym
oraz pięciodaniowe menu fine dining, które składało się z:
Startera: jajko przepiórcze po szkocku z kurkami na chrupiącym porze / roladka z pora z kurkami / karmelizowana cebula z jarmużem / sos holenderski z kawiorem grzybowym / puree z jarmużu
Zupy: Consomme dyniowe / pierożek nadziewany twarogiem i dynią / flan z zielonego groszku na krakersie z pestek dyni / piklowana dynia z trybulą / olej z zielonej pietruszki
Ciepłej przystawki: roladka z pstrąga z rakami / rybne veloute / pomidor faszerowany chutneyem z cukinii / rillettes z pstrąga zawijane marynowaną cukinią / tartaletka z kompresowanym jabłkiem, koprem włoskim i cytryną / puree z cukinii
Dania głównego: kaczka z mousseline z czarnej kurki / demi glace z kaczki z czarną porzeczką / czerwona kapusta nadziewana farszem z kaczki / gratin ziemniaczane / brokuł z ziołami
Deseru: mus z białej czekolady z żelką malinową / sorbet malinowy z wodą różaną na waniliowej kruszonce / pate de fruit malinowe / bezy z pudrem malinowym / żel miętowy
W jej konkurencji najważniejsza była prezentacja dań, kompozycja oraz kreatywność prezentowanych potraw. Liczyła się perfekcja w proporcjach oraz wykonaniu każdego z elementów na talerzu.
Właśnie te aspekty dopracowywała podczas każdego treningu pod okiem swojego trenera - i jednocześnie kapitana Narodowej Reprezentacji Kucharzy - Bartosza Petera.
W końcu ciężka praca Weroniki oraz całej drużyny dała ogromny sukces, z którego możemy być dumni!