14 lutego został rozstrzygnięty konkurs „Słodka Walentynka”. Wydarzenie było skierowane do wszystkich uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. Tematem przewodnim konkursu było promowanie zdrowego stylu życia odżywiania oraz rozwijanie pasji i zainteresowań cukierniczych uczniów. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu i ekspedycji słodkiego wyrobu cukierniczego o walorach prozdrowotnych. W zmaganiach udział wzięło 22 uczniów naszej szkoły. Profesjonalne Jury dokonało oceny wszystkich prac uwzględniając: walory prozdrowotne, dietetyczne, estetykę oraz inwencję twórczą.
W myśl prozdrowotnych założeń konkursu, jury przykładało dużą wagę na aspekt odżywczy przygotowanej Słodkiej Walentynki. Nasi uczniowie wykazali się ogromną kreatywnością korzystając z różnych rozwiązań prozdrowotnych w swoich recepturach. Najczęściej używali zamienników tradycyjnego cukru, mleka bez laktozy, mąki bezglutenowej. Wykorzystywali naturalne barwniki, tradycyjne kakao, uwielbianą przez wszystkich gorzką czekoladę oraz świeże owoce podnosząc tym wartość odżywczą swoich wyrobów.
W dniu świętego Walentego mistrzowie cukiernictwa, zatrudnieni w naszej pracowni cukierniczej wraz z Panią Dyrektor Marzeną Cieślak wyłonili zwycięzców:
I miejsce – Yulian Chernomazov z klasy 2cp BSG
II miejsce – Aleksander Hummel z klasy 1a BSG
III miejsce – Agata Kaczorowska z klasy 2ap TGH
Jury przyznało również 10 wyróżnień, które otrzymali:
- Julia Grądzka z klasy 2cp BSG
- Julia Oszczyk z klasy 1d TGH
- Wiktoria Gacka z klasy 1c BSG
- Weronika Gurynow z klasy 2ap TGH
- Izabela Kaczmarczyk z klasy 2cp BSG
- Amelia Lecińska z klasy 2cp BSG
- Aleksandra Dąbrowska z klasy 2cg BSG
- Anna Sochacka - Rembowska z klasy 2cp BSG
- Agata Stadnicka z klasy 1c BSG
- Adrian Woźnica z klasy 3c BSG
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w konkursie i GRATULUJEMY ZWYCIĘZCOM !