Prowadzimy nabór do TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIEGO NR 1 w zawodach:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Technik hotelarstwa
Umiejętności dodatkowe
W programie nauczania dla zawodów, które zdobędziesz w naszej szkole, uwzględniono takie specjalności jak:
- Barman - miksolog
- Menadżer restauracji
- Sommelier - hydrosommelier
- Kelner - social media
- Barista II stopnia
- Recepcjonista - system informatyczny OPERA
W BRANŻOWEJ SZKOLE GASTRONOMICZNEJ I STOPNIA proponujemy naukę w następujących zawodach:
- Kucharz
- Cukiernik
Poniżej przedstawiona jest szczegółowa charakterystyka zawodów nauczanych w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E.Pijanowskiego.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek kształcenia dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną i zdrowym odżywianiem. Daje możliwość uzyskania przygotowania zawodowego w zakresie oceny jakości żywności, sporządzania i wydawania potraw. To zawód z przyszłością, który daje wiele możliwości zatrudnienia w branży gastronomicznej, hotelarskiej. Technik żywienia i usług gastronomicznych stosuje nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługuje zleceniodawcę, organizuje przyjęcia, projektuje i aranżuje wnętrza gastronomiczne.
W trakcie nauki w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczeń:
- poznaje sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
- produkuje dania o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
- tworzy własne receptury potraw i napojów
- poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
- zdobywa doświadczenie od znanych szefów kuchni
- uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych
- nabywa dodatkowe umiejętności zawodowe z obsługi kelnerskiej, baristycznej i barmańskiej
- rozwija umiejętności plastyczne przy projektowaniu i aranżacji potraw
Po ukończeniu technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych absolwent może:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni, hotelu, gospodzie, pubie, koktajl barze
- być zatrudnionym w kurortach wypoczynkowych, sanatoriach, Spa & Wellness
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
- kontynuować naukę na wybranych studiach
Tylko u nas masz możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności w ramach projektu "Trener personalny jako zawód przyszłości". Projekt stwarza możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji z zakresu dietetyki.
Dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskaliśmy patronat Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Uczniowie mają możliwość wykorzystania wiedzy z zakresu najnowszych trendów oraz narzędzi pobudzających kreatywność. Współpracują z najlepszymi szefami kuchni w Polsce i Europie, którzy prowadzą warsztaty kulinarne dla naszych uczniów.
Uczeń deklaruje naukę drugiego języka spośród proponowanych. Po uwzględnieniu ilości chętnych, uczeń zostanie zakwalifikowany do określonej grupy językowej zgodnie z decyzją szkoły.
TECHNIK HOTELARSTWA
Technik hotelarstwa to zawód z przyszłością, który daje wiele możliwości zatrudnienia w branży turystycznej, hotelarskiej czy gastronomicznej. Jest zawodem ciekawym, odpowiedzialnym, niosącym za sobą wiele satysfakcji. Podstawą pracy hotelarza jest kontakt z ludźmi, którzy sprawiają, iż praca w branży hotelarskiej nie jest monotonna. Technik hotelarstwa planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie. Organizuje i nadzoruje pracę w zakładach hotelowych. Zajmuje się kompleksową obsługą gości oraz planuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe, gastronomiczne. Odpowiada za organizację i obsługę kongresów, konferencji, targów, zjazdów, bankietów i innych imprez.
W trakcie nauki w zawodzie technik hotelarstwa uczeń:
- poznaje tajniki zawodu hotelarza pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych hoteli
- zdobywa wiedzę dotyczącą organizacji pracy i zarzadzania nowoczesnymi hotelami
- zdobywa niezbędne w tym zawodzie umiejętności z zakresu języków obcych
- poznaje zasady savoir-vivre
- odbywa praktyki zawodowe w najlepszych hotelach w Polsce i na świecie
- uczestniczy w prestiżowych konkursach
Po ukończeniu technikum w zawodzie technik hotelarstwa absolwent może:
- być zatrudniony w najlepszych hotelach, także za granicą
- pracować w ośrodkach wypoczynkowych, na promach, w żegludze i lotnictwie
- prowadzić własną działalność gospodarczą
- planować i realizować karierę zawodową w branży turystycznej i hotelarskiej
- pracować jako specjalista ds. marketingu i promocji przedsiębiorstwa hotelarskiego
- specjalizować się w sprzedaży usług hotelarskich, turystycznych i gastronomicznych
- podjąć studia na najlepszych wyższych uczelniach.
Tylko u nas możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności w ramach innowacji dla zawodu technik hotelarstwa – Animator czasu wolnego.
Współpracujemy ze Szkołą Główną Handlową i uzyskaliśmy patronat „Klasa Akademicka SGH” dla klasy w zawodzie technik hotelarstwa.
Uczeń deklaruje naukę drugiego języka spośród proponowanych. Po uwzględnieniu ilości chętnych, uczeń zostanie zakwalifikowany do określonej grupy językowej zgodnie z decyzją szkoły.
KUCHARZ
Kucharz to kierunek nauki dla osób kreatywnych, pasjonujących się sztuką kulinarną i zdrowym odżywianiem. Przyrządza potrawy, dania, przekąski, ciasta i desery. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik i prawdziwy artysta, który potrafi stworzyć dzieło kulinarne. Możliwość pracy na stanowisku szefa, którego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.
W trakcie nauki w zawodzie kucharz, uczeń:
- poznaje sekrety sztuki kulinarnej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
- produkuje wyroby kulinarne o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
- poznaje kuchnie i tradycje kulinarne innych narodów
- poznaje nowe metody produkcji kulinarnej łączące tradycję z nowoczesnością
- rozwija swój talent pod okiem mistrzów kuchni
- poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
- uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych.
Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie kucharz absolwent może:
- podjąć pracę w zakładach gastronomicznych w Polsce i na świecie
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- w sposób kreatywny łączyć różne techniki i metody pracy
- tworzyć własne receptury i przepisy kulinarne
- kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych.
Dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz uzyskaliśmy patronat Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Uczniowie mają możliwość wykorzystania wiedzy z zakresu najnowszych trendów, narzędzi pobudzających kreatywność. Współpracują z najlepszymi szefami kuchni w Polsce, Europie, którzy prowadzą warsztaty kulinarne dla naszych uczniów.
O wysokim poziomie kształcenia w naszej szkole świadczą sukcesy uczniów w Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który jest objęty patronatem Kuratorium Oświaty, a finaliści otrzymują możliwość zwolnienia z egzaminu zawodowego.
CUKIERNIK
Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, czekoladek, pieczywa cukierniczego, lodów oraz ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Posiada umiejętności obsługi urządzeń takich jak nowoczesne piece konwekcyjne, temperówki do czekolady, aeratory i sprzęt do karmelu. Ocenia przydatność surowców i wyrobów cukierniczych. Prowadzi dokumentację produkcyjną i rozliczenia surowców.
W trakcie nauki w zawodzie cukiernik uczeń:
- poznaje sekrety sztuki cukierniczej pod kierunkiem doświadczonych nauczycieli zawodu i specjalistów ze znanych restauracji i hoteli
- produkuje wyroby cukiernicze o niepowtarzalnych smakach i nowoczesnych dekoracjach
- tworzy własne receptury ciastkarskie i cukiernicze
- poszerza wiedzę z zakresu dietetyki oraz zdrowej i ekologicznej żywności
- zdobywa doświadczenie u boku znanych szefów kuchni, mistrzów cukiernictwa
- uczestniczy w prestiżowych konkursach kulinarnych.
Po ukończeniu szkoły branżowej w zawodzie cukiernik absolwent może:
- prowadzić własną działalność cukierniczą
- pracować w cukierniach, kawiarniach, hotelach i restauracjach
- tworzyć estetyczne desery, lody, pieczywo cukiernicze oraz wyroby czekoladowe
- wytwarzać praliny i trufle
- robić atrakcyjne formy i dekoracje z karmelu, czekolady oraz kwiatów cukrowych
- produkować torty o niepowtarzalnych smakach oraz najbardziej niezwykłych dekoracjach
- kontynuować naukę w branżowej szkole gastronomicznej II stopnia i zdobyć dyplom technika technologii żywności.
O wysokim poziomie kształcenia w naszej szkole świadczą sukcesy uczniów w Wojewódzkim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który jest objęty patronatem Kuratorium Oświaty, a finaliści otrzymują możliwość zwolnienia z egzaminu zawodowego.