Aktualności
Projekt Krokus
- Szczegóły
W poniedziałek (15 listopada) klasa 3h TGH wraz z wychowawczynią Moniką Stempień rozpoczęła projekt „Krokus”. Jest to irlandzka inicjatywa, w której uczestniczą państwa europejskie. Organizatorem projektu jest Holocaust Education Trust Ireland. W Polsce koordynatorem działań jest Żydowskie Muzeum Galicja z Krakowa.
Za nami pierwszy etap - wprowadzenie do projektu. Posadziliśmy na dziedzińcu szkolnym cebulki żółtych krokusów, które zakwitną wczesną wiosną. Upamiętniamy w ten sposób 1,5 miliona dzieci zamordowanych w czasie II wojny światowej. Żółte kwiaty mają przypominać Gwiazdę Dawida, którą Żydzi musieli nosić podczas niemieckiej okupacji.
Przed nami kolejne etapy projektu. Będziemy rozmawiać o Shoah, tolerancji, szacunku, integracji. Zapraszamy wiosną na nasze szkolne podwórko - mam nadzieję, że 25 krokusów zakwitnie!
Tekst: Monika Stempień
Zdjęcia: Dominika Majewska, Angelika Słodek
Szkoła do hymnu
- Szczegóły
W środę 10 listopada Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego po raz kolejny uczestniczył w ogólnopolskiej akcji „Szkoła do hymnu”, organizowanej przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Punktualnie o symbolicznej godzinie 11:11 cała społeczność szkolna wspólnie odśpiewała „Mazurka Dąbrowskiego”. Z uwagi na trwający stan epidemii, hymn odśpiewano w klasach, przy zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa. Dodatkowo został on też odtworzony przez szkolny radiowęzeł.
Na szkolnym korytarzu przygotowano gazetkę, która przedstawiała historię powstania hymnu, informacje o jego autorze oraz pierwotną i współczesną jego wersję.
Pieśń ta, napisana przez Józefa Wybickiego w 1797 roku, przez wiele lat towarzyszyła naszym rodakom w kraju i na emigracji. Przywoływała sylwetki bohaterów narodowych, krzepiła serca, wzywała do walki o wolność. Stała się jedną z najważniejszych pieśni narodowych, choć jej wykonywanie w czasie zaborów było zakazane. Po odzyskaniu niepodległości, w 1927 roku „Mazurek Dąbrowskiego” został oficjalnie ogłoszony hymnem państwowym.
Hymn narodowy zawsze towarzyszy ważnym wydarzeniom i świętom. Wspólne śpiewanie tej pieśni jednoczy Polaków, jest okazją do wyrażenia uczuć patriotycznych i budowania poczucia więzi.
Uroczystym śpiewem „Mazurka Dąbrowskiego” my, uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy ZSG, uczciliśmy 103. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. 11 listopada 1918 r. Państwo Polskie narodziło się na nowo. Po rozbiorach i 123 latach niewoli Polska powróciła na mapę świata i mogła się odbudowywać i rozwijać.
Wspólne odśpiewanie Hymnu Narodowego było wyrazem naszej wspólnoty i miłości do Ojczyzny oraz doskonałą lekcją patriotyzmu.
Zawodowcy stawiają na rozwój!
- Szczegóły
9 października 2021 r. nauczyciele przedmiotów zawodowych wzięli udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zaczęło się niewinnie - od filiżanki aromatycznej kawy w doborowym towarzystwie. Grono pedagogiczne z pasją i zaangażowaniem dyskutowało na temat genezy kuchni polskiej oraz produktów i dań regionalnych. Nie łatwo było dojść do pełnego porozumienia - gdy przy jednym, potwornie długim stole zasiądzie niemal dwudziestu pasjonatów kuchni, nawet największa oczywistość okazuje się tematem godnym zażartej dyskusji.
Przed rozpoczęciem części praktycznej uczestnicy warsztatów zwiedzili ogrody, znajdujące się na tyłach budynku. Stare, dawno zapomniane odmiany roślin - niegdyś porządnych i powszechnie używanych, wzbudziły niemałe zainteresowanie. Trudno się dziwić - w końcu nie codziennie ma się okazję zobaczyć warzywa uprawiane na ziemiach polskich kilkadziesiąt lat temu.
Część praktyczna, na którą wszyscy z niecierpliwością czekali, była prawdziwą inspiracją. Nauczyciele, podzieleni na grupy, przygotowali cztery dania inspirowane tradycyjną kuchnią polską. Gotowe potrawy zachwyciły perfekcyjnie dopracowanym wyglądem i niebagatelnym smakiem.
Warsztaty były doskonałą okazją do zacieśnienia więzi w zespole zawodowców, ale przede wszystkim poszerzyły wiedzę naszych nauczycieli, którzy z pewnością wykorzystają zdobyte umiejętności podczas zajęć prowadzonych w ZSG Poznańska.
Poniżej fotorelacja
Ślubowanie uczniów w ZSG
- Szczegóły
W Dzień Edukacji Narodowej przedstawiciele klas pierwszych i drugich, Dyrekcja i Nauczyciele spotkali się w małej sali gimnastycznej. Wszyscy wzięli udział w podniosłej uroczystości ślubowania i przekazania Sztandaru Szkoły młodszym klasom. Uroczystość poprowadziła pani Ewa Skrońc-Bielak, odpowiedzialna za przygotowanie całej imprezy.
Pani Dyrektor Marzena Cieślak powitała zebranych i zwróciła się do uczniów klas pierwszych i drugich, którzy dzięki ślubowaniu zostaną pełnoprawnymi uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, szkoły z tradycjami, która od osiemdziesięciu pięciu lat kształci młodych ludzi, wyposaża ich w niezbędną wiedzę i umiejętności a jej uczniowie i absolwenci odnoszą krajowe i międzynarodowe sukcesy. Pani dyrektor wyraziła nadzieję, że klasy pierwsze i drugie będą kontynuować tę chlubną tradycję. Zaapelowała też, aby uczniowie nie bali się podejmowania wyzwań i korzystali ze wszystkich możliwości, które proponuje szkoła, rozwijali swoje umiejętności, pasje, zamiłowania i talenty, byli kreatywni i otwarci na ludzi, których tu spotykają – kolegów oraz nauczycieli. Życzyła, aby czas spędzony w szkole zapewnił wszystkim doskonały start w dorosłe życie.
Niezwykła biesiada czwartkowa w ZSG
- Szczegóły
W dniu 2 października w naszej szkole odbyło się niezwykłe Święto Plonów, połączone ze Światowym Dniem Wegetarianizmu oraz uroczystym szkolnym podsumowaniem projektu varsavianistycznego " „Warszawa-stolica pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności”. Uroczystość otworzyła oficjalnie pani dyrektor Marzena Cieślak, która przedstawiła główne założenia projektu oraz wskazała na niezwykłe walory zdrowego odżywiania, które są ukryte nawet w staropolskich przepisach, bazujących na płodach rolnych ziemi. Dyrektor Cieślak serdecznie podziękowała nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie biesiady- tradycyjnego dla ZSG "Obiadu czwartkowego" oraz wręczyła upominek stypendystce Weronice Gurynow (klasa 3 ap), zaangażowanej w przebieg uroczystości, która w ramach projektu stypendialnego "Mazowsze - stypendia dla szkół zawodowych", wydała książkę kucharską "Staropolskie słodycze". Weronika przekazała pani dyrektor podziękowania za opiekę merytoryczną i przekazała na jej ręce edukacyjny dar, jakim był egzemplarz jej książki z osobistą dedykacją.
Wielokulturowe kulinarne dziedzictwo Warszawy i współczesna różnorodność miasta były tematem szeregu realizowanych w trakcie projektu działań, które pozwoliły przyjrzeć się miastu i jego wielokulturowości z różnych perspektyw, poruszyć kwestie tradycji współistnienia kultur w dawnej Warszawie i dzisiejszych relacji mniejszość-większość. W tym celu Weronika Gurynow zaprezentowała wykład na temat staropolskich, warszawskich przepisów kulinarnych, którymi inspirowała się w trakcie pisania swej książki "Staropolskie słodycze".
Uroczystość łączyła w sobie tematykę wieloletniego projektu edukacyjnego ZSG "Kultura w słowie i smaku zaklęta" oraz kulinarnych podróży realizowanych przez szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych, Zespół ds. promocji szkoły i Zespół Promocji Zdrowego Żywienia.
Jednocześnie składamy serdeczne podziękowania za dostarczone nam dary - plony, dzięki którym mogliśmy przygotować tę niezwykłą biesiadę czwartkową.
Szczepienia przeciw COVID-19
- Szczegóły
Szanowni Państwo,
w związku z trwającymi przygotowaniami do szczepień przeciwko COVID-19 dzieci w wieku 12-18 lat przesyłam materiały informacyjne.
W załączeniu znajdą Państwo:
- List Zastępcy Prezydenta m.st. Warszawy do rodziców młodzieży powyżej 12-go roku życia,
- List Ministra Zdrowia w sprawie szczepień przeciwko Covid-19 w szkołach,
- wzór deklaracji na szczepienie,
- wzór kwestionariusza wstępnego wywiadu przesiewowego przed szczepieniem osoby niepełnoletniej przeciw COVID-19,
- wzór kwestionariusza wstępnego wywiadu przesiewowego przed szczepieniem osoby pełnoletniej przeciw COVID-19.
Zapraszamy Państwa do udziału w webinariach dotyczących szczepień przeciwko COVID-19 dzieci i młodzieży powyżej 12-roku życia. Spotkania mają charakter otwarty. Nie obowiązują zapisy.
W spotkaniach wezmą udział:
- dr Aneta Górska - Kot - lekarz pediatra, ordynator oddziału pediatrycznego Szpitala Dziecięcego im. prof. dr med. Jana Bogdanowicza
- dr Paweł Grzesiowski - lekarz pediatra, doktor nauk medycznych, ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej ds. walki z COVID-19
Terminy spotkań (CTRL + kliknięcie śledzi łącze)
- 30 sierpnia br. godz. 18.00 - webinaria dla rodziców z udziałem dr Pawła Grzesiowskiego
Webinar z tłumaczem języka migowego Kliknij tutaj aby dołączyć do spotkania
- 3 września br. godz. 18.00 webinaria dla rodziców z udziałem dr Anety Górskiej-Kot
Webinar z tłumaczem języka migowego Kliknij tutaj aby dołączyć do spotkania
- 4 września br. godz. 18.00 webinaria dla rodziców z udziałem dr Anety Górskiej-Kot
Webinar bez tłumacza języka migowego. Kliknij tutaj aby dołączyć do spotkania
Zachęcamy do przesłania pytań dotyczących tematyki spotkań.
Przesłanie pytań do 3 września. Kliknij tutaj aby przesłać pytanie
Więcej informacji:
- Szczepienia uczniów w wieku 12-18 lat - link do strony Ministerstwa
- Szczepienia uczniów w wieku 12-18 lat - link do strony Biura Edukacji