W naszej Szkole częstujemy nie tylko wyśmienitym jedzeniem, ale także dobrym słowem

Przystępujemy do realizacji projektu „Poczęstuj się… dobrym słowem”, w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych.

Pierwszym naszym działaniem jest kampania społeczna w środowisku szkolnym. Chcemy pokazać, że słowa mogą być twórcze, budować postawy i relacje, nieść empatię oraz życzliwość, ale również mogą niszczyć, ośmieszać i dyskryminować. Tylko od nas zależy jak ich użyjemy. W tym sensie my sami stwarzamy świat w którym żyjemy.  W ramach tego działania odbędą się warsztaty twórczego pisania. Uczniowie, pod opieką nauczyciela, będą tworzyć zwięzłe komunikaty ilustrujące moc słowa. Następnie zostaną one wydrukowane na plakatach   oraz wyeksponowane w przestrzeni szkolnej.

Tej wiosny kwitną nam pomysły!

Więcej informacji na temat projektu „Poczęstuj się… dobrym słowem”

Realizując założenia projektu „Słodka Eko-WIEdza” dofinansowanego przez m.st. Warszawę w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych na rok 2022 r. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Centrum Kulinarnym Develey. Uczniowie samodzielnie przygotowywali różne zestawy obiadowe na bazie surowców sezonowych. Utrudnieniem w przyrządzaniu dań było ograniczenie stosowania soli i cukru. Brak tych składników smakowych był rekompensowany dodatkiem naturalnych produktów, które w naturalny sposób wypełniały bukiet smakowy dania.

 

 

 

Projekt edukacyjny „Słodka Eko-WIEdza” finansowany w ramach XVII edycji programu „Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne” na rok 2022 został zakończony. Autorem i koordynatorem tego projektu jest pani Dorota Zaręba. W dniu 8 grudnia odbyło się uroczyste wręczenie podziękowań dla Pani Dyrektor Marzeny Cieślak i kadry pedagogicznej oraz administracyjnej zaangażowanej w pomoc przy realizacji projektu „Słodka Eko-WIEdza”. W projekcie uczestniczyli uczniowie klas 2a i 2e. Wszyscy uczniowie realizujący projekt  „Słodka Eko-WIEdza” otrzymali dyplomy gratulacyjne i drobne upominki. Spośród uczestników projektu wyróżniono 12 Uczniów, którzy na poszczególnych etapach realizacji projektu otrzymali największą liczbę punktów.

W czasie realizacji zadań projektowych uczniowie uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych Instytutu Nauk o Żywności, zajęciach warsztatowo-pokazowych zakładu przetwórstwa spożywczego Bakoma, warsztatach kulinarnych Centrum Kulinarnego Develey oraz podjęli próbę stworzenia autorskiej receptury napoju o niskiej zawartości cukru.

Projekt cieszył się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Czekamy na następne pyszne i smaczne tematy.

 

 

 

W czasie realizacji działań projektu „Słodka Eko-WIEdza” dofinansowanego przez m.st. Warszawę w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych na rok 2022 r. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego mieli przyjemność zwiedzania linii technologicznych produkcji napojów fermentowanych w zakładzie Bakoma. Poznali niezbędne operacje technologiczne do wytworzenia mlecznych napojów smakowych jak również wegańskich napojów fermentowanych, deserów mlecznych i deserów wegańskich. W programie wycieczki była również zaplanowana degustacja produktów gotowych Bakomy, połączona z analizą składu wyrobów. Każdy uczestnik wycieczki na pożegnanie został obdarowany pakietem produktów Bakomy.

 

 

 

Od kilku miesięcy uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego mogli realizować założenia projektowe dofinansowane przez m.st. Warszawę w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych na rok 2022 r.  Dofinansowanie dotyczyło działań związanych z realizacją projektu „Słodka Eko-WIEdza”.  Zgodnie z planowanymi działaniami Uczniowie uczestniczyli w zajęciach warsztatowo-laboratoryjnych w Zakładzie Technologii Owoców i Warzyw i w Zakładzie Technologii Mleka Instytutu Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.  Na zajęciach Uczniowie mogli poznać znaczenie technologiczne dodatków wykorzystywanych do produkcji napojów min. barwniki, stabilizatory, słodziki i aromaty. Ponadto mieli możliwości wykonania mlecznych produktów fermentowanych smakowych z dodatkiem i bez dodatku cukru i dokonali porównawczej oceny organoleptycznej tych produktów. Dodatkowo Uczniowie wykonali oceny mikroskopowej cech morfologicznych komórek bakterii fermentacji mlekowej z gatunku  Lactobacillus rhamnosus… a także znaleziska laboratoryjnego z gatunku Musca domestica.

 

 

 

 

 

W ramach projektu "Jak przygoda, to tylko w Warszawie" udaliśmy się na niezwykle fascynujące "przygody"- spotkania kulturowe.

W dniu 11 maja 2022 roku nasza społeczność szkolna pod przewodnictwem dyrektor Marzeny Cieślak uczestniczyła w niezwykłych wydarzeniach organizowanych przez Muzeum Niepodległości w Warszawie. Początek tego artystyczno-historycznego dnia stanowił varsavianistyczny spacer w ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Jak przygoda, to tylko w Warszawie”. Uczniowie zgromadzili się na placu Bankowym, aby wysłuchać pogadanki organizatorek na temat architektury Warszawy przedwojennej. Następnie uczniowie pod opieką p. Aleksandry Wojciechowskiej, Moniki Stempień i koordynatora SzPEK Ewy Bielak zgromadzili się w Pałacu Przebendowskich w Warszawie. Uroczystość rozpoczęła dr Beata Michalec, która powitała wszystkich przybyłych Gości, uczestników obu spotkań. Wśród zaproszonych gości byli:

Stella Zylbersztajn-Tzur - działaczka społeczna z Izraela

Krystyna Budnicka - członkini Stowarzyszenia Dzieci Holocaustu, honorowa obywatelka miasta stołecznego Warszawy

Roman Kochanowicz - Dyrektor Muzeum Romantyzmu w Opinogórze

Leonard Sobieraj - Dyrektor Muzeum Mazowieckie w Płocku

Katarzyna Spoczyńska-Król - prezes To3warzystawa Przyjaciół Warszawy Oddział Miłośników Bródna 

Ewa Skrońc-Bielak - prezes Towarzystwa Przyjaciół Warszawy, oddział Tarchomin

dr Leszek Marek Krześniak - prezes Polskiej Fundacji Kościuszkowskiej.