Uczniowie klas Ia, IIId, IVd TGH uczestniczyli w warsztatach kulinarnych projektu "Eko(Waste) - jak gotować i planować, by nie marnować" w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych. Mieliśmy ogromną przyjemność współpracować podczas zajęć projektowych z Panią Sylwią Majcher - edukatorką kuchni zero waste, nazywaną mistrzynią kuchennej improwizacji. Pani Sylwia ze światła w lodówce potrafi wyczarować obiad dla rodziny. Było smacznie i ekologicznie. Wykorzystaliśmy surowce od korzonka do ogonka. Zachęcamy wszystkich do stosowania zasad zero waste w swojej kuchni, bo to nie tylko oszczędność finansowa, ale także ochrona naszej planety.

 































Warszawa, ponad wszelką wątpliwość, jest miastem wielokulturowym. Wybraliśmy się na spacer w okolicach naszej szkoły, by sprawdzić, jakie historyczne ślady wielokulturowości możemy odkryć. Naszym przewodnikiem była pani Agnieszka – edukatorka z Muzeum Warszawy.

Na ul. Marszałkowskiej 60 widzieliśmy tablicę upamiętniającą Pereca i Samuela Willenbergów. Perec, ceniony malarz fresków synagogalnych, stworzył w piwnicy, w której chroniła się ludność cywilna, symboliczny fresk – twarz Chrystusa Miłosiernego. Było to 11 września 1944 roku podczas jednego z bombardowań. Mieszkańcy kamienicy wierzyli, że ten właśnie wizerunek uchronił ich od śmierci. Fresk zachował się do dziś. Kopię można zobaczyć w Muzeum Powstania Warszawskiego. Odwiedziliśmy Doliną Szwajcarską, dawny warszawski ogród wypoczynkowo-rozrywkowy, niegdyś zabudowany pawilonami kawiarnianymi w stylu szwajcarskiej architektury góralskiej. Widzieliśmy pomnik Henryka Sławika i Józefa Antalla, którzy podczas II wojny światowej wspólnie uratowali co najmniej 5 tys. polskich Żydów. O Sławiku mówi się „śląski Schindler”, Antalla nazywano „Ojczulkiem Polaków”. Obaj są uznawani za bohaterów trzech narodów - polskiego, węgierskiego i żydowskiego, ale przez wiele lat ich dokonania były zapomniane.

Następnym etapem spaceru był Park Ujazdowski, zaprojektowany w stylu angielskim, ulica Matejki, przy której dowiedzieliśmy się, że malarz był synem czeskiego emigranta, Franciszka Matejki, i szlachcianki ze spolonizowanej, niemieckiej rodziny, Joanny Rossberg, lecz wychował się w duchu polskich, patriotycznych ideałów, które znalazły silne odzwierciedlenie w jego twórczości. Od najmłodszych lat zdradzał talent artystyczny i pasjonował się dziejami Polski. Był też Pomnik Węgierskich Honwedów, budynek YMCA, w którym niegdyś mieszkała Leopold Tyrmand i Rondo de Gaule’a. Wszystkie etapy były osnute wspaniałą opowieścią pani Agnieszki za co serdecznie dziękujemy.

Serdecznie dziękuję klasie 1d😊

 

 

 

W naszej Szkole częstujemy nie tylko wyśmienitym jedzeniem, ale także dobrym słowem

Przystępujemy do realizacji projektu „Poczęstuj się… dobrym słowem”, w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych.

Pierwszym naszym działaniem jest kampania społeczna w środowisku szkolnym. Chcemy pokazać, że słowa mogą być twórcze, budować postawy i relacje, nieść empatię oraz życzliwość, ale również mogą niszczyć, ośmieszać i dyskryminować. Tylko od nas zależy jak ich użyjemy. W tym sensie my sami stwarzamy świat w którym żyjemy.  W ramach tego działania odbędą się warsztaty twórczego pisania. Uczniowie, pod opieką nauczyciela, będą tworzyć zwięzłe komunikaty ilustrujące moc słowa. Następnie zostaną one wydrukowane na plakatach   oraz wyeksponowane w przestrzeni szkolnej.

Tej wiosny kwitną nam pomysły!

Więcej informacji na temat projektu „Poczęstuj się… dobrym słowem”

Realizując założenia projektu „Słodka Eko-WIEdza” dofinansowanego przez m.st. Warszawę w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych na rok 2022 r. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Centrum Kulinarnym Develey. Uczniowie samodzielnie przygotowywali różne zestawy obiadowe na bazie surowców sezonowych. Utrudnieniem w przyrządzaniu dań było ograniczenie stosowania soli i cukru. Brak tych składników smakowych był rekompensowany dodatkiem naturalnych produktów, które w naturalny sposób wypełniały bukiet smakowy dania.

 

 

 

Projekt edukacyjny „Słodka Eko-WIEdza” finansowany w ramach XVII edycji programu „Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne” na rok 2022 został zakończony. Autorem i koordynatorem tego projektu jest pani Dorota Zaręba. W dniu 8 grudnia odbyło się uroczyste wręczenie podziękowań dla Pani Dyrektor Marzeny Cieślak i kadry pedagogicznej oraz administracyjnej zaangażowanej w pomoc przy realizacji projektu „Słodka Eko-WIEdza”. W projekcie uczestniczyli uczniowie klas 2a i 2e. Wszyscy uczniowie realizujący projekt  „Słodka Eko-WIEdza” otrzymali dyplomy gratulacyjne i drobne upominki. Spośród uczestników projektu wyróżniono 12 Uczniów, którzy na poszczególnych etapach realizacji projektu otrzymali największą liczbę punktów.

W czasie realizacji zadań projektowych uczniowie uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych Instytutu Nauk o Żywności, zajęciach warsztatowo-pokazowych zakładu przetwórstwa spożywczego Bakoma, warsztatach kulinarnych Centrum Kulinarnego Develey oraz podjęli próbę stworzenia autorskiej receptury napoju o niskiej zawartości cukru.

Projekt cieszył się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Czekamy na następne pyszne i smaczne tematy.

 

 

 

W czasie realizacji działań projektu „Słodka Eko-WIEdza” dofinansowanego przez m.st. Warszawę w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych na rok 2022 r. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego mieli przyjemność zwiedzania linii technologicznych produkcji napojów fermentowanych w zakładzie Bakoma. Poznali niezbędne operacje technologiczne do wytworzenia mlecznych napojów smakowych jak również wegańskich napojów fermentowanych, deserów mlecznych i deserów wegańskich. W programie wycieczki była również zaplanowana degustacja produktów gotowych Bakomy, połączona z analizą składu wyrobów. Każdy uczestnik wycieczki na pożegnanie został obdarowany pakietem produktów Bakomy.