Aktualności
Ślubowanie uczniów w ZSG
- Szczegóły
W Dzień Edukacji Narodowej przedstawiciele klas pierwszych i drugich, Dyrekcja i Nauczyciele spotkali się w małej sali gimnastycznej. Wszyscy wzięli udział w podniosłej uroczystości ślubowania i przekazania Sztandaru Szkoły młodszym klasom. Uroczystość poprowadziła pani Ewa Skrońc-Bielak, odpowiedzialna za przygotowanie całej imprezy.
Pani Dyrektor Marzena Cieślak powitała zebranych i zwróciła się do uczniów klas pierwszych i drugich, którzy dzięki ślubowaniu zostaną pełnoprawnymi uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, szkoły z tradycjami, która od osiemdziesięciu pięciu lat kształci młodych ludzi, wyposaża ich w niezbędną wiedzę i umiejętności a jej uczniowie i absolwenci odnoszą krajowe i międzynarodowe sukcesy. Pani dyrektor wyraziła nadzieję, że klasy pierwsze i drugie będą kontynuować tę chlubną tradycję. Zaapelowała też, aby uczniowie nie bali się podejmowania wyzwań i korzystali ze wszystkich możliwości, które proponuje szkoła, rozwijali swoje umiejętności, pasje, zamiłowania i talenty, byli kreatywni i otwarci na ludzi, których tu spotykają – kolegów oraz nauczycieli. Życzyła, aby czas spędzony w szkole zapewnił wszystkim doskonały start w dorosłe życie.
Niezwykła biesiada czwartkowa w ZSG
- Szczegóły
W dniu 2 października w naszej szkole odbyło się niezwykłe Święto Plonów, połączone ze Światowym Dniem Wegetarianizmu oraz uroczystym szkolnym podsumowaniem projektu varsavianistycznego " „Warszawa-stolica pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności”. Uroczystość otworzyła oficjalnie pani dyrektor Marzena Cieślak, która przedstawiła główne założenia projektu oraz wskazała na niezwykłe walory zdrowego odżywiania, które są ukryte nawet w staropolskich przepisach, bazujących na płodach rolnych ziemi. Dyrektor Cieślak serdecznie podziękowała nauczycielom zaangażowanym w przygotowanie biesiady- tradycyjnego dla ZSG "Obiadu czwartkowego" oraz wręczyła upominek stypendystce Weronice Gurynow (klasa 3 ap), zaangażowanej w przebieg uroczystości, która w ramach projektu stypendialnego "Mazowsze - stypendia dla szkół zawodowych", wydała książkę kucharską "Staropolskie słodycze". Weronika przekazała pani dyrektor podziękowania za opiekę merytoryczną i przekazała na jej ręce edukacyjny dar, jakim był egzemplarz jej książki z osobistą dedykacją.
Wielokulturowe kulinarne dziedzictwo Warszawy i współczesna różnorodność miasta były tematem szeregu realizowanych w trakcie projektu działań, które pozwoliły przyjrzeć się miastu i jego wielokulturowości z różnych perspektyw, poruszyć kwestie tradycji współistnienia kultur w dawnej Warszawie i dzisiejszych relacji mniejszość-większość. W tym celu Weronika Gurynow zaprezentowała wykład na temat staropolskich, warszawskich przepisów kulinarnych, którymi inspirowała się w trakcie pisania swej książki "Staropolskie słodycze".
Uroczystość łączyła w sobie tematykę wieloletniego projektu edukacyjnego ZSG "Kultura w słowie i smaku zaklęta" oraz kulinarnych podróży realizowanych przez szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych, Zespół ds. promocji szkoły i Zespół Promocji Zdrowego Żywienia.
Jednocześnie składamy serdeczne podziękowania za dostarczone nam dary - plony, dzięki którym mogliśmy przygotować tę niezwykłą biesiadę czwartkową.
Szczepienia przeciw COVID-19
- Szczegóły
Szanowni Państwo,
w związku z trwającymi przygotowaniami do szczepień przeciwko COVID-19 dzieci w wieku 12-18 lat przesyłam materiały informacyjne.
W załączeniu znajdą Państwo:
- List Zastępcy Prezydenta m.st. Warszawy do rodziców młodzieży powyżej 12-go roku życia,
- List Ministra Zdrowia w sprawie szczepień przeciwko Covid-19 w szkołach,
- wzór deklaracji na szczepienie,
- wzór kwestionariusza wstępnego wywiadu przesiewowego przed szczepieniem osoby niepełnoletniej przeciw COVID-19,
- wzór kwestionariusza wstępnego wywiadu przesiewowego przed szczepieniem osoby pełnoletniej przeciw COVID-19.
Zapraszamy Państwa do udziału w webinariach dotyczących szczepień przeciwko COVID-19 dzieci i młodzieży powyżej 12-roku życia. Spotkania mają charakter otwarty. Nie obowiązują zapisy.
W spotkaniach wezmą udział:
- dr Aneta Górska - Kot - lekarz pediatra, ordynator oddziału pediatrycznego Szpitala Dziecięcego im. prof. dr med. Jana Bogdanowicza
- dr Paweł Grzesiowski - lekarz pediatra, doktor nauk medycznych, ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej ds. walki z COVID-19
Terminy spotkań (CTRL + kliknięcie śledzi łącze)
- 30 sierpnia br. godz. 18.00 - webinaria dla rodziców z udziałem dr Pawła Grzesiowskiego
Webinar z tłumaczem języka migowego Kliknij tutaj aby dołączyć do spotkania
- 3 września br. godz. 18.00 webinaria dla rodziców z udziałem dr Anety Górskiej-Kot
Webinar z tłumaczem języka migowego Kliknij tutaj aby dołączyć do spotkania
- 4 września br. godz. 18.00 webinaria dla rodziców z udziałem dr Anety Górskiej-Kot
Webinar bez tłumacza języka migowego. Kliknij tutaj aby dołączyć do spotkania
Zachęcamy do przesłania pytań dotyczących tematyki spotkań.
Przesłanie pytań do 3 września. Kliknij tutaj aby przesłać pytanie
Więcej informacji:
- Szczepienia uczniów w wieku 12-18 lat - link do strony Ministerstwa
- Szczepienia uczniów w wieku 12-18 lat - link do strony Biura Edukacji
Podsumowanie projektu
- Szczegóły
Podsumowanie projektu "Kultura w słowie i smaku zaklęta - w wielokulturowym saloniku Stanisława Wokulskiego"
Czerwiec to miesiąc wielu analiz i wspomnień, w tym naszych całorocznych działań promujących zdrowy styl życia, bycia i interdyscyplinarny sposób myślenia holistycznego. W czerwcu odbyło się uroczyste podsumowanie szkolnych, miejskich i międzynarodowych projektów, które realizowaliśmy z pasją, łącząc treści ogólnokształcące z zawodowymi w ramach stałego projektu "Kultura w słowie i smaku zaklęta". Organizatorem spotkania było Centrum Edukacji Varsavianistyczno-Artystycznej ZSG (CEVA), Zespół Promocji, Zespół Promocji Ekologii, a przede wszystkim Zespół Wspierania Uzdolnionych i Rada Rodziców ZSG. Dyrektor szkoły Marzena Cieślak podziękowała nauczycielom, uczniom i rodzicom za całororoczną realizację wielu projektów kulturowych oraz organizację konkursów i akcji medialnych. Uczniowie pod kierunkiem p. Ewy Bielak przedstawili scenki dramowe "W wielokulturowym saloniku Stanisława Wokulskiego", a następnie odbył się pokaz umiejętności cukierniczych klasy II ap, a także wspólna degustacja i parzenie kawy i herbaty w wielokulturowym wymiarze - od rosyjskiego "czaju" w samowarze po "zaparzacze" w stylu wiedeńskim. O herbacie swego przyjaciela Suzina opowiadał Stanisław Wokulski.
Poniżej film muzealny "Herbata prosto z samowara - Tajemnice Muzealnych Zbiorów" dotyczący sposobu parzenia i przedstawienia tajemnic, łączących rosyjski czaj z angielską herbatą w kontekście działalności firmy Wysockiego "Wysocki i Spółka" z 1864 roku.
Spełniaj marzenia - gotuj z Poznańską
- Szczegóły
Pasja do gotowania i inspiracja smaków a przede wszystkim spełnianie marzeń młodych przyszłych kucharzy było tematem przewodnim I edycji Konkursu ZSG Poznańska ,,Spełniaj marzenia-gotuj z Poznańską". To konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych rozpoczynających przyszłość adeptów sztuki kulinarnej.
Zgodnie z przyjętą formułą Konkursu o miano zwycięzcy rywalizowali młodzi Uczniowie klas ósmych Szkół Podstawowych. Zmagania młodych przyszłych kucharzy obejmowały przygotowanie potrawy śniadaniowej z uwzględnieniem dania gorącego i obowiązkowym wykorzystaniem: mleka, mąki, jaj i truskawek. Pozostały dobór składników do wykonania potrawy był dowolny.
Podsumowanie projektu WIE
- Szczegóły
W ramach uroczystego podsumowania działań varsavianistycznych projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych spotkaliśmy się z przeszłością w Muzeum Niepodległości, w którym odbyło się interdyscyplinarne spotkanie edukacyjne, będące podsumowaniem projektu „Warszawa-stolica pojednania czyli odkrywanie tajemnic miasta różnorodności”. Wielokulturowe dziedzictwo Warszawy i współczesna różnorodność miasta były tematem szeregu realizowanych w trakcie projektu działań, które pozwoliły przyjrzeć się miastu i jego wielokulturowości z różnych perspektyw, poruszyć kwestie tradycji współistnienia kultur w dawnej Warszawie i dzisiejszych relacji mniejszość-większość.