Konkursy i turnieje
Eliminacje do Turnieju w Zawodzie Cukiernik
- Szczegóły
Za nami eliminacje wojewódzkie pod patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty do XXVII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Turniej odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ulicy Majdańskiej w Warszawie i składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W tym roku tematem przewodnim była „Potęga natury” a zadanie praktyczne polegało na wykonaniu tortu, dwóch rodzajów bankietówek oraz dwóch figurek z dowolnego surowca. Wykonane wyroby oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem mistrzyni cukiernictwa – Pani Bożeny Sikoń.
W konkursie wzięło udział 8 drużyn jednoosobowych, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego.
Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Amelia Lecińska z klasy 3cp BSG oraz Zuzanna Bochman z klasy 3c BSG.
II miejsce w Turnieju zajęła Amelia Lecińska.
Serdecznie gratulujemy !!!
Będziemy uczestniczyć w Finale XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Cukiernik w kwietniu 2022 r. we Wrocławiu.
Konkurs w Zawodzie Kucharz
- Szczegóły
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego serdecznie zaprasza do udziału w V Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - etap wojewódzki.
Szczegółowe informacje znajdują się w załącznikach:
Konkurs kulinarny - regulamin
- Szczegóły
„Gra w kolory czyli gotujemy z artystą”
Konkurs fotograficzno-kulinarny na dania przygotowane z okazji rocznicy urodzin Pablo Picasso
Organizatorzy (Dyrekcja ZSG, Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych. Zespół ds. Promocji) ogłaszają konkurs dotyczący pokazania kuchni regionów hiszpańskich, przypomnienia egzotycznych smaków, produktów i tradycji kulturowo – kulinarnych, w tym zakorzenionych na stałe w kulturze polskiej.
W związku z obchodami 140. rocznicy urodzin Pablo Picasso tematem wiodącym konkursu będą „potrawy kolorowe i zdrowe”, których skład opiera się na warzywach, jarzynach, owocach, strączkach, nabiale i jajach.
Celem działań organizatorów jest promocja zdrowego stylu odżywiania, umiejętności artystycznych oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim jest pochodzenie i upodobania malarza - filozofa, niezwykłej osobowości, twórcy-indywidualisty - Pablo Picasso.
A co Go łączy z Warszawą? O tym będziemy was cyklicznie informować.
- Organizatorzy główni:
- Dyrekcja ZSG,
- Szkolny Zespół Wspierania Uzdolnionych,
- Zespół ds. Promocji Szkoły
- Zespół ds. Promocji Ekologii
Honorowy Patronat nad konkursem obejmuje dyrektor Marzena Cieślak.
Osoby odpowiedzialne: Ewa Bielak, Anna Fabisiak, Beata Kłos, Emil Bździuch
Stefan Wyszyński - Prymas Tysiąclecia
- Szczegóły
KONKURS HISTORYCZNO - RELIGIJNY: „STEFAN WYSZYŃSKI - PRYMAS TYSIĄCLECIA”
W poniedziałek (15 listopada) w bibliotece szkolnej pani dyrektor Marzena Cieślak oraz nauczyciele historii i religii: Monika Stempień, Paweł Stadnicki oraz Anna Żurawska wręczyli dyplomy i nagrody książkowe laureatom konkursu.
Zwycięzcą został Rafał Sikorski z klasy 4a TGH. Kolejne miejsca zajęli: Wiktoria Grygiel z klasy 4i TGH i Filip Fergin z klasy 3hp TGH. Wyróżnienie otrzymał Jakub Domański z klasy 4b TGH. Gratulujemy! Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.
tekst: Monika Stempień; zdjęcia: Grażyna Piątkowska
Spełniaj marzenia - gotuj z Poznańską
- Szczegóły
Pasja do gotowania i inspiracja smaków a przede wszystkim spełnianie marzeń młodych przyszłych kucharzy było tematem przewodnim I edycji Konkursu ZSG Poznańska ,,Spełniaj marzenia-gotuj z Poznańską". To konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych rozpoczynających przyszłość adeptów sztuki kulinarnej.
Zgodnie z przyjętą formułą Konkursu o miano zwycięzcy rywalizowali młodzi Uczniowie klas ósmych Szkół Podstawowych. Zmagania młodych przyszłych kucharzy obejmowały przygotowanie potrawy śniadaniowej z uwzględnieniem dania gorącego i obowiązkowym wykorzystaniem: mleka, mąki, jaj i truskawek. Pozostały dobór składników do wykonania potrawy był dowolny.