Konkursy i turnieje
Wyróżnienia dla uczniów ZSG
- Szczegóły
Mamy następną, radosną wiadomość. Klasa II ap pod opieką pani Ewy Bielak przystąpiła do Ogólnopolskiego Konkursu Polonistycznego "Fraszka". Trzech uczniów zdobyło zaszczytne wyróżnienia, a cała klasa otrzymała dyplomy wzorowego uczestnictwa. Dodatkowo, wyróżniony Kacper Amerek został uhonorowany nagrodą książkową za najlepszy wynik na poziomie klasy.
Konkurs przeprowadzany jest przy współpracy merytorycznej z warszawskimi uczelniami wyższymi tj. z Uniwersytetem Warszawskim i m.in. ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Ideą konkursu jest:
- szerzenie wśród młodzieży wiedzy z zakresu języka polskiego;
- propagowanie polskiej i zagranicznej literatury;
- aktywizacja miłośników języka polskiego poprzez prezentowanie i honorowanie ich dokonań.
Konkurs jest organizowany przez Stowarzyszenie Upowszechniania Wiedzy i Kultury Regionalnej „Pokolenie”. Warto czytać i analizować lektury!
Srebrna Wena dla ZSG!
- Szczegóły
Z radością i dumą informujemy, że uczniowie klasy II ap znani jako Koło Teatralne (i nie tylko) zdobyli Srebrną Wenę w Śródmiejskim Festiwalu Młodych Talentów w Konkursie Teatralnym oraz uzyskali dodatkowe wyróżnienia w tej kategorii również za solowe prezentacje dramatyczne. W tym roku prezentowali utwory Adama Mickiewicza i pozytywnie zaskoczyli jury swoją autorską interpretacją i formą artystyczną sparafrazowanej ballady „Lilie”. Pani Ewa Bielak serdecznie dziękuje Radzie Rodziców za wsparcie w trakcie organizacji etapów konkursowego spektaklu. Warto współpracować! Nagrodzone aranżacje możecie obejrzeć na naszej stronie LINK
SŁODKI SMAK WIELKANOCY
- Szczegóły
Babki, paschy, mazurki to niewątpliwie potrawy kojarzące się ze świętami Wielkanocy. Dlatego w naszej szkole został zorganizowany konkurs podkreślający słodki smak Wielkanocy.
Uczniowie mieli za zadanie wykonać mazurka z określonych składników. Jury oceniało trudność wykonania, kreatywność oraz ogólne wrażenie estetyczne. Konkurs cieszył się dużą popularnością zarówno wśród uczniów technikum jak i szkoły branżowej. Jury miało wyjątkowo trudny wybór, a najlepsze prace dzieliła niewielka różnica punktów. Po długich obradach wyniki przedstawiły się w następujący sposób:
I miejsce Sylwia Malinowska 1c BSG
II miejsce Amelia Lecińska 2cp BSG
III miejsce Wiktoria Gacka 1c BSG
Wyróżnienia: Iwona Rybarczyk 3c BSG i Damian Pietruszewski 3c TGH
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Poniżej nagrodzone prace:
Sukces ZSG
- Szczegóły
W dniach 18-20 marca 2021 r. w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbył się etap centralny XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, do którego zakwalifikowano 30 najlepszych uczniów z całej Polski. Naszą Szkołę reprezentowało dwóch uczniów: Dominika Modrzewska z klasy IVF i Jakub Kobus z klasy IVF. Nasi reprezentanci na każdym z etapów osiągali najwyższe lokaty. Ostatecznie Dominika zajęła III miejsca i tytuł laureata, Jakub V miejsce i tytuł laureata etapu centralnego Olimpiady, oboje otrzymali nagrody pieniężne i rzeczowe, a także indeks na wybrane uczelnie zapewniający im status studentów z pominięciem procesu rekrutacji. Udział Dominiki i Jakuba, w ścisłym finale Olimpiady oraz zdobyte przez nich bardzo wysokie lokaty, zaowocował przyznaniem nagrody specjalnej – Pucharu Przewodniczącego Komitetu Głównego XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności dla Najlepszej Szkoły - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego Nr 1 w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
SZKOLNY KONKURS „SŁODKA WALENTYNKA”
- Szczegóły
14 lutego został rozstrzygnięty konkurs „Słodka Walentynka”. Wydarzenie było skierowane do wszystkich uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie. Tematem przewodnim konkursu było promowanie zdrowego stylu życia odżywiania oraz rozwijanie pasji i zainteresowań cukierniczych uczniów. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu i ekspedycji słodkiego wyrobu cukierniczego o walorach prozdrowotnych. W zmaganiach udział wzięło 22 uczniów naszej szkoły. Profesjonalne Jury dokonało oceny wszystkich prac uwzględniając: walory prozdrowotne, dietetyczne, estetykę oraz inwencję twórczą.