„Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska” to nowa wystawa, którą mogli zobaczyć uczniowie klasy 3A TGH pod opieką wychowawcy klasy Pana Emila Bździucha i Pani Eweliny Warchoł w Muzeum Warszawy.

Wystawa opowiada historię miasta… od kuchni. Przedstawia osiem wieków historii żywienia w Warszawie. Podczas lekcji muzealnej młodzież poznała potrawy charakterystyczne dla Warszawy takie jak flaki, które co najmniej od XVII wieku sprzedawane był na ulicy na ciepło a charakterystycznym punktem ich dystrybucji było miejsce pod Kolumną Zygmunta. Popularnością w Warszawie cieszyły się gorące pyzy, które nadal można nabyć na Bazarze Różyckiego. Znanym warszawskim deserem, choć oczywiście nie tak starym jak dwa wymienione dania, jest ciastko wuzetka (W-Z) 

Słodkim zakończeniem dnia było zwiedzanie Muzeum Fabryki Czekolady E. Wedla 🍫 gdzie poznaliśmy cały proces produkcji czekolady. Nie zabrakło degustacji  i świetnej zabawy 😊

106 rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę

Uczniowie naszej Szkoły godnie uczcili obchody 106-tej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, uczestnicząc w konkursie ,,Moja Piękna, Niepodległa".
Prace konkursowe stały się ozdobą szkolnego korytarza.
Spośród nich jury wyłoniło laureatów.
Dyplomy oraz nagrody rzeczowe otrzymali:

 I miejsce Malina Leszczyńska,  klasa Ia TGH
 II miejsce Hanna Ulejczyk,    klasa IIIh TGH
 III miejsce Wiktoria Popławska,  klasa IIIh TGH
 wyróżnienie Oliwia Solińska,   klasa 1a BSG

8 listopada o godzinie 11:11 społeczność szkolna ZSG Poznańska stanęła do hymnu w ramach ogólnopolskiej akcji ,,Szkoła do hymnu".

Dyrekcja, nauczyciele, uczniowie i pracownicy szkoły przerwali na kilka minut wykonywaną pracę, by wspólnie uczcić 106 rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. 

Jesteśmy dumni z wolności i niepodległości naszej ojczyzny.

Niech w tym szczególnym dniu pobudzą w nas ducha narodowego słowa Józefa Mączki:

 

Wstań, Polsko moja!

Uderz w czyn.

Idź znów przebojem w bój szalony!

Już płonie lont podziemnych min –

Krwawą godzinę biły dzwony –

Zerwane pęta – Uderz w czyn! –

Wstań Polsko moja!

Strząśnij proch!

Żałosne marzeń ucisz łkania,

Za Tobą zimny smutków loch –

Przed Tobą świty zmartwychwstania,

Z angielskich skrzydeł strząśnij proch!

Wstań, Polsko moja!

W ogniach zórz!

Nowe się szlaki krwawią Tobie!

O, lżej Ci będzie w gromach burz,

Niźli w zawiędłych wspomnień grobie,

Wstań, Polsko moja, w blaskach zórz!..

 

Czy da się zorganizować kuchnię polową pod ostrzałem? Jak smakuje zupa plujka lub kawa z żołędzi? Co się działo na targowisku przy placu Mirowskim przed wybuchem powstania warszawskiego? Jak wyglądały przygotowania do tego zrywu, który miał wyrwać miasto z rąk okupanta? Kto, gdzie i co gotował dla powstańców? Co działo się w okolicach ulicy Poznańskiej w tym czasie? Dlaczego w czasie powstania warszawskiego walka, by zdobyć ziemniaki, była nie mniej ważna niż walka z bronią w ręku?

O tym opowiedziała nam pani Julia Matusiak Pajkowska z Muzeum Powstania Warszawskiego,  która gościła w naszej szkole. Wspólnie zastanawialiśmy się, co to znaczy być spadkobiercą powstańczej historii miasta? Czy ta historia nas do czegoś zobowiązuje lub inspiruje?

Impulsem do tego spotkania było cykliczne szkolne wydarzenie Historycznie, jesiennie, smacznie. W tym roku poświęcone właśnie 80 rocznicy powstania warszawskiego.

Co przygotowali nasi nauczyciele? Pani Elżbieta Zarębska opowiedziała o sytuacji i postawach ludności cywilnej. Opowieść ta przeplatana była interpretacją tekstów literackich.  Marysia oraz Wojtek z klasy 4a zaprezentowali poezję Anny Świrszczyńskiej oraz fragmenty Pamiętnika z powstania warszawskiego Mirona Białoszewskiego. Wzruszającą oprawę muzyczną zawdzięczamy Kai z klasy 2c, Julii z klasy 3f oraz Yehorowi z klasy 2d. Prelekcje moderowała pani Monika Stempień.

Było pięknie! Sala została przygotowana przez panią Agnieszkę Pawlak-Zubkę ze wsparciem klasy 3b. Piękną jesienną dekorację zawdzięczamy pani Edycie Gulińskiej. Pani dyrektor Aneta Jarosińska inaugurowała całe wydarzenie dobrym i życzliwym słowem. Relacja fotograficzna to praca pani Magdaleny Batog.

Tradycyjnie, spotkanie zwieńczono poczęstunkiem. W tym roku pan Emil Bździuch z pomocą klasy 3b ugotował wyborną grochówkę. Podana z pajdą chleba była wspaniałym dopełnieniem rozmów o kuchni polowej. Składniki najlepsze z najlepszych przygotowała Pani Edyta Gulińska. Jej zawdzięczamy pyszny, chrupiący chleb. Wydawania grochówki podjęli się Jakub i Szymon z klasy 4f. Nie było to proste zadanie, biorąc pod uwagę liczebność zainteresowanych.

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w to wydarzenie!

Dziękujemy pani Julii Matusiak – Pajkowskiej, naszym nauczycielom, uczniom, pani Joasi Wierzbickiej za elegancki obrus, panu Krzysztofowi oraz panu Jarkowi, ratujących nas od nieposłuszeństwa technikaliów jak komputer czy mikrofon.