„Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska” to nowa wystawa, którą mogli zobaczyć uczniowie klasy 3A TGH pod opieką wychowawcy klasy Pana Emila Bździucha i Pani Eweliny Warchoł w Muzeum Warszawy.
Wystawa opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Podczas lekcji muzealnej młodzież poznała potrawy charakterystyczne dla Warszawy takie jak flaki, które co najmniej od XVII wieku sprzedawane był na ulicy na ciepło a charakterystycznym punktem ich dystrybucji było miejsce pod Kolumną Zygmunta. Popularnością w Warszawie cieszyły się gorące pyzy, które nadal można nabyć na Bazarze Różyckiego. Znanym warszawskim deserem, choć oczywiście nie tak starym jak dwa wymienione dania, jest ciastko wuzetka (W-Z)
Słodkim zakończeniem dnia było zwiedzanie Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedla 🍫 gdzie poznaliśmy cały proces produkcji czekolady. Nie zabrakło degustacji i świetnej zabawy 😊