Wydarzenia kulturalne
WYKŁAD ROBERTA MAKŁOWICZA NA UNIWERSYTECIE WARSZAWSKIM
- Szczegóły
30 marca 2022 roku w auli Auditorium Maximum na Uniwersytecie Warszawskim odbył się wykład Roberta Makłowicza na temat “Środkowoeuropejskie kawiarnie jako ośrodek życia intelektualnego i artystycznego, ze szczególnym uwzględnieniem Lwowa i Czerniowców”.
Postaci Roberta Makłowicza chyba nie trzeba nikomu przybliżać. Można go z pewnością określić człowiekiem wszechstronnie utalentowanym i zainteresowanym wszelkimi rodzajami “konsumpcji” - od literatury, przez muzykę, szlachetne trunki i na smacznym jedzeniu kończąc. Warto także wspomnieć o jego zamiłowaniu do historii, a szczególnie dziejów Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów (fakt ten niewątpliwie potwierdza koszula założona przez Pana Roberta, cała pokryta herbami cesarza Austro-Węgier).
Dwóch uczniów z klasy 3ap TGH - Weronika Gurynow i Kacper Amerek - wysłuchało stacjonarnie wykładu dziennikarza. Zachęcamy do zapoznania się z opinią o wykładzie jednego z nich:
“Było to naprawdę wspaniałe doświadczenie, szczególnie dla osób, które wychowały się na programach kulinarnych Pana Roberta. Jest to postać niewątpliwie nietuzinkowa, pełna humoru i dystansu do siebie, a jednocześnie posiadająca wiedzę i doświadczenie w kwestiach kulinarnych i historycznych. Wykład miał się skupiać na życiu kawiarnianym, natomiast z powodu panującej wojny w Ukrainie, Pan Robet poświęcił znaczną część czasu dla opisu samych dwóch miast - Lwowa i Czerniowców. Gdy opowiadał o swoich wspomnieniach z tamtych rejonów czuć było, jak wiele dałby, aby móc znów odwiedzić tamte miejsca. Zwracał uwagę na wielokulturowość i wielowyznaniowość tych ukraińskich miast, a także na specyfikę mieszczących się tam kawiarni. Swój wykład zakończył z nadzieją, że za niedługo każdy z nas będzie mógł zobaczyć te wspaniałe miejsca i poznać dzięki nim Ukrainę. ” - Weronika Gurynow.
Wykład Roberta Makłowicza został nagrany i można go odsłuchać na platformie YouTube (kanał Uniwersytetu Warszawskiego) - link: https://youtu.be/uFlrTBUEc-U
Fot. Weronika Gurynow
Relacja z konkursu historycznego
- Szczegóły
Dnia 11 marca 2022r. w sali gimnastycznej Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego został przeprowadzony szkolny konkurs wiedzy historycznej:
PRO MEMORIA – KU PAMIĘCI organizowany w 80-tą rocznicę powstania Armii Krajowej.
Arkusz konkursowy składał się z 20 ponumerowanych zadań. Część pierwsza zawierała zadania zamknięte i była testem jednokrotnego wyboru, natomiast część druga zestawu służyła kształtowaniu umiejętności i polegała na przeprowadzaniu procesów myślowych oraz pracy ze źródłami historycznymi.
W konkursie wzięło udział 48 uczniów spośród ponad 60 osób, które zgłosiły chęć uczestnictwa.
Zebranych na Sali uroczyście powitała Pani Dyrektor Marzena Cieślak. Obecna była także Pani Wicedyrektor Marzena Niedośpiał oraz nauczyciele historii.
Tradycją naszej szkoły stała się dbałość o wszechstronny rozwój podopiecznych. Ten kierunek działań Dyrekcji oraz nauczycieli został podtrzymany poprzez zorganizowanie konkursu historycznego kształtującego postawy obywatelskie i patriotyczne. Tematyka tegorocznego konkursu dotyczyła walki o wolność Polski po II wojnie światowej. Podczas otwarcia konkursu zaakcentowano szczególne okoliczności, w jakich jest on przeprowadzany, w związku z trwającą wojną o wolność po barbarzyńskiej napaści Rosji na Ukrainę.
Dyrekcja oraz organizatorzy składają wyrazy podziękowania uczniom za kultywowanie chlubnej tradycji naszej szkoły.
Organizatorzy – nauczyciele historii
Wizyta w Pałacu
- Szczegóły
SZKOLNA PODRÓŻ DO CZASÓW DOBY STAROPOLSKIEJ, CZYLI WIZYTA W MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III W WILANOWIE.
Królewski Wilanów jest nieocenionym świadkiem ponad 300-letniej historii. Zmieniały się czasy, tradycje, obyczaje i trendy, a wilanowski pałac wciąż istniał, stając się domem dla wielu znamienitych rodów.
Dnia 18.11.2021r. odbyliśmy wspaniałą podróż do muzeum w Wilanowie, dzięki zaangażowaniu naszej Pani dyrektor Marzeny Cieślak, mieliśmy możliwość poznać jego niezwykle bogata przeszłość. Dzięki temu udało nam się odtworzyć kulinarną historię z XVIIw.
Kuchnia staropolska pełna była kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawiane były wyraźnymi smakami Wschodu. Odwiedzając królewski Wilanów doświadczyliśmy staropolskiej gościnności wyrażającej się w życzliwości i otwartości. Kultura staropolska stanowi nasze dziedzictwo narodowe, o które się troszczymy i staramy wyobrazić jak to było dawniej.
Dzięki Villa Intrante możemy nie tylko wspominać XVIIw., ale również starać się odtworzyć potrawy z tamtego okresu. Dzięki przepisom z pierwszych książek kucharskich i ich zrekonstruowaniu udało nam się odtworzyć danie główne tzw. Bigosek. Co dla nas w teraźniejszych czasach przychodzi na myśl o przepysznym daniu z kapusty i mięsa, jednak dawniej słysząc słowo Bigosek miało się na myśli potrawę z kapusty faszerowanej rybami serwowaną z sezonowymi dodatkami. Na deser mieliśmy możliwość skosztować Arkas z Potaziem śliwkowym. Była to wspaniała przygoda kształtująca naszą wiedzę na temat postrzeganiu historii kuchni.
Poniżej fotorelacja z wycieczki
Projekt Krokus
- Szczegóły
W poniedziałek (15 listopada) klasa 3h TGH wraz z wychowawczynią Moniką Stempień rozpoczęła projekt „Krokus”. Jest to irlandzka inicjatywa, w której uczestniczą państwa europejskie. Organizatorem projektu jest Holocaust Education Trust Ireland. W Polsce koordynatorem działań jest Żydowskie Muzeum Galicja z Krakowa.
Za nami pierwszy etap - wprowadzenie do projektu. Posadziliśmy na dziedzińcu szkolnym cebulki żółtych krokusów, które zakwitną wczesną wiosną. Upamiętniamy w ten sposób 1,5 miliona dzieci zamordowanych w czasie II wojny światowej. Żółte kwiaty mają przypominać Gwiazdę Dawida, którą Żydzi musieli nosić podczas niemieckiej okupacji.
Przed nami kolejne etapy projektu. Będziemy rozmawiać o Shoah, tolerancji, szacunku, integracji. Zapraszamy wiosną na nasze szkolne podwórko - mam nadzieję, że 25 krokusów zakwitnie!
Tekst: Monika Stempień
Zdjęcia: Dominika Majewska, Angelika Słodek