W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Warszawa miastem pojednania" zapraszamy na "małą czarną" i "five-o-clock" w naszym międzynarodowym wydaniu.

Włoska wyspa - widok

W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych „Warszawa stolicą pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności” realizujemy szkolny event warsztatowy „Europejskie menu Kordiana”. Wyobrażamy sobie, co Konrad mógł oglądać i jadać w trakcie swej podróży po Europie, zanim wrócił do kraju i wstąpił do Szkoły Podchorążych w Warszawie.

WŁOSKIE MENU KORDIANA I WIOLETTY

Dziś przenosimy się do aktu II, rozgrywającego się między innymi we włoskiej willi, a później na drodze. Wiemy, że Wioletta i Kordian spędzają tu wspólne wakacje i są kochankami. Zmysłowa gra Kordiana i Wioletty rozgrywa się na tle przepięknych, włoskich pejzaży.

Zupa portugalska z pomidorów

WIELOKULTUROWY I TOLERANCYJNY STÓŁ EUROPEJSKI: TWÓRCY SKAMANDRA W PORTUGALII - KRAJU UCIECZKI I WYGNANIA

W ramach projektów: RETOPEA, Warszawskie Inicjatywy Edukacyjne, WARS I SAWA, Stylowa Zawodowa przedstawiamy OBIAD CZWARTKOWY ZSG - 25.02.2021 cz.1

W 1940 roku poeta Julian Tuwim, wygnaniec (ofiara nietolerancji religijnej i ideologii totalitaryzmu faszystowskiego), jako przymusowy emigrant poznał kilkanaście zatłoczonych kafejek i barów Lizbony i Porto, poczuł klimat tego miasta i został ponoć zaproszony na obiad przez Mariano Olegario.

Julian Tuwim

CZY TO PRAWDA? Nie wiemy, ale na pewno na gościnnym stole portugalskiego poety pojawiłaby się typowa dla lipcowych smaków Portugalii zupa pomidorowa z ziemniakami i kuminem - Sopa de tomate, być może również Gaspacho, a na pewno Cenoura com Sumo de Limao (smażona marchewka z czosnkiem i sokiem z cytryny) oraz ukochane Ovos Verdes, czyli smażone jajka faszerowane natką pietruszki lub lubianej przez Portugalczyków… kolendry!  Brzmi ciekawie?

Julian Tuwim, znany ze swego upodobania do warzyw, na pewno byłby zadowolony, widząc tak skomponowane menu, prosto z warzyw „na straganie” w dniu targowym Porto.

Śniadanie Kordiana - pudding z kawą

W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Warszawa miastem pojednania" sprawdzamy, jakie pyszności przywiózł Kordian ze swej wyprawy do Anglii. Realizujemy event "Europejskie menu Kordiana-wędrowca" i w kolejnych artykułach zaprezentujemy jego doświadczenia kulinarne, które zdobył w trakcie podróży po Europie.

Jako pierwsza merytoryczny komentarz do sytuacji przedstawia Weronika Gurynow z klasy II ap:

Kordian opuścił Dozorcę z wielkim rozczarowaniem. Pomyślał „Szkoda, że tak wygląda Świat. Pieniądze przestały być środkiem do celu, lecz już samym celem”. Idąc uliczkami Londynu i rozmyślając na temat odbytej rozmowy, stwierdził, że jedynym co poprawi mu humor jest filiżanka dobrej kawy z towarzystwem ciepłego puddingu lub chrupiącego shortbread’u. Wszedł więc do pierwszej spotkanej kawiarni, a czując woń świeżo upieczonego ciasta, na jego twarzy pojawił się lekki uśmiech.

Okładka folderu "Nasza Szkoła w Zegarze Warszawy"    

Z radością przedstawiamy Wam nasz folder projektowy (w wersji elektronicznej, do pobrania). Mamy nadzieję, że nasz projekt edukacyjny "Kulturowy zegar Warszawy" (realizowany corocznie w ramach Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych)  odsłoni przed wami efekty i tajemnice naszych varsavianistycznych podróży po stolicy. Wersja drukowana jest dostępna u autorki projektu i będzie przekazana uczestnikom i zainteresowanym osobom.

Uczestnicy projektu serdecznie dziękują Biuru Edukacji (m.st. Warszawa), Radzie Miasta i  Dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof.Eugeniusza Pijanowskiego, a także Radzie Rodziców za patronat, wsparcie i opiekę w trakcie realizacji tego niezwykłego przedsięwzięcia, którego celem było rozbudzenie twórczych pasji uczniów Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego.

Do pobrania wersja online folderu (7 MB)

 

Potrawa afrykańska szakszuka

W ramach kolejnej edycji miejskiego projektu WIE "Warszawa-stolica pojednania" prezentujemy dziś nasz pierwszy lutowy event, jakim jest wielokulturowe śniadanie warszawskie - egzotyczna Szakszuka, na którą zaprasza uczennica klasy II a p - Weronika Gurynow.

 Ponieważ stół i spotkanie przy wspólnym posiłku są zawsze dobrym pretekstem do „zrobienia pierwszego kroku” w nawiązywaniu pozytywnych relacji z sąsiadami, dlatego ten element czynimy pierwszym etapem naszego pojednania. Na śniadanie w naszej wirtualnej rzeczywistości zapraszamy wszystkich sympatyków i obiecujemy, że przy okazji porozmawiamy o innych kulturach, a także o tym, jak możemy pomagać, co możemy robić, aby wspólnie było nam lepiej w naszej wielokulturowej stolicy. Śledzimy synkretyczne pasje literatów, artystów, znanych warszawiaków , a przede wszystkim podróżników. Dziś przedstawiamy znanego pozytywistę, który tak o sobie pisał w listach:  “Szwendam się po świecie jak marek po piekle”. Badacze jego życia obliczyli, że podróżowanie zajęło mu 17 lat życia. Zwiedził Europę i Amerykę. Był w Afryce. Włóczęgowskie pasje zaowocowały ogromem korespondencji, które publikował w krajowej prasie.  Prawdopodobnie poznał tez większość kulinarnych perełek zwiedzanych krain. Poniżej uczestniczka projektu - Weronika Gurynow zaprezentuje wielokulturową, aromatyczną tunezyjską potrawę śniadaniową o egzotycznej nazwie Szakszuka. Weronika specjalnie dla nas ugotowała ten przysmak.