„Nie liczy się to, ile posiadasz, ale ile dajesz innym i jak się z nimi dzielisz” ( Robert Baden-Powell)

W ramach obchodów Światowego Dnia Seniora i zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia członkowie Szkolnego Klubu Wolontariatu zorganizowali akcję dekorowania samodzielnie przygotowanych pierniczków z pensjonariuszami Domu Opieki Społecznej Pracownika Oświaty przy ulicy Parkowej.

Uczniowie umilili dzień seniorom, dzieląc się swoim zaangażowaniem  i umiejętnościami. Hotel Sofitel Warsaw Viktoria, zawsze chętnie wspierający wolontariuszy, przyłączył się do tegorocznych działań,  ofiarując słodycze na tę akcję.

Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Dnia Wolontariusza wszystkim Wolontariuszom życzymy poczucia spełnienia, satysfakcji i radości z niesienia pomocy.

W dniu 26 listopada 2024 r. klasy 3h, 4d oraz 2a uczestniczyły w projekcie: „Jak Wikipedia zmienia świat" organizowanym przez Stowarzyszenie Wikimedia Polska oraz Komitet na rzecz Dzieci w Polsce KONARD. Warsztaty poprowadziła Pani Wioletta Matusiak.

Uczennice i uczniowie poznali zasady tworzenia Wikipedii, wagę dyskusji oraz konsensusu, zasady rzetelnych źródeł wiedzy i neutralnego punktu widzenia.

To było inspirujące i twórcze spotkanie!

 

Po raz siódmy w naszej Szkole w ramach współpracy z Irlandzkim Towarzystwem Edukacji o Holokauście oraz Żydowskim Muzeum Galicja realizujemy międzynarodowy  projekt upamiętniający dzieci, które zginęły w czasie Zagłady.

Promujemy postawy tolerancji i wzajemnego szacunku. Rozmawiamy o prawach człowieka.

Wiosną na całym świecie zakwitnie około półtora miliona krokusów, upamiętniających ofiary Holokaustu.

W projekcie biorą udział klasy I a TGH , IV a TGH oraz klasa I a BSG .

 

„Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska” to nowa wystawa, którą mogli zobaczyć uczniowie klasy 3A TGH pod opieką wychowawcy klasy Pana Emila Bździucha i Pani Eweliny Warchoł w Muzeum Warszawy.

Wystawa opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Podczas lekcji muzealnej młodzież poznała potrawy charakterystyczne dla Warszawy takie jak flaki, które co najmniej od XVII wieku sprzedawane był na ulicy na ciepło a charakterystycznym punktem ich dystrybucji było miejsce pod Kolumną Zygmunta. Popularnością w Warszawie cieszyły się gorące pyzy, które nadal można nabyć na Bazarze Różyckiego. Znanym warszawskim deserem, choć oczywiście nie tak starym jak dwa wymienione dania, jest ciastko wuzetka (W-Z) 

Słodkim zakończeniem dnia było zwiedzanie Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedla 🍫 gdzie poznaliśmy cały proces produkcji czekolady. Nie zabrakło degustacji  i świetnej zabawy 😊