Aktualności
XVIII Obiad Czwartkowy
- Szczegóły
W ramach projektu Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej w naszej szkole od 18 lat są organizowane biesiady kulturowe, nawiązujące tradycją do spotkań Stanisława Augusta Poniatowskiego z najwybitniejszymi osobowościami świata kultury i sztuki oświeconej Warszawy. W naszej szkole co roku odbywały się uroczyste sesje kulturowo-historyczne, utrzymane w twórczym klimacie literackiej biesiady stanisławowskiej zwanej „Obiadem czwartkowym”, w trakcie którego były odkrywane kolejne kulturowe „tajemnice” Warszawy. W tym roku mamy zaszczyt wyprawić uroczystą XVIII Sesję czwartkową, czyli uczcić urodziny naszej inicjatywy dzięki powołaniu Ambasadora Smaku, jakim stał się Absolwent naszej szkoły - Łukasz Kalinowski.
Wegetarianizm w XX-leciu
- Szczegóły
Autorem artykułu jest nasz absolwent Łukasz Kalinowski.
Świat pędzi do przodu, a natłok informacji potrafi skołować nawet najwybitniejszych specjalistów od przeglądania Fejsa. Jednak gdy w tym szaleństwie wiadomości zaczyna brakować metody, możemy być pewni jednej rzeczy.Klasyczne wzorce są źródłem uniwersalnej i zawsze świeżej wiedzy.„Stałą twórczą” w dziedzinach sztuk, takich jak literatura, budownictwo czy filozofia jest wracanie do minionych epok i czerpanie z nich inspiracji.Łatwo zaobserwować to np. w dzisiejszej muzyce popularnej, gdzie listy przebojów zapełnione są remixami klasyków z lat 80.
Osobiście nie lubię kotletów odgrzewanych w mikrofali, ale o gustach się nie dyskutuje.
Święto Plonów w ZSG
- Szczegóły
Dożynki, Święto Plonów, Wieńce - to ludowe święto połączone z obrzędami dziękczynnymi - podziękowaniami za ukończenie żniw i prac polowych. W czasach przedchrześcijańskich było to etniczne święto słowiańskie, przypadające w okresie równonocy jesiennej.
W naszej szkole w dniach 12-18 października obchodziliśmy Tydzień Święta Plonów, który miał kolejno symbolizować tradycyjne etapy zbiorów - Wykopki, Dożynki, Dzień Drzewa, Dzień Ziemniaka, Dzień Zdrowego Jedzenia oraz Święto Chleba i Przaśną Sobotę. Od poniedziałku do piątku organizowaliśmy happeningi kulturowo-kulinarne oraz przedstawialiśmy wielokulturowe obyczaje i obrzędy związane z jesiennymi zbiorami. W trakcie procesów w salach przetwarzano ziemniaki, kasze, mąki i strączki, aby podkreślić zdrowy element diety słowiańskiej. Prezentacje tematyczne edukowały nowe pokolenia na temat zdrowia, jakie kryje się w warzywach, owocach, płodach ziemi. Aby oficjalnie uczcić ten tydzień, przygotowaliśmy w środę uroczystą prezentację Wieńca Dożynkowego (autorstwa Rady Rodziców ZSG) oraz poczęstunek, składający się z domowej roboty chleba, pasty pomidorowej i różnych słodkości. Podaliśmy również kawę i herbatę. Celebrowały z nami ten dzień takie osobistości, jak Państwo Grażyna i Jarosław Uścińscy (ambasadorzy świata kultury kulinarnej), Pani dyrektor naczelna ZSG – Marzena Cieślak oraz Pani wicedyrektor Marzena Niedośpiał. Wszystko było przeprowadzone przez klasy 2apt oraz 2dpt pod czujnym okiem p. Ewy Bielak i p. Aleksandry Wojciechowskiej. Współorganizatorką święta była również p. Edyta Gulińska. Wspomagali to święto nauczyciele szkoły - p. Anna Fabisiak, p. Tomasz Pietrzak i p. Lidia Łojek.
W trakcie prezentacji została przedstawiona książka państwa Uścińskich - „Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin”, w której autorzy w ciekawy sposób opowiedzieli o smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu plonów natury na nasz organizm, o porach roku, w jakich je należy zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej, aby były z nami w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, na długo. Dyskutowaliśmy również na temat zdrowia, które kryje się w roślinnych płodach Ziemi. Żyjemy przecież w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm?
Traktat o tolerancji
- Szczegóły
W ramach przygotowań do realizacji międzynarodowego projektu "Retopea" w naszej szkole odbywają się warsztaty edukacyjne, których celem jest pogłębienie wiedzy na temat historii tolerancji, w tym tolerancji religijnej. Uczniowie przygotowują materiały, które będą stanowić punkt wyjścia do dyskusji nad tak ważnym pojęciem, współistniejącym z wieloma innymi hasłami, w obszarze znaczeniowym wolności, równości i braterstwa. W szkole trwa nabór do projektu, a osoby odpowiedzialne za jego funkcjonowanie w szkole prowadzą spotkania, które mają umożliwić młodzieży zrozumienie zależności ideowych i odnalezienie asocjacji, w tym literackich, związanych z tematem tolerancji, a więc prawa do różnorodności i wielokulturowości.
Grupa inicjatywna wykonała gazetkę tematyczną na II piętrze naszej szkoły, a w sali 205 Ambasadorowie Tolerancji pracują nad materiałami tematycznymi. Został również powołany Komitet Redakcyjny, który realizuje zadania, przewidziane celami projektowymi. Wkrótce poznacie Ich oraz owoce tej współpracy. Zapraszamy do włączenia się w nasze akcje. Wkrótce harmonogram, a już niedługo przygotowania do konferencji z okazji Dnia Praw.
Światowy Dzień Kawy w ZSG
- Szczegóły
29 września w naszej szkole odbyły się mini-warsztaty ekologiczne, w trakcie których uczniowie parzyli i pili kawę, słuchając jednocześnie historii jej wędrówek oraz sposobów, w jaki była i jest podawana na całym świecie. Klub Ekologa zadbał o aranżację estetyczną tego miłego i aromatycznego dnia, który pozwolił uczniom na rozkoszowanie się magicznym napojem. Oczywiście nie obyło się bez prezentacji artystycznych, a także zawodowych, zarówno w kwestii tematycznego nakrycia stołu, jak i podawania serwisu kawowego. W trakcie prezentacji gatunków kaw pojawił się również element artystyczno-literacki oraz zabawowy. Kawa jest znana w Polsce od lat, o czym świadczy jej pojawienie się nawet w "Panu Tadeuszu", gdzie wieszcz narodowy prezentuje niepowtarzalny aromat...
Zaproszenie do udziału w projekcie
- Szczegóły
Zaproszenie do udziału w projekcie Religious Toleration and Peace (RETOPEA)
(grupa fokusowa i warsztaty docutubes)
Organizatorzy
Wydział “Artes Liberales” Uniwersytetu Warszawskiego przy współpracy The Open University (Milton Keynes, Wielka Brytania); instytucja koordynująca: Katholieke Universiteit Leuven (Belgia).
Czas trwania
15 października 2020 – 15 czerwca 2021
Temat
Badania nad historią, literaturą, sztuką, filozofią i religiami krajów i regionów europejskich oraz ich wpływu na różnorodność współczesnego społeczeństwa europejskiego.