Aktualności
Mazurek, czyli król wielkanocnego stołu
- Szczegóły
W ramach realizowania projektu WIE i inicjatywy Szkolnego Zespołu Wspierania Uzdolnionych WIELOKULTUROWY STÓŁ WARSZAWSKI - JARMARK ŚWIĄTECZNY prezentujemy wam dziś artykuł, w którym znajdziecie informacje na temat świątecznego ciasta, jakim jest mazurek, uważany za polski kołacz.Ale czy to prawda? Już sam pomysł na to ciasto pochodzi najprawdopodobniej ze wschodu, skąd dotarł do Polski razem z Turkami i innymi turcyzmami. Niektórzy twierdzą jednak, że ciasto pochodzi z Mazowsza, jako że jego nazwa pochodzi od słowa Mazur ‘ - czyli dawniej mieszkaniec Mazowsza. Mazurek to również odmiana utworu muzycznego, ale dziś...o słodkim mazurku mowa, jako, że czas Wielkanocy nadchodzi. Wesołych Świąt!
© Poniższy tekst oraz zdjęcia są chronione prawami autorskimi i zabronione jest kopiowanie całości oraz fragmentów, w celu rozpowszechniania, bez zgody autora.
Od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy świąteczny wypiek. W rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, jednak w polskiej tradycji kulinarnej zakorzenił się na stale w XVII wieku. Nieznane są okoliczności, w których turecki przysmak niespodziewanie zaczął pojawiać się na polskich stołach. Na pewno związane jest to z wojnami, jakie wieki temu Rzeczpospolita prowadziła z Turcją. Trzeba jednak wspomnieć o tym, że tam podawano go nie w całości, ale pokrojonego na niewielkie kawałki, podobnie jak serwuje się do dziś turecką baklawę. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu, a w zasadzie z jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków – mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan.
ROMANTYCZNE HORRORY
- Szczegóły
Witamy serdecznie na naszej artystycznej stronie i zapraszamy do obejrzenia spektaklu klasy II ap, przygotowanego przez : Adama Glegolskiego, Weronikę Gurynow, Malwinę Maśny,Kacpra Amerka Michała Skolimowskiego, Jacka Szydło, Stanisława Knapa, Filip Kubiszyna, Olę Potocką, Julię Godlewską, Agatę Kaczorowską, Adama Szelenbauma, Wojciecha Górskiego, Bartosza Palkowskiego, Noemi Włodarczyk.
Miłej "lektury" utrzymanej w stylistyce romantycznej frenezji!
Na horrory zaprasza klasa II APT z wychowawczynią Ewa Bielak.
Recenzja książki "ponad czasem"
- Szczegóły
Z radością zapraszamy Was do przeczytania recenzji ponadczasowej książki, która do tej pory posiada uniwersalną wymowę o charakterze przestrogi. Opinię o tym dziele przygotowała dla was Aleksandra Potocka z klasy II ap.
Jest to historia niesamowita i przerażająca równocześnie, ale przede wszystkim otwiera ona oczy i tłumaczy czytelnikowi okrutność systemu totalitarnego. „Rok 1984” w moim odczuciu jest książką, która za każdym kolejnym przeczytaniem da nam coś nowego. Jakieś nowe przemyślenie czy wniosek, dlatego uważam, że często będę wracała myślami do historii Winstona i do fragmentów, które zaznaczyłam w trakcie lektury. George Orwell przedstawia wizję świata, w którym „Wojna to Pokój” „Wolność to Niewola”, a „Ignorancja to siła”. Słowa, które na początku zdawały się być totalnymi przeciwieństwami, nabrały wielkiego znaczenia i im więcej stron się przerzucało, tym bardziej wszystko sprowadzało się do tych zdań, a czytelnik uświadamiał sobie, jak bardzo są trafne.
W wielokulturowej kawiarence warszawskiej
- Szczegóły
W ramach projektu Warszawskich Inicjatyw Edukacyjnych "Warszawa miastem pojednania" zapraszamy na "małą czarną" i "five-o-clock" w naszym międzynarodowym wydaniu.
Kiszonki w staropolskiej kuchni
- Szczegóły
W ramach działań Szkolnego Zespołu Wspierania Uzdolnionych oraz projektu szkolnego "Podróże Kordiana" przedstawiamy Wam niezwykle cenne wiadomości na temat naszych słowiańskich nawyków prozdrowotnych. Zwłaszcza teraz, kiedy pogoda jest zmienna, zobaczmy, jak nasi przodkowie radzili sobie z chorobami i wzmacniali odporność, a czynili to w niezwykle smaczny i racjonalny sposób! P.S. Kordian wraca już z europejskiej podróży do swego kraju i zajada się... polskimi kiszonkami! Zapraszamy do zapoznania się z artykułem p. Dominika Orłowskiego i życzymy zdrowia oraz smacznego!
Kiszonki – skarbem kuchni polskiej oraz panaceum na wszelkie choroby
Kolejna odsłona zajęć projektu "Postaw na rozwój"
- Szczegóły
W ramach projektu „Postaw na rozwój” uczniowie uczestniczyli w zajęciach z dietetyki.
Zapoznali się z zasadami dietetyki, metodyką pomiarów antropometrycznych, specyfiką żywienia dietetycznego i alternatywnego oraz warsztatem pracy dietetyka z pacjentem.
Każdy uczestnik projektu przeprowadzał wywiad żywieniowy, badania biometryczne pacjenta oraz dobierał mu odpowiedni rodzaj diety.
Wszyscy ugruntowali swoje przekonania dotyczące konieczności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia. Oprócz zajęć warsztatowych, uczniowie poznali komputerowy program dla dietetyków Kalmar. Układali jadłospisy dla siebie i „swoich pacjentów” na bazie poznanych wcześniej zasad.
Po zajęciach wszyscy potrafią ocenić źródła pokarmowe wybranych składników odżywczych oraz scharakteryzować zalecenia żywieniowe w wybranych stanach zdrowia.