Zapraszamy do naszej szkoły.

W roku szkolnym  2024/2025 oferujemy naukę w pięciu oddziałach Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim Nr 1 przygotowujących do zawodu  - technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa oraz w dwóch oddziałach Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia - kucharz i cukiernik.

 

Szczegóły w poniższej tabeli.

POBIERZ

ZASADY REKRUTACJI 2024-2025

23 marca 2023 roku w słoneczne czwartkowe popołudnie w ZSG na Poznańskiej miało miejsce niezwykłe wydarzenie, prawdziwe święto Szkoły. Budynek wypełnili po brzegi kandydaci na przyszłych uczniów, ich rodzice, absolwenci, a także zaproszeni na uroczystość goście, przedstawiciele zaprzyjaźnionych restauracji, hoteli i innych współpracujących z nami instytucji. Uroczystość rozpoczęła się o godzinie 16:00 w odświętnie udekorowanej sali gimnastycznej. Pani Dyrektor Marzena Cieślak serdecznie przywitała licznie zgromadzonych gości i zaprezentowała ofertę edukacyjną na nadchodzący rok. Oprócz niezbędnych informacji dotyczących rekrutacji, podczas przedstawionej przez Panią Dyrektor prezentacji, można było poznać bogatą bazę dydaktyczną naszej szkoły, nowoczesne zaplecze sportowe oraz świetnie wyposażone pracownie zawodowe. Chwaliliśmy się wybitnymi osiągnięciami uczniów, zdobywającymi laury w niezliczonych konkursach gastronomicznych, co oczywiste!, ale także olimpiadach z wiedzy ogólnej i festiwalach artystycznych.

Pani dyrektor przybliżyła profil kandydata na ucznia ZSG. Opowiedziała o pożądanych cechach, które gwarantują osiągnięcie sukcesu w proponowanych zawodach gastronomiczno – hotelarskich. Przedstawiła proces zdobywania umiejętności jako niezwykle ciekawą drogę, do której przebycia potrzebna jest pasja, wyobraźnia i ciekawość świata, by wciąż poszukiwać nowych smaków i komponować niezwykłe, oryginalne dania. Pani Dyrektor Marzena Cieślak przedstawiła również naszych sławnych absolwentów, którym udało się zrobić kariery poza granicami kraju czy kariery medialne.

Na koniec do swoich młodszych kolegów przemówili przedstawiciele samorządu szkolnego, którzy starali się dodać im otuchy i zapewnili, że dołączenie do naszej społeczności będzie dla nich wielką, niekończącą się przygodą. Po wystąpieniach Pani Dyrektor zaprosiła wszystkich zgromadzonych do zwiedzania budynku szkoły i spotkań z młodzieżą, która wraz ze swoimi nauczycielami i mistrzami zawodu, przygotowała wiele kulinarnych niespodzianek. Na licznych stoiskach można było skosztować własnoręcznie przygotowanych przez uczniów przekąsek i potraw z różnych stron świata.

Dzięki sponsorowi, firmie Selgros, uczniowie zorganizowali festiwal kuchni włoskiej, a także pokaz kulinarny finger food. W ramach obsługi konsumenta i serwisu restauracyjnego w pracowni specjalistycznej czwartoklasiści przygotowali ciekawe i różnorodne aranżacje nakrycia stołów.

Cukiernicy popisywali się biegłością w dekorowaniu ciast oraz innych słodkich, artystycznie wykonanych cudów.

W pracowni barmańsko- kelnerskiej, dzięki uprzejmości i współpracy z autorską Szkołą Baristów Colour of coffe, można było otrzymać solidną dawkę wiedzy z zakresu Latte art oraz  poznać techniki parzenia i przygotowywania kawy.

Na korytarzach unosił się wspaniały zapach kawy i tiramisu, a w eleganckich zakamarkach szkolnej restauracji oglądano pokaz live cooking. Szef kuchni na oczach obserwujących przygotowywał potrawy kuchni Wschodu. Goście mogli przyjrzeć się, jak wygląda proces przygotowywania składników i kolejne etapy procesu tworzenia dań, aż po ostateczne podanie potrawy.

W jednej z pracowni byli z nami obecni przedstawiciele firmy Rational, którzy przedstawili metody profesjonalnego przygotowywania potraw zgodnie z najnowszymi technologiami.

Firma Marfruts, zorganizowała festiwal warzywno – owocowy. Na przepięknych, barwnych stoiskach można było zobaczyć egzotyczne, mało znane owoce oraz skosztować świeżych soków i zdrowych smoothie przygotowanych przez naszych uczniów. 

Jak zwykle podczas dni otwartych obecni byli współpracujący  z nami od wielu lat przedstawiciele najlepszych warszawskich hoteli, w których nasi uczniowie odbywają praktyki i zdobywają doświadczenie w zawodzie.

  1. Hotel Bellotto
  2. Hotel Courtyard Marriott
  3. Hotel Mercury Grand
  4. Hotel Nobu  - Warszawa
  5. Hotel Novotel Centrum
  6. Hotel Raffles Europejski Warsaw
  7. Hotel Sheraton Grand Warsaw
  8. Hotel Sofitel Warsaw Victoria

Na piątym piętrze budynku swe podwoje dla miłych gości otworzył Internat Koedukacyjny ZSG. Pani kierownik - Barbara Jurkowska - zaprezentowała kandydatom zasady współpracy. Odwiedzający mieli możliwość zapoznania z nowoczesnym kampusem mieszkaniowym oraz wychowankami, którzy dzielili się swoim doświadczeniem i opowieściami o możliwościach rozwoju, jakie daje pobyt w placówce. Oferujemy 21 przestronnych dwuosobowych, nowocześnie wyposażonych pokoi. Umożliwiamy nieograniczony dostęp do sal rekreacyjnych wyposażonych w TV i komputery, biblioteki oraz stałego łącza internetowego full-open. Na odwiedzających czekały gry i zabawy integracyjne, a każdy uczestnik, biorący udział w przygotowanych konkurencjach, otrzymał upominek na pamiątkę wizyty.

To był niezwykle udany wieczór! Uczestnikom dopisywały dobre humory. Widać było radość z bycia wspólnotą połączoną pasją i zainteresowaniami. Z przyjemnością dzieliliśmy się swoją wiedzą i miłością do kuchni oraz dobrego jedzenia, a nasi goście opuszczali budynek zadowoleni i zaciekawieni czekającą ich przygodą kulinarna…

 

 

 

 

 

 

W roku szkolnym 2023/2024 proponujemy następujące oddziały

 

Zapraszamy do naszej szkoły. W roku szkolnym  2023/2024 oferujemy naukę w siedmiu oddziałach Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim Nr 1 przygotowujących do zawodu  - technik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa oraz w dwóch oddziałach Branżowej Szkoły Gastronomicznej I stopnia - kucharz i cukiernik. Szczegóły w poniższej tabeli.

 

Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 1

klasa

zawód

język obcy / drugi język obcy

przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym

przedmioty punktowane

1A

Technik żywienia i usług gastronomicznych

język angielski / do wyboru

  język włoski /

język hiszpański

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną

1B

Technik żywienia i usług gastronomicznych

język angielski /

język hiszpański

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną

1C

Technik żywienia i usług gastronomicznych

język angielski /

język hiszpański

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną

1D

Technik żywienia i usług gastronomicznych

język angielski /

język niemiecki

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną

1E

Technik żywienia i usług gastronomicznych

język angielski /

język niemiecki

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną

1F

Technik żywienia i usług gastronomicznych

język angielski /

język niemiecki

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną

1H

Technik hotelarstwa

język angielski /

język niemiecki

język angielski

język polski, matematyka, geografia, język obcy nowożytny – z wyższą oceną

 

Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia

klasa

zawód

język obcy / drugi język obcy

przedmioty punktowane

1A

kucharz

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny

– z wyższą oceną

1C

cukiernik

język angielski

język polski, matematyka, biologia, język obcy nowożytny

– z wyższą oceną

 

Zawody nauczane w ZSG

Prowadzimy nabór do TECHNIKUM GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIEGO NR 1 w zawodach: 

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych 
  • Technik hotelarstwa 

Umiejętności dodatkowe

W programie nauczania dla zawodów, które zdobędziesz w naszej szkole, uwzględniono takie specjalności jak:

  • Barman - miksolog
  • Menadżer restauracji
  • Sommelier - hydrosommelier
  • Kelner - social media
  • Barista II stopnia
  • Recepcjonista - system informatyczny OPERA

W BRANŻOWEJ SZKOLE GASTRONOMICZNEJ I STOPNIA proponujemy naukę w następujących zawodach: 

  • Kucharz 
  • Cukiernik

 

Poniżej przedstawiona jest szczegółowa charakterystyka zawodów nauczanych w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E.Pijanowskiego.

Logo Praktycznej Nauki Zawodu

Praktyczna nauka zawodu w ZSG im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego realizowana jest podczas odbywania przez uczniów praktyki zawodowej w uznanych restauracjach i największych hotelach w Warszawie. Nasi uczniowie podczas praktyk mają możliwość współpracy z takimi mistrzami kuchni jak: Karol Okrasa, Robert Sowa i Konrad Birek, Jarosław Uściński, Wojciech Modest Amaro, Jacek Grochowina oraz z wieloma innymi uznanymi w branży gastronomicznej fachowcami. Praktyczna nauka zawodu umożliwia uczniom  zdobycie umiejętności zawodowych oraz poznanie kultury i organizacji pracy w zespole. Wyróżniający się uczniowie bardzo często po odbyciu praktyk i ukończeniu szkoły otrzymują propozycje pracy w miejscach w których odbywali praktyki.

Zapraszamy do obejrzenia filmu:

Logo bazy dydaktycznej

Do dyspozycji naszych uczniów oferujemy:
- wyposażone zgodnie z najwyższymi standardami pracownie gastronomiczne, hotelarskie, obsługi konsumenta i komputerowe
- salę gimnastyczną i siłownię
- nowocześnie wyposażone sale lekcyjne
- bibliotekę z czytelnią i centrum multimedialnym
- restaurację, stołówkę i bufet
- studio kulinarne
- internat dla dziewcząt 

Poniżej filmowa prezentacja:

Internat

REKRUTACJA DO INTERNATU KOEDUKACYJNEGO ZSG
IM. PROF. E. PIJANOWKSIEGO  NA ROK SZKOLNY 2023/2024

 

Uczniowie Klas Ósmych -


 Zapraszam Was do wspólnej przygody pt. „ZAPLANUJ SWÓJ SUKCES EDUKACYJNY Z INTERNATEM KOEDUKACYJNYM ZSG”.
Jeśli  chcecie spędzić ciekawie i intensywnie kolejny etap Waszej podróży przez życie, macie ambitne cele i marzenia, które pragniecie zrealizować –
 dołączcie do nas.

Czekamy na Was !!!

Należymy do elitarnego grona placówek opiekuńczo – wychowawczych
 z profesjonalną kadrą psychologiczno – pedagogiczną, która w pracy wychowawczej i edukacyjnej osiąga sukcesy już od ponad 50 lat !

Jesteśmy też Internatem sukcesu, o czym świadczą liczne laury naszych uczniów
w ogólnopolskich konkursach i olimpiadach przedmiotowych i zawodowych. Istniejemy nie tylko po to, by  wychowywać i uczyć, ale również by stwarzać możliwości rozwoju, inspirować i pomagać w poszukiwaniu własnej drogi życiowej.

 

Wszystko co robimy – robimy  z myślą o Was!   Do zobaczenia!

 

3 KROKI DO ZAMIESZKANIA W INTERNACIE KOEDUAKCYJNYM ZSG –

CZYLI REKRUTACJA KROK PO KROKU !

 

  1. pobierz wniosek rekrutacyjny wraz z załącznikami;
  2. złóż osobiście w Internacie Koedukacyjny ZSG im. prof. E. Pijanowskiego przy Poznańskiej 6/8 w Warszawie  (tel: 22 628 90 33; 510 051 937;  696 181 539);
  3. pamiętaj też o dołączeniu  1  zdjęcia   ( o wymiarach 35×45 mm  - czyli takie jak do legitymacji szkolnej).

NASZA REKRUTACJA JEST FANTASTYCZNIE PROSTA –
 JUŻ TERAZ DOŁĄCZ DO NAS.

Załącznik nr 1 - Wniosek o przyjęcie do internatu

Załącznik nr 2 - Druki Oświadczeń

 

Zapraszamy do obejrzenia filmu ukazującego możliwości jakie daje internat w naszej szkole:

„Ach, co to był za Dzień Otwarty!”

7.kwietnia 2022 roku w godzinach popołudniowych w naszym budynku trwał niezwykle finezyjny, edukacyjny spektakl artystyczno-zawodowy, a mianowicie… Dzień Otwarty, który skupił mnóstwo widzów - wspaniałych kandydatów do Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego, którzy przybyli wraz z rodzicami. Między godziną 16.00 a 18.30 naszą szkołę odwiedzili również Absolwenci, przyjaciele szkoły, a przede wszystkim - osobistości świata kultury kulinarnej i branży hotelarskiej.

dzień otwarty w zsg

Uroczyste rozpoczęcie Dnia Otwartego przez panią dyrektor Marzenę Cieślak odbyło się w nowej sali gimnastycznej, która została wypełniona po brzegi, co świadczyło o ogromnym zainteresowaniu profilem i ofertą proponowaną przez naszą placówkę.  Pani dyrektor przekazała zebranym informacje na temat szkoły, przedstawiła bogatą i innowacyjną ofertę edukacyjną, a także przypomniała zgromadzonym Gościom ważne terminy nadchodzącego procesu rekrutacji. Wszystkich przybyłych zainteresowała informacja z merytoryczną prezentacją, której treścią była niezwykle ciekawa, nowoczesna i bogata baza dydaktyczna szkoły. Po przedmiotowym, promocyjno-tematycznym wystąpieniu Dyrektor Szkoły Marzeny Cieślak placówkę rekomendowali dwaj wspaniali i zasłużeni absolwenci - polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej - Karol Okrasa oraz wyjątkowo znany i ceniony szef kuchni, prezes OSSKiC - Jarosław Uściński. Wspaniali Absolwenci mówili o pasji zawodowej oraz drodze do kariery w branży gastronomicznej, a także wskazywali, że zdobywanie wykształcenia w ZSG to jednocześnie poszukiwanie niezwykłych pomysłów, nowych smaków, odkrywanie nowych dań i innowacyjnych sposobów ich aranżacji przy jednoczesnej odpowiedzialności za zdrowie konsumentów.

zaproszenie na dzień otwarty

plakat zapraszający na dzień otwarty online 23.03

Dzień Otwarty online w ZSG 23.03.2021 - FILM

Nagranie z Dnia Otwartego Online z udziałem absolwentów – Karola Okrasy i Jarosława Uścińskiego (opis treści filmu dla osób z niepełnosprawnością w ramach dostępności cyfrowej):

ikonka FAQ

Zestaw pytań wraz z odpowiedziami dotyczących rekrutacji 2022/2023 w ZSG (FAQ):

 

  1. W jakich zawodach prowadzone będzie kształcenie w szkole od nowego roku szkolnego?

W roku szkolnym 2020/2021 szkoła będzie kształciła uczniów na poziomie technikum w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa. Na poziomie szkoły branżowej I stopnia w zawodach: kucharz oraz cukiernik.