Krokusy zakwitły

28 kwietnia 2022 r. klasa 3 h TGH wraz z wychowawczynią, panią  Moniką Stempień, podsumowała działania w ramach realizowanego od października 2021 roku projektu „Krokus”. To już czwarta edycja tego programu prowadzonego w naszej szkole we współpracy z Żydowskim Muzeum Galicja. W jego  ramach nauczyciele ZSG w trakcie godzin wychowawczych oraz lekcji historii i społeczeństwa prowadzili z młodzieżą  rozmowy  związane z tematyką  Holokaustu oraz  zagrożeń, jakie niesie ze sobą rasizm i nietolerancja. Rozpoczynając realizację projektu „Krokus” nikt z nas nie był w stanie przewidzieć, że wojna w Ukrainie stanie się jego częścią.

Posadzone przez młodzież ZSG żółte krokusy zakwitły, przypominając o śmierci  1,5 miliona dzieci - ofiar Holokaustu.

Pogrzeb Karoliny Kaczorowskiej

22 kwietnia 2022 roku w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie odbyły się uroczystości pogrzebowe pani Karoliny Kaczorowskiej, małżonki ostatniego Prezydenta II Rzeczypospolitej Ryszarda Kaczorowskiego. W tym ważnym wydarzeniu patriotycznym wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i kościelnych, wśród nich Prezydent RP Andrzej Duda i JE Ks. Kardynał Kazimierz Nycz Metropolita Warszawski, który przewodniczył mszy świętej żałobnej. Homilię wygłosił JE Biskup Polowy Wojska Polskiego Wiesław Lechowicz.

     W uroczystości brali udział nauczycieli  i uczniowie szkół Warszawy i województwa mazowieckiego. Naszą szkołę reprezentował poczet sztandarowy z opiekunem panem Grzegorzem Tarachem.

     Hołd zmarłej oddali mieszkańcy Warszawy, a honorową wartę przy urnie sprawowali harcerze, bractwa kurkowe oraz przedstawiciele różnych organizacji i stowarzyszeń.

Robert Makłowicz podczas wykładu30 marca 2022 roku w auli Auditorium Maximum na Uniwersytecie Warszawskim odbył się wykład Roberta Makłowicza na temat “Środkowoeuropejskie kawiarnie jako ośrodek życia intelektualnego i artystycznego, ze szczególnym uwzględnieniem Lwowa i Czerniowców”.

Postaci Roberta Makłowicza chyba nie trzeba nikomu przybliżać. Można go z pewnością określić człowiekiem wszechstronnie utalentowanym i zainteresowanym wszelkimi rodzajami “konsumpcji” - od literatury, przez muzykę, szlachetne trunki i na smacznym jedzeniu kończąc. Warto także wspomnieć o jego zamiłowaniu do historii, a szczególnie dziejów Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów (fakt ten niewątpliwie potwierdza koszula założona przez Pana Roberta, cała pokryta herbami cesarza Austro-Węgier).

Dwóch uczniów z klasy 3ap TGH - Weronika Gurynow i Kacper Amerek - wysłuchało stacjonarnie wykładu dziennikarza. Zachęcamy do zapoznania się z opinią o wykładzie jednego z nich:

 “Było to naprawdę wspaniałe doświadczenie, szczególnie dla osób, które wychowały się na programach kulinarnych Pana Roberta. Jest to postać niewątpliwie nietuzinkowa, pełna humoru i dystansu do siebie, a jednocześnie posiadająca wiedzę i doświadczenie w kwestiach kulinarnych i historycznych. Wykład miał się skupiać na życiu kawiarnianym, natomiast z powodu panującej wojny w Ukrainie, Pan Robet poświęcił znaczną część czasu dla opisu samych dwóch miast - Lwowa i Czerniowców. Gdy opowiadał o swoich wspomnieniach z tamtych rejonów czuć było, jak wiele dałby, aby móc znów odwiedzić tamte miejsca. Zwracał uwagę na wielokulturowość i wielowyznaniowość tych ukraińskich miast, a także na specyfikę mieszczących się tam kawiarni. Swój wykład zakończył z nadzieją, że za niedługo każdy z nas będzie mógł zobaczyć te wspaniałe miejsca i poznać dzięki nim Ukrainę. ” - Weronika Gurynow.

Wykład Roberta Makłowicza został nagrany i można go odsłuchać na platformie YouTube (kanał Uniwersytetu Warszawskiego) - link: https://youtu.be/uFlrTBUEc-U

Fot. Weronika Gurynow

widownia wykładu Roberta Makłowicza

wycieczka do Wilanowa

SZKOLNA PODRÓŻ DO CZASÓW DOBY STAROPOLSKIEJ, CZYLI WIZYTA W MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III W WILANOWIE.

Królewski Wilanów jest nieocenionym świadkiem ponad 300-letniej historii. Zmieniały się czasy, tradycje, obyczaje i trendy, a wilanowski pałac wciąż istniał, stając się domem dla wielu znamienitych rodów.

Dnia 18.11.2021r. odbyliśmy wspaniałą podróż do muzeum w Wilanowie, dzięki zaangażowaniu naszej Pani dyrektor Marzeny Cieślak, mieliśmy możliwość poznać jego niezwykle bogata przeszłość.  Dzięki temu udało nam się odtworzyć kulinarną historię z XVIIw.

Kuchnia staropolska pełna była kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawiane były wyraźnymi smakami Wschodu. Odwiedzając królewski Wilanów doświadczyliśmy staropolskiej gościnności wyrażającej się w życzliwości i otwartości. Kultura staropolska stanowi nasze dziedzictwo narodowe, o które się troszczymy i staramy wyobrazić jak to było dawniej.

Dzięki Villa Intrante możemy nie tylko wspominać XVIIw., ale również starać się odtworzyć potrawy z tamtego okresu. Dzięki przepisom z pierwszych książek kucharskich i ich zrekonstruowaniu udało nam się odtworzyć danie główne tzw. Bigosek. Co dla nas w teraźniejszych czasach przychodzi na myśl o przepysznym daniu z kapusty i mięsa, jednak dawniej słysząc słowo Bigosek miało się na myśli potrawę z kapusty faszerowanej rybami serwowaną z sezonowymi dodatkami. Na deser mieliśmy możliwość skosztować Arkas z Potaziem śliwkowym. Była to wspaniała przygoda kształtująca naszą wiedzę na temat postrzeganiu historii kuchni.

Poniżej fotorelacja z wycieczki