Klasa II ap pod opieką pani Ewy Bielak przystąpiła do Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego "Fraszka"

Mamy następną, radosną wiadomość. Klasa II ap pod opieką pani Ewy Bielak przystąpiła do Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego "Fraszka". Trzech uczniów zdobyło zaszczytne wyróżnienia, a cała klasa otrzymała dyplomy wzorowego uczestnictwa. Dodatkowo, wyróżniony Kacper Amerek został uhonorowany nagrodą książkową za najlepszy wynik na poziomie klasy.
Konkurs przeprowadzany jest przy współpracy merytorycznej z warszawskimi uczelniami wyższymi tj. z Uniwersytetem Warszawskim  i m.in. ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ideą konkursu jest:
- szerzenie wśród młodzieży wiedzy z zakresu języka polskiego;
- propagowanie polskiej i zagranicznej literatury;
- aktywizacja miłośników języka polskiego poprzez prezentowanie i honorowanie ich dokonań.

Konkurs jest organizowany przez Stowarzyszenie Upowszechniania Wiedzy i Kultury Regionalnej „Pokolenie”. Warto czytać i analizować lektury!

Laureaci Śródmiejskiego Festiwalu Młodych Talentów w Konkursie Teatralnym

Z radością i dumą informujemy, że uczniowie klasy II ap znani jako Koło Teatralne (i nie tylko) zdobyli Srebrną Wenę w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów w Konkursie Teatralnym oraz uzyskali dodatkowe wyróżnienia w tej kategorii również za solowe prezentacje dramatyczne. W tym roku prezentowali utwory Adama Mickiewicza i pozytywnie zaskoczyli jury swoją autorską interpretacją i formą artystyczną sparafrazowanej ballady „Lilie”. Pani Ewa Bielak serdecznie dziękuje Radzie Rodziców za wsparcie w trakcie organizacji etapów konkursowego spektaklu. Warto współpracować! Nagrodzone aranżacje możecie obejrzeć na naszej stronie LINK

Praca konkursowa

Babki, paschy, mazurki to niewątpliwie potrawy kojarzące się ze świętami Wielkanocy.  Dlatego w naszej szkole został zorganizowany konkurs podkreślający słodki smak Wielkanocy.

Uczniowie mieli za zadanie wykonać mazurka z określonych składników. Jury oceniało trudność wykonania, kreatywność oraz ogólne wrażenie estetyczne. Konkurs cieszył się dużą popularnością zarówno wśród uczniów technikum jak i szkoły branżowej. Jury miało wyjątkowo trudny wybór, a najlepsze prace dzieliła niewielka różnica punktów. Po długich obradach wyniki przedstawiły się w następujący sposób:

I miejsce Sylwia Malinowska 1c BSG

II miejsce Amelia Lecińska 2cp BSG

III miejsce Wiktoria Gacka 1c BSG

Wyróżnienia: Iwona Rybarczyk 3c BSG i Damian Pietruszewski 3c TGH

 Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Poniżej nagrodzone prace:

Puchary zdobyte przez ZSG

W dniach 18-20 marca 2021 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się etap centralny XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, do którego zakwalifikowano 30 najlepszych uczniów z całej Polski. Naszą Szkołę reprezentowało dwóch uczniów: Dominika Modrzewska z klasy IVF i Jakub Kobus z klasy IVF. Nasi reprezentanci na każdym z etapów osiągali najwyższe lokaty. Ostatecznie Dominika zajęła III miejsca i tytuł laureata, Jakub V miejsce i tytuł laureata etapu centralnego Olimpiady, oboje otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe, a także indeks na wybrane uczelnie zapewniający im status studentów z pominięciem procesu rekrutacji. Udział Dominiki i Jakuba, w ścisłym finale Olimpiady oraz zdobyte przez nich bardzo wysokie lokaty, zaowocował przyznaniem nagrody specjalnej – Pucharu Przewodniczącego Komitetu Głównego XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dla Najlepszej Szkoły - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

I miejsce – Yulian Chernomazov, klasa 2cp BSG, nazwa: TORT DIETETYCZNY "WALENTYNKOWA RÓŻA"

14 lutego został rozstrzygnięty konkurs „Słodka Walentynka”. Wydarzenie było skierowane do wszystkich uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. Tematem przewodnim konkursu było promowanie zdrowego stylu życia odżywiania oraz rozwijanie pasji i zainteresowań cukierniczych uczniów. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu i ekspedycji słodkiego wyrobu cukierniczego o walorach prozdrowotnych. W zmaganiach udział wzięło 22 uczniów naszej szkoły. Profesjonalne Jury dokonało oceny wszystkich prac uwzględniając: walory prozdrowotne, dietetyczne, estetykę oraz inwencję twórczą.